V prvem intervjuju rubrike “Vprašaj reprezentanta U21”, smo se o njegovi dosedanji karieri in pričakovanjih pred prvenstvom, ki ga gosti Slovenija, pogovarjali s kapetanom izbrane vrste U21, Timijem Elšnikom.


Lani si si nadel kapetanski trak pri Olimpiji, pred kratkim tudi v reprezentanci. Koliko ti to pomeni?

To je res ogromna čast. Z njo pride tudi velika odgovornost. Moraš biti jedro ekipe, oseba ki povezuje posameznike in poskušaš ustvarjati dobro energijo znotraj garderobe. Fantje morajo čutiti pripadnost, in da vejo, da si tukaj za njih, če te potrebujejo. To mi res pomeni ogromno in trudim se, da to vlogo opravljam po najboljših močeh.

Prinaša kapetanski trak pred domačim prvenstvom pritisk ali še dodatno motivacijo?

Mislim da oboje. Pri meni gre to z roko v roki. Večji je pritisk večja je posledično motivacija. Sem pa sedaj že vajen tega iz klubskega nogometa, tako da ne vidim problema in samo komaj čakam, da povedem ekipo na igrišče v Ljudskem vrtu proti Španiji na prvi tekmi.

Domače prvenstvo prinaša tudi neko odgovornost, pričakovanja javnosti so večja. Se ti zdi, da imate reprezentanti trenutno dobro podporo navijačev?

Težko je govoriti o podpori navijačev medtem, ko so stadioni in tribune zaprti. Po zadnjih pripravljalnih tekmah je bilo veliko spodbudnih komentarjev tako iz strani medijev kot navijačev. Konec koncev zastopamo svojo državo in verjamem, da nas bodo vsi podpirali in navijali za dober rezultat.

Slovenija je dobila zelo atraktivno skupino. Predvsem Španija ima ogromno mladih igralcev, ki igrajo že resne vloge pri evropskih velikanih. Se dvoboja proti kateremu igralcu posebej veseliš in zakaj?

Veselim se igre proti vsem španskim igralcem z zvenečim imenom, ki jih ni malo. Od Pedrija, Ansu Fatija, Olma, Torresa in še bi lahko našteval. Je pa res vprašanje kdo od teh fantov se bo sploh udeležil prvenstva in kdo bo vpoklican v njihovo A reprezentanco.

Kam cilja Slovenija na tem prvenstvu?

Takšno prvenstvo se igra samo enkrat v življenju, zato ga je potrebno uživati in odigrati na polno. Če ne gremo na zmago tekmo po tekmo potem je brezveze, da sploh igramo. Še posebej, ker se igra na domačih tleh. Tako, da skromno ciljamo proti napredovanju iz skupine vendar je treba iti tekmo po tekmo.

Zaradi korona situacije navijačev na tribunah verjetno ne bo. Koliko bi vam igralcem pomenila, bučna podpora s tribun?

Ja to je sedaj v nogometu že stalnica. Smo nekako vajeni igrati pred praznimi tribunami ampak na tem tekmovanju bo to še toliko večji minus saj igramo evropsko prvenstvo doma in verjamem, da bi imeli izjemno podporo iz tribun. Bilo bi izjemno igrati proti Španiji pred polnim Ljudskim vrtom ampak je kar je. Morda si lahko zaslužimo to izkušnjo z napredovanjem v drugi del, če bodo takrat razmere dopuščale odprte stadione.

Korona kriza je prizadela marsikateri klub. Kako ste vi igralci doživljali to krizo, ko se praktično skoraj pol leta ni treniralo in se je vsak moral znajti sam?

Ni bilo lahko. Nogomet je del našega vsakdana in, ko ti to vzamejo čutiš določeno praznino. Manjka ti tisti adrenalin na dan tekme. Izkoristiš čas z družino, ki ga drugače zaradi športa ni na pretek ampak čez nekaj časa začneš res pogrešati žogo in nogomet. Poskušaš sam ostati v kar se da boljši fizični pripravljenosti z individualnimi treningi doma. Da ne izgubiš preveč, ko se je treba vrniti nazaj k klubskim obveznostim.

Koliko je k temu kar si sedaj, prispevala tvoja izkušnja v Angliji?

Jaz mislim, da ogromno. Tam sem doživel veliko, si nabral izkušnje. Igral z in proti velikim nogometašem z izjemnimi karierami in se od njih veliko naučil. Z življenjem v tujini tudi hitreje odrasteš in postaneš bolj “zrel”. Tudi za naprej v karieri imam jasne cilje, kaj hočem in kaj pričakovati v tujini in sem na to pripravljen saj sem to že doživel.

Bi v svoji karieri do sedaj karkoli spremenil, ali si s svojimi odločitvami zadovoljen?

To je zelo težko vprašanje. Vsaka sprememba bi me morda lahko postavila v boljši položaj, lahko bi bil pa na slabšem kot sem zdaj. S trenutnim položajem v karieri sem zadovoljen in bom dal vse od sebe da se od tukaj povzpnem še na stopničko višje. Grem korak po korak. Ne želim preskakovati stvari, ki si jih je treba zaslužiti. Morda bi spremenil samo to, da slabi dve leti nazaj nebi čakal z klubi saj sem na koncu ostal brez nogometa za več kot pol leta.

Imaš dokaj nenavaden hobi, ki je pri mladih vse bolj popularen. Si velik ljubitelj tenisk oziroma superg. Drži? Koliko jih imaš doma in kako sploh izbiraš med tolikšnim številom?

Drži, res je. V vrhuncu sem imel približno 120 parov čevljev. Velika večina jih je zelo redkih se pravi “limited edition” in razne kolaboracije zato sem jih tudi zbiral. Zdaj je ta številka nekoliko nižja, saj sem s selitvijo nazaj v Slovenijo bil prisiljen nekaj parov prodati oziroma podariti komu od znancev. Po navadi prvo izberem oblačila, kaj bom oblekel potem pa kombiniram z čevlji, ki bi dobro izpadli zraven “outfita”.

Z NZS ste organizirali tudi dobrodelno akcijo. Kakšen je bil odziv javnosti?

Odziv je bil dober. Vedno več posnetkov je objavljenih na socialnih omrežjih, kar je primarni cilj te akcije in, da se na koncu donira čim večja vsota denarja v dobrodelne namene.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. Š.
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Slovenija bo Rusijo gostila v Mariboru

Slovenska reprezentanca bo kvalifikacije za uvrstitev na svetovno prvenstvo nadaljevala se…