Slovenska kadetska reprezentanca je četrtič v zgodovini prišla do uvrstitve na evropsko prvenstvo! Varovanci Miša Brečka so na zadnjem kvalifikacijskem obračunu na Norveškem doživeli poraz, toda na zaključni turnir potujejo kot ena izmed sedmih najbolje postavljenih drugouvrščenih reprezentanc.


Slovenija je pred zadnjim krogom bila v odličnem položaju, saj je na prvih dveh tekmah ostala neporažena in je osvojila štiri točke. Igra številk je mladim Slovencem dajala precejšnje možnosti, da napredujejo tudi v primeru poraza proti Hrvatom. To se je sicer tudi pripetilo.

V Fredrikstadu dvoboj v prvem polčasu ni ponudil zadetkov, kmalu po prihodu z odmora pa je Hrvaška v razmaku le treh minut dvakrat matirala Žana Trivunčevića. V 54. minuti je zadel Marko Zebić, kmalu zatem pa je vodstvo podvojil nesojeni slovenski reprezentant in napadalec zagrebškega Dinama Leo Rimac. Sedemnajstletnik je nekdaj branil barve Slovenije, toda zaradi nerazumljivega pomanjkanja priložnosti je svoje nogometno državljanstvo zamenjal. Velja za enega večjih hrvaških talentov v svoji starostni kategoriji. Slovenci so do častnega zadetka prišli šest minut pred iztekom rednega dela, za končnih 1:2 pa je poskrbel 16-letni Gabriel Sojer in razblinil vse dvome o napredovanju. Slovenija bi si po doseženemu zadetku lahko privoščila celo poraz s kar štirimi zadetki razlike in bi še vedno bila uvrščena na zaključni turnir, ki se bo v drugi polovici meseca maja oziroma v začetku junija odvijal pri naših vzhodnih sosedih Madžarih.

Slovenija je na evropskem prvenstvu prvič prisostvovala leta 2012, kot gostiteljica. Na zaključnem turnirju najboljših kadetskih reprezentantc stare celine je bila udeležena še leta 2015 in 2018.

U17 Slovenija – U17 Hrvaška 1:2 (0:0)
Sojer (84′); Zebić (54′), Rimac (57′)

U17 Norveška – U17 Belgija 5:0 (4:0)
Tewelde (5′ 11m), Reitan-Sunde (26′), Thorvaldsen (34′), Egeli (39′, 82′)

Lestvica skupine 7:
Hrvaška 7
SLOVENIJA 4
Norveška 4
Belgija 1

Lestvica najbolje postavljenih drugouvrščenih reprezentanc:
Italija 7 (7:3)
Nemčija 6 (12:5)
Poljska 6 (6:1)
Anglija 6 (5:2)
Švica 4 (7:5)
SLOVENIJA 4 (3:3)
Škotska 4 (4:5)
—————————-
Bosna in Hercegovina 4 (3:7)

Kadetske reprezentance, ki so se uvrstile na EP:
Madžarska (gostiteljica), Srbija, Wales, Škotska, Nizozemska, Anglija, Španija, Nemčija, Portugalska, Poljska, Irska, Italija, Hrvaška, SLOVENIJA, Francija, Švica.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Še en nesrečni zgodnji rdeči karton Slovencem preprečil pot v četrtfinale

Slovenska reprezentanca se je v sklepnem krogu skupinskega dela na evropskem prvenstvu do …