Slovenska mladinska reprezentanca je elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo začela z odliko. V portugalskem Fau je padla favorizirana Rusija, ki ni bila kos granitni slovenski obrambi, piko na i čvrsti slovenski predstavi pa je z zadetkom ob koncu tekme dodal Timi Max Elšnik.


SLOVENIJA U19 1:0 RUSIJA U19
Elšnik (87′)

Slovenija: Vodišek, Klemenčič, Ivkić, Šoštarič Karić, Flis, Rokavec, Ogrinec, Žužek (54′ Novak), Elšnik, Kramarič (54′ Repas), Mrkonja (84′ Tijanić). Selektor: Igor Benedejčič.
Rusija: Gošev, Maljarov, Alibekov, Skopincev, Mironov (46′ Šanbijev), Kipiani, Polubojarinov, Obolski (84′ Žamaletdinov), Melkadze, Gordjušenko (46′ Ežov), Stežko. Selektor: Sergej Kirjakov.

Uvodno tekmo slovenske reprezentance do 19 let so varovanci Igorja Benedejčiča, ki na Portugalskem sicer pogreša Jana Mlakarja, začeli z že uveljavljeno enajsterico, ki je jeseni na Irskem slavila pred domačini, Škoti in Latvijci. Selektor je na zelenico poslal tri od štirih legionarjev, na klopi je obsedel le Atalantin Luka Šušnjara, največ predstavnikov v prvi enajsterici pa je imel Maribor, kar štiri. Slovenci so tekmo začeli odločno in v sedmi minuti prvič nevarno zapretili. Žan Žužek, vezist Domžal, je stresel bližnjo vratnico in napovedal dinamično tekmo z obeh strani. Rusi so v nadaljevanju prvega polčasa poizkusili ogroziti vrata Vodiška, ki pa je ostal nepremagan tudi po zaslugi dobro organizirane slovenske obrambe. Čuvaj slovenskih vrat je bil prvič na preizkušnji v 33. minuti, ko je poizkusil Melkadze, vratar Olimpije, ki se kali pri Šenčurju, pa se ni pustil premagati. Na Portugalskem smo do konca prvega dela igre spremljali čvrsto tekmo, Slovenci so si polčas zapomnili po vratnici Žužka, Rusi pa po kombinatorni igri in nekaj prebliski ruske leve strani napada.

Ob začetku drugega polčasa je selektor Rusije Sergej Kirjakov opravil prvi dve menjavi, s katerima je malce odprl formacijo, kar je skorajda obrodilo sadove v peti minuti nadaljevanja s strelom Nikolaja Obolskega. Rusi so prevzeli pobudo, a je Slovence, kot že neštetokrat, rešil Rok Vodišek. Slednji je veselje zopet preprečil Georgiju Melkadzeju, ki tudi iz prostega strela ni ugnal Ljubljančana v slovenskih vratih. Po tej priložnosti in resnemu pritisku ruske reprezentance so Slovenci ritem umirili s prvim strelom v okvir vrat, meril je Andraž Mrkonja, Rusi pa so bili preko leve strani napada zopet nevarni. Roman Ežov je za las zgrešil daljši kot vrat in Sloveniji se je nasmihala točka proti veliki Rusiji. Zaključek tekme pa kot po scenariju za Hollywood. V 87. minuti je, po prekršku Maljarova nad Rokavcem, prosti strel izvedel Ogrinec, stresel okvir vrat, v naslednjem napadu varovancev Igorja Benedejčiča pa je po podaji Svena Roštariča Kariča mrežo Rusov zatresel nogometaš angleškega Derby Countya, Timi Max Elšnik. Slovenska reprezentanca do 19 let je tekmo pripeljala do konca in slavila prve tri točke v boju za uvrstitev na evropsko prvenstvo v Nemčiji.

Slovenija z zmago ostaja v boju za še drugo uvrstitev mladinske reprezentance na evropsko prvenstvo, a jih čaka še težka pot, saj v Nemčijo vodi le prvo mesto v skupini, v kateri sta še Portugalska in Švedska, ki se merita v Villi de Conde.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Jaka Purg
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Šporar in druščina še naprej neporažena

Drugi dan desetega meseca leta 2022, je bil rezerviran za večerni derbi Grške prve lige. V…