Potem ko smo včeraj in predvčerajšnjim že predstavili Čehe in Nemce, je danes, na dan uvodne tekme med Slovenijo in Češko, še čas, da se podrobneje spoznamo še z Belgijci, ki bodo zadnji tekmec Slovencev v skupinskem delu tekmovanja.


Belgijce bodo na evropskem prvenstvu še četrtič, tokrat bo reprezentanco vodil Bob Browaeys.  46-letni strateg je razkril svoja pričakovanja:  “Osnovni cilj je napredovanje iz skupine,kar nas uvršča med osem ekip Evrope. Ker pa za Svetovno prvenstvo potrebujemo uvrstitev med prvih šest, je tudi uvrstitev v Čile realen cilj.”

ZGODOVINA
Kot smo že omenili, so Belgijci do sedaj na evropskih prvenstvih nastopili štirikrat, nazadnje leta 2012 prav v Sloveniji. Takrat so prvenstvo končali že v skupinskem delu, ko so zaostali za Nizozemsko in Poljsko. Njihova najboljša uvrstitev pa sega v leto 2007, ko so jih po enajstmetrovkah v polfinalu ustavili Španci, za katere je takrat branil danes odlični David de Gea. Na drugi strani sta mlado belgijsko izbrano vrsto predstavljala tudi Christian Benteke in Eden Hazard.

POT DO EVROPSKEGA PRVENSTVA
Rdeči vragi so svoje kvalifikacije začeli na domačem terenu, kjer so pričakali Švico, Bosno in Hercegovino ter Azerbajdžan. Slednji dve ekipi so Belgijci visoko premagali, proti Švici pa so se opekli,kar pa jih ni stalo prvega mesta. Tako so nadaljevali kvalifikacije na sosednjem Nizozemskem. V deželi mladih nogometašev so svojo nalogo opravili z odliko, saj so na treh tekmah zadeli osemkrat, svojo mrežo pa obdržali nedotaknjeno. S štirimi zadetki razlike so porazili Gruzijo ter tudi Severno Irsko, s katero so Slovenci igrali neodločeno. Tesneje je bilo proti gostiteljici kvalifikacijskega turnirja, saj se je tekma končala brez zadetkov, kar je pomenilo, da kot zmagovalci skupine v Bolgarijo potujejo Belgijci. Zaradi dovolj velikega števila točk so se jim pridružili tudi drugouvrščeni Nizozemci, ki jih v skupini čakajo Irci, Angleži in Italijani.

ZVEZDA EKIPE
Belgijci so v kvalifikacijah zadeli petnajstkrat in bili s tem četrta najnevarnejša reprezentanca kvalifikacij. Velik delež k večini zadetkov je prispeval tudi Lennerd Daneels . Napadalni vezist nizozemskega PSV-ja je v kvalifikacijah izstopal predvsem s svojo hitrostjo, tehniko in agilnostjo.  Tako je dosegel dva zadetka ter bil asistent pri treh. Njegov talent so prepoznali tudi veliki evropski klubi, zaradi česar je PSV s 16-letnim Belgijcem hitro podpisal profesionalno pogodbo. Tudi podpis novega dogovora pa Ajaxa ni odvrnil od mladega Belgijca, za katerega so poslali tudi uradno ponudbo. Daneels je hitro razblinil vse dvome, ko je dejal : “Nikoli ne bi prestopil iz PSV-ja v Ajax, ne bi mogel izdati kluba, kjer se počutim kot doma.”

KADER
Nogometaši, ki bodo v Bolgariji zastopali barve Belgije, trenirajo v treh različnih državah. Ismail Azzaoui se kali pri Tottenhamu, trije igralci pa igrajo na Nizozemskem, pri že omenjenem PSV-ju iz Eindhovna. Zanimivo pri sestavi ekipe je tudi to, da igralci prihajajo iz vsega šestih različnih klubov. Največ predstavnikov ima najtrofejnejši belgijski klub Anderlecht, katerega dres nosi pet reprezentantov.

Vratarja: Gaetan Coucke (Genk), Jens Teunckens (Brugge);
Branilci: Rubin Seigers (Genk), Wout Faes (Anderlecht), Christophe Janssens (Brugge), Dries Caignau (Gent), Kino Delorge (Genk), Siebe Horemans (Gent);
Vezisti: Alper Ademoglu (Anderlecht), Ismail Azzaoui (Tottenham), Lennerd Daneels (PSV), Orel Mangala (Anderlecht), Dante Rigo (PSV), Matisse Thuys (Genk), Matthias Verreth (PSV);
Napadalci: Nelson Azevedo-Janelas (Anderlecht), Dennis van Vaerenbergh (Brugge), Jorn Vancamp (Anderlecht).

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Jaka Purg
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Kekovi izbranci novembra proti Romuniji in Črni gori

Slovenska nogometna reprezentanca bo v novembru odigrala pripravljalni tekmi proti repreze…