Slovenska reprezentanca do 17 let je zaključila z elitnim delom kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Azerbajdžanu. Na zadnji tekmi turnirja so se Slovenci pomerili z Izraelom in vse je kazalo na zmago Slovenije, ko je v 26. minuti zadel Celar, sanje o uvrstitvi pa je ob koncu tekme razblinil Neil Goldberg.


SLOVENIJA U17 1:1 IZRAEL U17
Celar (26′); Goldberg (74′)

Slovenija: Vidovšek, Hodžić, Drkušić, Žinič, Žgajner, Rorič, Valenčič, Medved (51′ Matko), Kerin (80′ Koprivnik), Gnezda Čerin, Celar. Selektor: Dušan Kosič.
Izrael: Mregen, Nadir (41′ Goldberg), Daraselia, Shlomo, Zohar, Almog, Sharabi, Sarsur, Solomon (65′ Ohana), Najjar, Khalaila (41′ Butbul). Selektor: Ophern Fabian.

Za poslednje dejanje letošnjih kvalifikacij se je selektor Dušan Kosič odločil za že uveljavljeno postavitev, v ekipo se je vrnil Adam Gnezda Čerin, ki je obračun s Španci izpustil zaradi izpolnjene kvote rumenih kartonov. Izraelci, ki so sicer že izgubili vse možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo, pa so tekmo začeli brez kaznovanega Edena Karzeva. Mladi Slovenci so tekmo v Tubizeju začeli odločno in že na začetku nakazali, na kateri gol se bo igralo na zadnji tekmi kvalifikacij. V tretji minuti tekme je namreč prvi zagrozil Luka Kerin, nekaj sekund kasneje pa še Adam Gnezda Čerin, a je mreža Amita Mregna ostala nedotaknjena. Izraelci so se tako na prvi kot na drugi tekmi prikazali v dobri luči, ter obakrat izgubili z 1:0, zato je bilo pričakovati, da se tudi proti našim fantom ne bodo predali. Ob koncu prve polovice prvega polčasa je tako do velike priložnosti prišel član izraelskega Bnei Sakhina, Mohammad Khalaila, vendar je na srečo Slovencev igralno usnje zletelo mimo vrat Matevža Vidovška. Potem pa je prišla 26. minuta in trenutek, na katerega je čakala vsa slovenska nogometna javnost. Po slabih treh urah strelskega posta je Sloveniji uspelo zadeti, po podaji člana Domžal, Gnezde Čerina, je mrežo zatresel Žan Celar, Gorenjec, ki brani barve Maribora. Nevarnosti pred vrati Izraela pa s tem še ni bilo konec, deset minut kasneje je Sarsur napravil prekršek, s prostega strela pa je poizkusil asistent pri zadetku, Gnezda Čerin, ki pa mu je zadetek preprečil okvir vrat. Tekel je sodnikov podaljšek in ni veliko manjkalo, da bi Izraelci ob najbolj neprimernem času prišli do zadetka. V priložnosti se je znašel Eylon Almog, kožo mladih Slovencev pa je rešil junak prve tekme proti Belgiji, Matevž Vidovšek.

V drugem polčasu je bilo za pričakovati še več dela za Korošca v vratih Slovenije, a se vratar ljubljanskega Brava ni pustil premagati. Tako se je v priložnosti zopet znašel dolžnik iz prvega polčasa Almog, a je tudi iz tega dvoboja kot zmagovalec odšel Vidovšek. Pritisk Izraelcev je naraščal, prvih dvajset minut drugega polčasa pa je bilo najbolj mučnih za obrambo Slovenije, ki je prenesla vse pritiske nogometašev z bližnjega vzhoda in kazalo je na triumf mladih Slovencev. Do konca je bilo še slabih pet minut, potem pa se je zgodilo. Granitna obramba Slovenije je bila premagana, z njo pa so bile tudi porušene sanje o uvrstitvi na evropsko prvenstvo, saj Slovencem v zaključnih minutah ni uspelo zadeti še drugič in priti do treh točk. Slovenske sanje je v prah spremenil nogometaš telavivskega Maccabija, Neil Goldberg. Varovanci Dušana Kosiča so v zaključku tekme vse moči usmerili v napad in prekinitve, kjer se je v kazenskem prostoru znašel tudi Vidovšek, a je časa zmanjkalo in Slovenija je še na tretji tekmi vknjižila remi.

Slovenija tako nesrečno končuje letošnje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, vseeno pa je potrebno pohvaliti mlade fante, ki so dokazali, da se lahko tudi majhna Slovenija kosa z reprezentancami kot sta Španija in Belgija. Ni nas treba biti strah za prihodnost slovenskega nogometa, ki je po teh kvalifikacijah še bolj svetla.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Jaka Purg
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Reprezentantke so javno povedale kaj si mislijo o odnosu NZS

Po tem, ko so iz Nizozemske nogometne zveze sporočili, da bodo bonuse od 1. julija 2022 en…