Pred današnjo kvalifikacijsko tekmo z reprezentantkami Kosova, je na vprašanja SNportala odgovarjal selektor ženske izbrane vrste, Borut Jarc.


Na drugem mestu v kvalifikacijah za EP je precej zgoščeno, Slovenija ima dve tekmi več od Kosova in eno Rusije. Do konca kvalifikacij nas čaka še pet tekem. Ocenjujete oziroma kolikšne možnosti pripisujete svojim varovankam, da bi lahko nastopile že na prihajajočem EP?

Dokler obstajajo teoretične in praktične možnosti za nastop na prihajajočem Evropskem prvenstvu, je popolnoma jasno, da o tem močno razmišljamo. Vse usmerjamo skozi delo, da bi se ta cilj, ki si ga igralke izredno želijo, in pa tudi stroka, nam uresničil.

Slovenija je trenutno najvišje na FIFA lestvici, kje se vidi tista razlika med sedanjo reprezentanco in tisto v preteklosti?

Stanje na Fifini lestvici je en pokazatelj, da je ta na novo izoblikovana reprezentanca Slovenija naredila velik korak v rezultatskem smislu, zato smo tudi uspeli pridobiti nekaj mest. Delati primerjavo v tem trenutku pa po mojem mnenju ni smiselno.

Kako velik je ta bazen igralk, med katerimi izbirate ponavadi, ko sestavljate seznam?

Bazen seveda ni velik, ne v smislu števila razpoložljivih igralk, niti ne v smislu kvalitete. Mi imamo določeno kvaliteto, vendar smo omejeni. Imamo kar težko situacijo pri vsakem ponovnem sestavljanju seznama.

Kakšno zaledje mladih nogometašic imamo?

Imamo kar nekaj talentiranih igralk, tudi mlajših, to je res, vendar je množičnost žal premajhna.

Kje so naše največje rezerve/primanjkljaji v primerjavi z najboljšimi svetovnimi reprezentancami?

Prvo je seveda vzpostavitev kvalitetnih nogometnih šol v vseh klubih 1. SŽNL, kar pomeni, da je seveda potrebna tudi množičnost. Upam, da klubi delajo in da bodo klubi to še nadgradili in da lahko skozi to seveda dobimo še več kvalitetnih igralk za reprezentanco. Je pa tudi opazno, da igralke, ki gredo v tujino oziroma ki gredo v resne klube v tujino, da so avtomatično v prednosti, kajti z ene strani imajo dosti večjo količino tedenskega dela, imajo bolj kvalitetne tekme in seveda se to tudi odraža na njih. Tako tudi rastejo in se izpopolnjujejo.

Zdaj žensko izbrano vrsto vodite že dve leti, kje vidite največ pomikov od prevzema vodenja reprezentance?

To je tako generalno vprašanje, kje vidimo največ premikov. Zagotovo je prva zadeva dobra logistika, dobra organiziranost in pa velika podpora Nogometne zveze Slovenije v ozadju. Z druge strani, da se je vzpostavil en kohezivni, močen kolektiv punc, ki ustvarjajo eno dobro, pozitivno celoto. In pa seveda tudi njihov sam pristop na treningu, na tekmah, ko branijo barve Slovenije, kakor tudi zelo kvalitetno delo.

Ste na katerega od dosežkov še posebej ponosni?

Ponosni smo, da smo Slovenija. Da smo vzpostavili pozitivno in zmagovalno razmišljanje, zmagovalno miselnost. Ponosen sem, da so punce začele igrati nogomet, da počasi vzpostavljamo določen model nogometne igre, ki bo prepoznaven za slovensko reprezentanco in mogoče malo trajnejši kot so bili vsi predhodni.

Kakšno je vaše mnenje o kvaliteti slovenske ženske prve lige, v primerjavi z ostalimi evropskimi? Se vam prevlada dveh klubov zdi dobra za razvoj ženskega nogometa?

To je seveda posebna točka za globalno debato in razmišljanje. Dejstvo je, da klubi in funkcionarji v klubih, kjer delajo, da imajo izjemno velike težave. Prvič, že zaradi same infrastrukture. Drugič, zaradi tega, ker ni najbolj zaželjene množičnosti, kot bi si jo želeli. In pa seveda, finance, ki so tudi določen temelj. Slovenska liga se težko primerja z ligami po Evropi in mislim, da je to celo nesmiselno, da to počnemo. Predvsem je potrebno prej v ženskem nogometu ustvariti ene dobre, boljše, širše temelje v več klubih, da bi bilo več nogometnih šol, ki bi imele svojo piramido. Da bi se strokovno dobro delalo, da bi se količinsko več delalo, kar je nujno potrebno. In potem se bo sorazmerno s tem tudi sama liga dvignila na višji nivo.

Je realno v kratkem času pričakovati še več naših igralk v tujini?

Mi nismo in ne razmišljamo glede tega. To so individualne zadeve igralk, to so zadeve, s katerimi se ubadajo klubi izven Slovenije, ki seveda vidijo naše igralke, ko igrajo za reprezentanco in to je ena najboljša izložba, kar je možna. Verjamem pa, glede na to, da jih imamo že zdaj zelo lepo, veliko število v močnih ligah v Evropi, da lahko pričakujemo še kakšen odhod.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Davor Mađerić
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

V Evropo si želita obe ekipi, a prostora le za eno

Potem, ko je NZS letošnjo sezono 1.SŽNL razveljavila, je ostalo vprašanje kateri klub bo S…