Koga uvrstiti v začetno enajsterico na kvalifikacijski tekmi za nogometno svetovno prvenstvu v Braziliji je dilema, ki v zadnjem času povzroča sive lase selektorju reprezentance. Srečko Katanec bo na svoji prvi kvalifikacijski tekmi za krmilom Slovenije po več kot desetletju imel težave predvsem z izbiro na krilnih položajih v vezni liniji, saj Josip Iličić in Andraž Kirm nimata pravice nastopa zaradi kartonov, Kampl je poškodovan, Valter Birsa pa si je na enem izmed reprezentančnih treningov v Kopru lažje zvil gleženj in je vprašljiv za petkovo tekmo.


Začnimo po vrsti. V primeru, da ne bo kakšne nove nepredvidljive poškodbe, bo v petek med vratnicama stal Samir Handanović, ki je v zadnjem času znova našel svojo staro formo, s katero je blestel na začetku sezone pri Interju. V zadnjih tednih se je izkazal predvsem na ligaški tekmi proti Milanu in na obeh tekmah Evropske lige proti Tottenhamu, kjer je na prvi tekmi v Londonu z dobrimi obrambami in kljub trem žogam v svoji mreži rešil Inter pred katastrofo in svojim soigralcem omogočil, da so bili v igri za napredovanje vse do zadnje sekunde povratne tekme v Milanu.

Ugibanje, kdo bo Handanoviću pomagal ohranjati mrežo nedotaknjeno, delamo ob predpostavki, da bo Katanec na papirju izbral uigrano formacijo s štirimi branilci in ne z tremi, kot na zadnji prijateljski tekmi proti Bosni. V praksi je Slovenija sicer igrala s peterico v obrambi, vendar tokrat na nasprotni strani ne bodo stali Džeko, Ibišević in Pjanić ter je tako za pričakovati bolj odprto formacijo. V obrambni vrsti bo Katanec tako najbrž položil svoje upe na, v zadnjih letih ustaljen branilski par Boštjan Cesar in Marko Šuler, medtem ko bosta na boku najverjetneje svoje delo opravljala Bojan Jokić in Mišo Brečko. Še največ težav bo selektorju povzročalo dejstvo, da je Šuler že celotno sezono na stranskem tiru pri trenutno vodilni ekipi poljske lige Legiji iz Varšave. Tako je povsem mogoče, da bo Katanec prezrl uigranost kapetana Cesarja s Šulerjem in bo namesto slednjega v igro poslal Dominica Maroha, ki je ob Brečku stalni član začetne enajsterice Kölna. Druga izbira je, da bi namesto Šulerja na pozicijo centralnega branilca poslal Branka Ilića ali pa predstavnika Maribora Aleksandra Rajčevića, vendar sta ti izbiri manj verjetni. Ta igralca bosta tekmo verjetno začela na klopu tudi v primeru, da se Katanec odloči na formacijo s tremi centralnimi branilci in Brečkom ter Jokićem, ki bi v tem primeru bila postavljena nekoliko višje oz. v vezno linijo. Torej takšna formacija kot je bila na papirju pred tekmo proti Bosni.

Še največ preglavic selektorju povzroča sestava v vezni liniji. Josip Iličić in Andraž Kirm nimata pravice nastopa zaradi kartonov, medtem ko ima Valter Birsa lažje poškodovan gleženj. V sredini vezne linije bosta tandem tako najverjetneje tvorila italijanska legionarja Rene Krhin in Jasmin Kurtić, na desni strani pa bo selektor najbrž do zadnjega čakal poročilo zdravniške službe in v primeru pozitivnih novic bo tam tekmo pričel Birsa, ki v zadnjem času blesti v dresu Torina. Če njegov gleženj v petek zvečer ne bo pripravljen na napore, bi v njegove čevlje lahko stopil mladi Lazarević, ki je sposoben igranja tako na krilnem položaju v vezni liniji kot tudi na položaju krilnega napadalca. Lazarević bi lahko konkuriral tudi za nastop na levi strani vezne linije, vendar mu bo tam konkurenco delal Goran Cvijanović, ki je kariero pričel prav na tem položaju, vendar v zadnjih sezonah pri Mariboru igra pomaknjen bolj v sredino, kjer prej do izraza pride njegova sposobnost grajenja igre. To delo bi Cvijanović lahko opravljal tudi v petek v kolikor bodo v zadnji liniji stali le trije branilci in bi po krilih delovala Brečko in Jokić ter bi Katanec tako zgostil sredino.

Katanec ima težave tudi pri izbiri napadalcev, katere v zadnjem obdobju muči neučinkovitost. Najboljši slovenski strelec, Tim Matavž, je tako brez zadetka na uradni tekmi že skoraj dva meseca, vendar bo kljub temu v petek skoraj zagotovo v začetni enajsterici. Tam mu bo družbo morda delal Milivoje Novaković, ki je reprezentančni dres nazadnje oblekel septembra 2011 proti Italiji. Za mesto v začetni postavi bo konkuriral tudi Novakovićev soigralec na Japonskem, Zlatan Ljubijankić, v ozadju pa bo na svojo priložnost čakal še Zlatko Dedić.

Avtor: rsobot

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Reprezentanca
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Slovenke ostale brez finala

Ženska članska reprezentanca Slovenije se je danes ob 19:30 pomerila proti ženski reprezen…