Gostovanje Slovenije na Škotskem je zagotovo eno težjih v tokratnem kvalifikacijskem ciklusu za svetovno prvenstvo. Četa Srečka Katanca pred dvobojem s Škoti zaseda odlično drugo mesto ter še ne pozna poraza, toda proti otoškim reprezentancam zmage še nismo zabeležili, najbližje skalpu smo bili proti Angliji, ko pa smo oktobra v Stožicah po dobri predstavi ‘zgolj’ remizirali.


Na Otoku se bodo Slovenci skoraj zagotovo večino tekme kosali s tradicionalno čvrsto igro, ki je zaščitni znak Škotov. Večina reprezentantov nima izkušenj s takšno vrsto igre, katere del so največkrat dolge žoge oziroma preskok igra, ob tem pa tudi veliko fizičnih dvobojev. Za Škote ta tekma predstavlja zadnje upanje, če hočejo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo še kaj doseči, saj so sredi rezultatske krize, toda njihova zasedba je zagotovo sposobna veliko več, kot kažejo rezultati v kvalifikacijah, v katerih so doslej zbrali vsega štiri točke in so na lestvici zgolj pred Malto.

Škotska ima v svoji ekipi nekaj posameznikov, na katere moramo biti pozorni, lahko pa tudi preseneti kdo od manj znanih. Zadnja vezista sta zagotovo igralca z izjemnimi izkušnjami. Darren Fletcher je vsem znan kot nekdanji vezist Manchester Uniteda, za katerega je v svojih zlatih časih igral pod vodstvom Alexa Fergusona, Scott Brown pa je v trenutni zasedbi reprezentant z največ nastopi, odigral je že 51 tekem. Najbolj nevaren za slovenski gol pa bi zagotovo lahko bil ofenzivni vezist Snodgrass, ki je tudi prvi strelec Škotske v teh kvalifikacijah, zabil je polovico vseh golov – tri.

V slovenski izbrani vrsti ne bo večjih presenečenj, Katanec se bo tudi na zelenici Hampden Parka zagotovo postavil s formacijo 4-5-1, v udarni enajsterici pa lahko tudi pričakujemo tudi povratnika Kevina Kampla, ki bi lahko bil s svojo hitrostjo in tehničnimi sposobnostmi eden od mučnih adutov Slovenije. Potrebno bo zaigrati zelo čvrsto v fazi obrambe, Slovenija pa je v prednosti pri globinskih podajah, saj je naša izbrana vrsta zagotovo hitrejša, če bo igra tekla predvsem po tleh.

Glede na pretekle dvoboje neuspeh ne bi bil niti remi, saj sta se reprezentanci dvakrat že razšli z delitvijo točk, Škoti pa so leta 2005 dobili dvoboj v Celju. Kljub vsemu pa Srečko Katanec poudarja, da točka ne bi pomenila kaj veliko: “Škoti so v položaju, ko morajo zmagati, če ne bodo, so praktično že izključeni iz boja za drugo mesto. Tudi mi si želimo zmagati, saj nam točka v sistemu, ko zmaga prinaša tri točke, ne igra veliko,” je na novinarski konferenci pred današnjim treningom v Glasgowu poudaril slovenski selektor.

Škoti so se znašli v rezultatski krizi, Slovenci jo lahko še poglobimo ali pa bomo prvi v vrsti, ki bomo občutili škotske spremembe na boljše. Tekma bo zagotovo taktična, zna se tudi zgoditi, da bo zmagovalca odločil en sam zadetek. Upajmo, da bo Gordon, žogo pobral iz svoje mreže. Za dodatno motivacijo so po treningu poskrbeli kar starši reprezentantov, ki so svoje sinove presenetili z obiskom.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Denis Vöröš
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Vpogled v dan nogometaša na dan tekme v Ligi prvakov

Benjamin Šeško je včeraj gostoval na podcastu pri enem izmed največjih slovenskih ustvarja…