Slovenska kadetska izbrana vrsta s 6. majem pričenja z nastopi na evropskem prvenstvu, ki ga bo vse do 22. maja gostila Bolgarija. Slovenci se bodo v skupinskem delu tekmovanja pomerili s Češko, Nemčijo in Belgijo. Potem ko smo pričakovanja v slovenskem taboru predstavili že konec minulega tedna, gostili smo selektorja Igorja Benedejčiča in kapetana Jana Mlakarja, je čas, da se pobližje spoznamo še z nasprotniki Slovenije.


Prva država, ki jo bomo podrobneje spoznali, je reprezentanca Češke, s katero se bodo Slovenci pomerili najprej, že v sredo. Za Čehe bo to že peto evropsko prvenstvo. Češko izbrano vrsto bo v Bolgariji vodil Vaclav Cerny, ki je o skupini povedal: “Dobili smo zanimivo in zahtevno skupino. Do sedaj smo igrali zgolj z Nemci, ki bodo seveda eni izmed favoritov turnirja. Že tradicionalno močni bodo tudi Belgijci, ki so zmagali v obeh kvalifikacijskih skupinah in dobili vsega dva zadetka. Za Slovence velja temperament Balkana in disciplina v igri. Zavedam se, da smo sami največja neznanka skupine.”

ZGODOVINA

Najlepše se evropskega prvenstva spominja češka generacija 1989, ki je v Luksemburgu osvojila drugo mesto. Tedaj so bili blizu osvojitvi evropske krone, a jim je v finalnem obračunu z Rusijo spodletelo po enajstmetrovkah. Zanimivo je, da se kljub uspehu ni uspelo posebej uveljaviti prav nobenemu izmed članov te selekcije. Še najdlje se je prebil Ondřej Mazuch, ki danes brani barve ukrajinskega Dnipra iz Dnipropetrovska.

POT DO EVROPSKEGA PRVENSTVA

Varovanci Vaclava Cernya so kvalifikacije začeli v Andori, kjer so se udarili z domačo reprezentanco, reprezentanco Romunije ter Danske. Vse tri tekme so Čehi dobili po italijanskem receptu ‘nič več kot je treba’, saj so bili na vseh treh tekmah od nasprotnika boljši le za gol. Naslednji korak proti uvrstitvi na evropsko prvenstvo so Čehi opravili na Madžarskem, kjer so jih pričakali Škotska, ekipa Bosne in Hercegovine ter domača reprezentanca. Tudi v elitnem krogu kvalifikacij Čehi niso blesteli, a so vseeno osvojili prvo mesto v skupini. Remizirali so z Bosno in Hercegovino ter premagali Škote in Madžare.

ZVEZDA EKIPE

Čehi so v kvalifikacijah stavili na trdno obrambo in učinkovitost napadalcev. V tem segmentu igre se je najbolje znašel Ondřej Šašinka, ki je v elitnem delu kvalifikacij zadel trikrat. To seveda ne bi bil pomemben podatek, če ne bi zapisali, da so Čehi mrežo nasprotnika zatresli le štirikrat. Šašinka je dosegel zadetek za zmago proti Madžarski ter zadel proti reprezentanci Bosne in Hercegovine. Najpomembnejši zadetek pa je zabil Škotski in Čehom zagotovil uvrstitev na evropsko prvenstvo. Zanimanje za prestop Šašinke iz Banika so pokazali pri nizozemskem Twenteju, kjer je 16-letnik iz Ostrave že opravil nekaj treningov. S strani češke športne časopisne hiše Sport je bil uvrščen tudi na tretje mesto čeških talentov. Pred njim sta se znašla le Cerny iz Ajaxa in Macek iz Juventusa, ki pa sta leto starejša od napadalca Banika Ostrave.

KADER

Češko reprezentanco bodo na prvenstvu v Bolgariji zastopali zgolj igralci domačih klubov, osemnajsterica prihaja iz desetih različnih klubov. Največ predstavnikov bo imela praška Slavia, ki jo bodo na prvenstvu zastopali štirje igralci.

Vratarja: Martin Brankáři Jedlička (Přibram), Filip Truksa (Mlada Boleslav);
Branilci: Tomáš Balvín (Sparta Praha), Matĕj Chaluš (Bohemians), Denis Granečný (Banik Ostrava), Libor HolÍk (Slovacko), Daniel Köstl (Sparta Praha),Marek Richter(Teplice), Daniel Souček (Slavia Praha);
Vezisti:  Dominik Breda (Hradec Kralove), Marcel Čermák (Slavia Praha), Alex Král (Slavia Praha), Michal Sadílek (Slovacko), Ondřej Žežulka (Slavia Praha);
Napadalci:  Ondřej Lingr (Karvina), Ondřej Šašinka (Banik Ostrava), Daniel Turyna (Sparta Praha), Antonín Vaníček (Bohemians)

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Jaka Purg
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Slovenec v pogovorih za selektorski stolček

Smo v času dopustov in pričetka lig po svetu. Ob koncu leta nas čaka poslastica, ko bomo p…