Poraza proti Združenim državam Amerike in Angliji ter zmaga proti Rusiji so slovensko reprezentanco do 15 let na 14. Turnirju narodov poslali v boj za razvrstitev od devetega do dvanajstega mesta.


Najprej je mlade Slovence čakala Malezija, zadnjeuvrščena reprezentanca skupine B, ki do te tekme še ni uspela zatresti mreže nasprotnika. Varovanci Agrona Šalje so začeli obetavno, z zadetkom Koprčana Martina Pečarja v 15. minuti srečanja. Kljub terenski pobudi Slovenci v prvem polčasu niso več zatresli mreže, v izdihljajih prvega dela pa so Malezijci preko bin Mansorja prišli do izenačenja. V drugem polčasu je nato eksot v nogometnem svetu prišel do popolnega preobrata. Pod dva zadetka se je podpisal bin Shamsodin in Malezijo pripeljal do uvrstitve med najboljših deset reprezentanc turnirja.

Po tretjem porazu ekipe na turnirju je selektor Agron Šalja dejal: “Tekmo smo začeli zelo dobro. Bili smo boljši, prišli smo do zadetka in si ob tem ustvarili tudi nekaj priložnosti, ki pa jih nismo uspeli realizirati. Nasprotnik se je na našo pobudo odzval z dolgimi žogami, odločnostjo in uspešno skok igro, na kar pa nismo znali ustrezno odgovoriti. Tako smo dobili tudi dva gola iz prekinitev, kar je dodatno dvignilo samozavest Malezijcev, ki so nato prišli še do tretjega zadetka.

V drugem paru razigravanja za deveto mesto je bila Rusija boljša od Združenih Arabskih Emiratov, s katerimi so se Slovenci rojeni v letu 2002 pomerili dva dni kasneje. Včerajšnje srečanje, ki je odločalo o 11. mestu na Turnirju narodov, so tudi tokrat bolje začeli Slovenci. Nogometaš Maribora Žan Vipotnik je dosegel edini zadetek v prvem polčasu, medtem ko se je drugi za večino navijačev v Mirnu začel katastrofalno. V razmiku dveh minut sta Al Maazmi in Al Remeithi preobrnila izid, ki ga je nato dve minuti pred koncem tekme, zgolj nekaj sekund po izključitvi Peterke, poravnal ob Vipotniku najnevarnejši slovenski igralec Luka Vuković.

Toda tudi zadetek nogometaša Triglava ni bil dovolj, da bi se Slovenija rešila zadnjega mesta na turnirju. Minuto kasneje je upe o drugi zmagi na turnirju pokopal Albeshr, selektor pa je kasneje v izjavi za spletno stran zveze objokoval neosredotočenost in neizkušenost: “Današnja tekma je bila podobni zadnji z Malezijo. Tekmo bi morali zmagati, a smo po vodilnem zadetku zaradi individualnih napak vodstvu prepustili Združenim arabskim emiratom. Kljub igralcu manj smo izenačili, a je na koncu popustila osredotočenost. Fantje še niso navajeni takšnih tekem, kar je po napaki privedlo še do tretjega zadetka nasprotnik.

V finalu turnirja sta se sicer srečali ZDA in Anglija, ki sta bili nasprotnici Slovencev že v skupinskem delu, naslov najboljše reprezentance turnirja pa je odšel prek Atlantika, saj je ameriška ekipa slavila z 2:1 in na prvem mestu nasledila prav Slovenijo.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Jaka Purg
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Dončić, kaj praviš na to?! Šeško spreten tudi na košarkarskem igrišču (VIDEO)

Benjamin Šeško trenutno velja za enega največjih talentov slovenskega nogometa. Jasno je, …