Slovenska nogometna reprezentanca se na svetovno prvenstvo žal ni uvrstila, a v taboru naše izbrane vrste prav gotovo podrobno spremljajo dogodke v Katarju. Posebej tiste iz skupine D.

Slovenija je nedavno dobila nasprotnike v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2024 gostila Nemčija. Za vstopnico na zaključnem turnirju se bodo leto dni poprej najboljši slovenski nogometaši udarili z Dansko, Finsko, Kazahstanom, Severno Irsko in San Marinom. Prav gotovo gre za nasprotnike po meri, posebej glede na predstave, ki so jih varovanci Matjaža Keka kazali v drugi polovici iztekajočega se leta.

Apetiti nogometne javnosti iz dežele na sončni strani Alp so v zadnjih mesecih ob uspešnih predstavah reprezentance občutno narasli, še posebej po omenjenem žrebu. Ta je zagotovo bil precej ugoden. Iz prvega bobna je Slovenija v svojo kvalifikacijsko skupino dobila Dance, ki so, resnici na ljubo, bili eni od lažjih mogočih nasprotnikov. Danska izbrana vrsta tradicionalno velja za najmočnejšo med skandinavskimi narodi. Toda evropski prvaki iz leta 1992 so v Katarju doživeli šesti nastop na mundialu ter, kljub velikim pričakovanjem, turnir zaključili po vsega treh tekmah skupinskega dela. Bridko razočaranje, potem ko so v skupini s Francijo, Avstralijo in Tunizijo osvojili samo eno točko.

Danska javnost je razočarana predvsem nad anemično igro v napadu, kjer so njihovi ljubljenci imeli precej težav. Po remiju brez zadetkov proti Tuniziji so na obračunu proti svetovnim prvakom Francozom pokazali pogumno predstavo, toda z dvema zadetkoma jih je zaustavil Kylian Mbappe. Sledil je odločilen obračun proti Avstralcem, proti katerim so Danci potrebovali zmago, a doživeli novo razočaranje. Potem ko so Tunizijci proti francoskim rezervistom na drugi tekmi skupine povedli, je moštvo iz “tam spodaj” stopilo na plin in po zadetku Mathewa Leckieja prišlo do pomembnih treh točk ter uvrstitve v osmino finala.

Zanimivo, da so Danci na prav vseh treh tekmah imeli večjo posest žoge, toda brez pravega uspeha. Bržčas je večjo posest za pričakovati tudi prihodnje leto, ko bodo igrali proti Sloveniji, kar pa Kekovih izbrancev prav gotovo ne bo motilo preveč. To so tudi že večkrat dokazali, nazadnje v Ligi narodov proti Srbom, Norvežanom in Švedom.


Tekme danske reprezentance na SP:
Danska – Tunizija 0:0

Francija – Danska 2:1 (0:0)
Mbappe (61′, 86′); Christensen (68′)

Avstralija – Danska 1:0 (0:0)
Leckie (60′)

Francija 6 (6:3)
Avstralija 6 (3:4)
Tunizija 4 (1:1)
Danska 1 (1:3)

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Reprezentantje do 19 let odhajajo na turnir v Istro

Konec prihodnjega meseca čakajo našo tretjo moško selekcijo (U19) kvalifikacije za Evropsk…