26-letni Primorec, otrok koprskega nogometnega kluba, že štiri leta in pol uspešno nastopa v italijanskih ligah. V letošnji sezoni Leo Štulac navdušuje v dresu Empolija v tamkajšnji drugi ligi, kjer je eden izmed igralcev, ki imajo mesto v prvi postavi zacementirano.


Pred sezono 2016/17 je igralec, ki igra na položaju defenzivnega zveznega nogometaša, iz Kopra prestopil v Benetke k tamkajšnji Venezii in se z njo iz tretje prebil v drugo italijansko ligo. V prvi sezoni je odigral 14 tekem, njegov doprinos pa se je drastično povečal v naslednji, ko je za Benečane v Serie B odigral 21 tekem, dosegel 6 zadetkov in dodal štiri asistence. Sledil je prestop v italijansko elitno ligo k Parmi, kjer je v sezoni 18/19 zaigral na 26-ih tekmah in vpisal eno asistenco.

Nato pa je prišel klic Empolija, pri katerem Primorec igra še sedaj in se tam očitno odlično počuti. V lanski sezoni je v drugi ligi, za nekdanji klub Mihe Zajca, odigral 26 tekem, med strelce pa se je vpisal štirikrat. Letošnja sezona je verjetno najboljša in najbolj konstantna od kar Štulac igra preko meje. Na dosedanjih 15-ih tekmah v sezoni je kar dvanajstkrat odigral celotno srečanje, skupaj je v tej sezoni tako nabral že 1.334 minut ter prispeval zadetek in tri asistence. Po ocenah portala SofaScore je Slovenec najbolje ocenjen nogometaš drugouvrščenega Empolija v tej sezoni in tretji najbolje ocenjeni nogometaš celotne italijanske drugoligaške konkurence. Z povprečno oceno 7.51 (od 10) je daleč pred vsemi svojimi soigralci, za njim je najbližje vratar Jacopo Furlan z oceno 7.15. Pred njim sta v celotni ligi le vezist Lecceja Marco Mancosu z oceno 7.92 in vratar Cosenze Wladimiro Falcone, ki je ocenjen z 7.53.

Ker vemo, da selektor Matjaž Kek išče nekoga, ki bi lahko na položaju defenzivnega vezista pomagal Jasminu Kurtiću, je mogoče odgovor prav v Štulcu. Je namreč eden izmed igralcev, ki najbolj redno igra, saj je v času odkar je v Italiji na sezono povprečno odigral 1.457 minut, letos pa je to številko po 15-ih tekmah skoraj že presegel. Enkrat je sicer že oblekel dres z državnim grbom, a je takrat še pod vodstvom Igorja Benedejčiča leta 2018 na tekmi Lige Narodov z Bolgarijo dobil le tri minute ob koncu obračuna.

Če primerjamo predstave Štulca z neposrednima konkurentoma Jako Bijolom in Amedejom Vetrihom lahko ugotovimo, da so predstave prvega letos na višjem nivoju. Bijol, ki igra v nemški drugi ligi za Hannover, je letos na zgoraj omenjenem portalu ocenjen z 6.84, medtem, ko je 30-letni igralec turškega Gaziantepa pri oceni 6.76. Oba sta odigrala tudi občutno manj minut v dresih svojih klubov. Bijol je v tej sezoni na igriščih druge nemške lige preživel približno 79 minut na tekmo, Vetrih slabih 62 minut v turški prvi ligi, Štulac pa v dresu Empolija na igrišču povprečno prebije slabih 89 minut na tekmo.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Rok R.
Naloži več novic iz Legionarji

Dodaj odgovor

Poglejte še

Struna se seli v Kanado

Nekdanji nogometaš Kopra in reprezentančni branilec Aljaž Struna, bo še naprej igral v MLS…