Prenovljena reprezentanca do 21 let v skladu s pričakovanji ni bila kos hrvaškim vrstnikom. Hrvati, med katerimi je bilo tudi nekaj takšnih igralcev s pomembno vlogo v Dinamu, Hajduku in tujih klubih, so se v Nedelišću, nedaleč od Čakovca, veselili zmage s 3:0, po tem ko Slovenci niso uspeli resneje ogroziti domačih vrat.


Primož Gliha, ki je z izborom nogometašev dvignil precej prahu, je po tekmi spregovoril ekskluzivno za SNPortal, ki je bil sicer edini slovenski medij v Nedelišću. “Fantom sem pred srečanjem povedal, da to ni slovenska liga. Da so to fantje evropskega kova ter da igramo z reprezentanco, ki spada med deset najboljših v Evropi. Igra je veliko hitrejša, potrebno je prevzeti tudi večjo odgovornost v obrambi. V fazi napada nismo imeli kakšnih situacij, saj smo se osredotočili predvsem na obrambo. Tretji gol se ne sme zgoditi, saj bi mi morali iti v protinapad. Podaja nazaj oziroma napačnemu in Hrvatje so kaznovali kot se na evropskem nivoju kaznuje,” je uvodoma dejal slovenski selektor.

Foto: Jure Banfi

Gliha sicer ni bil zadovoljen s preveliko mero strahu v igri slovenske enajsterice, ki v napadu ni sestavila nevarnejša akcije, v obrambi pa so Hrvati kaznovali dve kardinalni napaki. Prvi prvem golu je Ante Ćorić izkoristil nesporazum Matica Paljka in Žana Žužka, medtem ko je Robert Murić za končnih 3:0 zadel po napaki Anžeta Piška na sredini igrišča. Gliha je razlog za napake našel tudi v tem, da večina reprezentantov ni vajena nivoja, na katerem igra hrvaška izbrana vrsta: “Tudi prvi gol je padel po naši krivdi. Na tem nivoju je potrebno pravilno in dobro izbijati žogo, saj te napadajo trije igralci. Na nivoju, na katerem pa igrajo ti fantje, pa takšnega pritiska niso ‘vajeni’ in to je tista bistvena razlika.”

Slovenska izbrana vrsta je zaigrala zgolj z igralci iz domačih zelenic, saj se je Jon Gorenc Stankovič, kot smo že pisali, težje poškodoval in ga zaradi poškodbe kolenskih vezi verjetno čaka nekajmesečno okrevanje. Priložnosti ni dočakal niti Janez Pišek, ki je zaradi lažje poškodbe soigralce spremljal s klopi. Tako sta v osrčju zvezne vrste zaigrala Marko Krivičić in Matic Vrbanec: “Gorenc Stankovič, ki bi zagotovo zaigral na tekmi, se je poškodoval. Janez Pišek, ki redno igra v prvoligaški konkurenci je prav tako poškodovan. To so zgolj detajli na igrišču glede čvrstosti. Krivičić je v pomladanskem delu sezone za Koper odigral zgolj nekaj minut, Vrbanca smo morali postaviti na položaj zadnjega zveznega igralca, kar ni njegovo igralno mesto. Dobili smo dva evropska gola, drugi je bil evrogol, pri tretjem pa so nas kaznovali po naši napaki na sredini igrišča.”

Foto: Jure Banfi

Tudi v našem uredništvu smo pričakovali, da se bosta na seznamu poleg Gorenc Stankoviča znašla vsaj še dva nogometaša, ki izkušnje že nabirata v tujini. Jan Mlakar in Timi Max Elšnik sta v preteklosti nase že večkrat opozorila tudi v kadetski in mladinski državni selekciji, na seznamu selektorja Glihe pa zanju ni bilo prostora. “Mlakar igra v mladinski ligi, nima še niti minute v članski ekipi Fiorentine. Klub je zaprosil, da igra njihovo mladinsko ligo, saj igrajo pomembne izločilne boje. Elšnik pa igra v ligi, ki je v bistvu mladinska (U23). Na oba bomo verjetno še računali, saj sta še zelo mlada. Moramo pa dati prednost ostalim, na primer Pišek igra v Celju celotne tekme, zato je razumno vpoklican prej kot ostali, ki igrajo po nižjih ligah oziroma s skromnejšo minutažo,” je položaj dveh velikih talentov pojasnil Gliha.

“Videlo pa se je, da je nogometaš, ki ne igra, izključno gledalec in na to temo bomo morali v slovenskem nogometu razčistiti, saj veliko tujcev odvzema mesto mladim igralcem. In če mladi igralec ne igra, je pokopan,” je zaključil selektor.

Foto: Jure Banfi

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Denis Vöröš
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Dončić, kaj praviš na to?! Šeško spreten tudi na košarkarskem igrišču (VIDEO)

Benjamin Šeško trenutno velja za enega največjih talentov slovenskega nogometa. Jasno je, …