Urugvaj na domačem stadionu Centenario tudi tokrat ni dopustil presenečenja. Izbranci selektorja Oscarja Tabareza so Sloveniji pred 50 tisoč gledalci zabili dva zadetka, a so Slovenci drago prodali svojo kožo. Oslabljena zasedba, zaradi različnih razlogov Srečko Katanec v Južno Ameriko ni vzel Valterja Birse, Zlatana Ljubijankića, Tima Matavža, Reneja Krhina, Martina Milca in Kevina Kampla, se je predvsem v prvem polčasu predstavila v zelo dobri luči in v določenih trenutkih nadigrala domačo četo. Že v uvodu tekme so si Slovenci pripravili dve lepi priložnosti, a je Kirm po lepem prodoru Iličića streljal preko vrat, močan poizkus Rotmana, ki je ob debiju odigral zelo dobro, pa je odbil domači Muslera. Urugvaj je povedel v 37. minuti, ko je po predložku Forlana zadel Cavani, drugi gol pa je po zmedi v kazenskem prostoru padel v 77. minuti, ko je zadel Stuani. Zadnja priložnost za častni zadetek Slovenije, ki je v drugem polčasu nekoliko padla, je po vodi splavala v 79. minuti, ko je po predložku Lazarevića domača vrata zgrešil Bezjak.


Prijateljska tekma. Sodnik: Patricio Loustau
Montevideo: Centenario, 50.000 gledalcev.
URUGVAJ 2:0 SLOVENIJA
Cavani (37′), Stuani (77′)

Urugvaj: Muslera; M. Pereira (46′ Fucile), Lugano, Godin (46′ Gimenez, 81′ Coates), Caceres; Ramirez (46′ Stuani), Gargano (46′ Gonzalez), Arevalo Rios, Rodriguez (75 A. Pereira); Cavani, Forlan. Selektor: Oscar Tabares.
Slovenija: Handanović; Brečko (83′ Struna), Samardžić, Cesar, Jokić; Rotman, Kurtić, Stevanović (70′ Mertelj), Kirm (61′ Pečnik), Iličić (76′ Lazarević); Novaković (67′ Bezjak). Selektor: Srečko Katanec.

Slovenci so se pogumno zoperstavili domači zasedbi in v 7. minuti prvi sprožili proti vratom. Iz razdalje je preko vrat meril Rotman. Vezist Rudarja je bil ob debiju zelo motiviran, že v 8. minuti srečanja pa mu je sodnik Loustau pokazal rumeni karton. Urugvajci so prvič zapretili v 11. minuti, ko je Forlan izvedel prosti strel na desni strani igrišča, Handanović ni najbolje izbil, a se je žoga od Novakovića odbila v kot, po katerem pa je z glavo preko vrat sprožil Godin. Že minuto zatem je po desni strani krenil Iličić, prodrl pred urugvajska vrata in pred njimi zaposlil Kirma, ki pa je zapravil lepo priložnost in iz bližine meril preko vrat. Petdeset tisoč glava množica Slovencev ni zmedla, saj so imeli Slovenci pobudo in žogo v svoji posesti, še v drugo pa je z dobrih 30 metrov meril Rotman, Muslera pa je močan poizkus v okvir vrat uspel odbiti. V 25. minuti so iznenada zapretili tudi domačini, Godin je z dolgo diagonalno podajo zaposlil M. Pereira, ki je izkoristil višek prostora na desni strani kazenskega prostora in zatresel desno vratnico slovenskih vrat. Dokazovanja željni Rotman je v 30. minuti proti vratom Urugvaja sprožil še tretjič, a je imel Muslera tokrat manj dela kot dobre četrt ure pred tem. V 37. minuti pa so Urugvajci le našli luknjo v slovenski obrambi, Forlan je z uporabnim predložkom pred golom našel Cavanija, ki je utekel pred Cesarja in z bližine z glavo matiral nemočnega Handanovića. Izbranci selektorja Katanca so si hitro pripravili novo priložnost, po prostem strelu z desne strani igrišča, je z glavo streljal Cesar, a je žoga končala za golom, dve minuti pred iztekom polčasa pa je nevaren predložek Iličića, ki je bil ob Rotmanu najboljši slovenski posameznik prvega polčasa, pred Novakovićem ob bližnji vratnici izbil Godin.

Domači selekor Tabares je pred pričetkom drugega polčasa posegel po kar štirih menjavah in v igro poslal še tretjega napadalca Stuanija, ki je je ob zaključku 3. minute nadaljevanja, po predložku z leve strani igrišča, streljal z glavo, a Handanović težav z obrambo ni imel. V 52. minuti so se domači znašli v novi priložnosti, ob levi vratnici pa se ni najbolje znašel Cavani. Nekaj sekund pred tem je v kazenskem prostoru obležal Rotman, zaradi česar je pri sodniku Loustau protestiral Brečko, ki pa je v zameno za ostre besede prejel rumeni karton. Po slednjih je argentinski delivec pravice posegel tudi v 56. minuti, ko so Urugvajci po dvoboju Samardžića in Jimeneza zahtevali najstrožjo kazen, po glasnih protestih pa je Loustau karton rumene barve pokazal Jimenezu in Luganu. Dve minuti zatem prva priložnost Slovenije. Lugano je dobrih 25 metrov od gola igral z roko, Kurtić pa je dobro streljal preko živega zidu, a je bil Muslera dovolj pozoren. V 65. minuti so znova nevarno zapretili domači, Forlan je izvedel kot iz desne strani igrišča, na bližnji vratnici pa se je najbolje znašel Caceres, a je Handanović zaustavil poizkus, žogo pa je izbil rezervist Pečnik. Handanović se je še drugič izkazal osem minut zatem, ko je po lepem predložku nevarno poizkušal Stuani, a je Handanović uspel odbiti preko vrat. Potem ko je Lugano v 74. minuti z glavo po kotu meril preko vrat, pa je bil tri minute kasneje uspešnejši Stuani. Po novem kotu Forlana in zmedi v kazenskem prostoru, je na žogo najprej krenil Cavani, ki je bil morda celo v prepovedanem položaju, Handanović se ni uspel prebiti do žoge, v mrežo pa jo je z elegantnim poizkusom preko Handanovića pospravil Stuani. Slovenci so si najlepšo priložnost v drugem polčasu priigrali v 79. minuti, ko sta domačo obrambo izigrala rezervista Lazarević in Bezjak, ki je po predložku prvega z glavo streljal mimo desne vratnice. V zadnjih minutah gledalci niso videli novih priložnosti, domači pa so srečanje mirno pripeljali do zaključka.

Za Urugvajce je bil obračun s Slovenijo zadnji test pred Svetovnim prvenstvom, kjer jih uvodoma čaka obračun s Kostariko, težavnejša zalogaja pa bi znali biti reprezentanci Anglije in Italije. Slovenci se bodo že v soboto v La Plati pomerili z Argentino.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Šok za Dance v Astani, Slovenija po dveh krogih na vrhu kraljuje sama

Na preostalih obračunih slovenske skupine H kvalifikacij za evropsko prvenstvo so se rezul…