Točno opoldne smo verjetno kar praktično vsi, ki spremljamo slovenski nogomet, pričakovali, da bomo izvedeli ime novega mariborskega trenerja. V Ljudskem vrtu, v sobi namenjeni za novinarske konference, se je trlo predstavnikov sedme sile, a tresla se je gora, rodila se je miš. Ime novega trenerja še ni znano, morda bo predstavljen v sredo, zato pa sta pred kamere in mikrofone stopila predsednik Drago Cotar in finančni direktor Bojan Ban. Ni kaj, dober ‘dribling’ mariborske PR službe…


“Danes smo se odločili za drugačno sestavo, saj se zadnje čase v medijih in med ljudmi pojavljajo špekulacije o poslovanju kluba, predvsem kar se tiče dela upravnega odbora, predsednika in mene, ki sem zadolžen za finančno delovanje. Najbolj primerno se nam je zdelo, da z novinarsko konferenco vsi dobite istočasne in prave informacije. Bom zelo kratek! Maribor iz finančnega vidika v tem obdobju, v začetku leta, nikoli ni bil v tako dobri finančni situaciji. Vsa leta nazaj. To govorim odgovorna, vse zadeve so transparentne in podatki o poslovanju za leto 2014 so vsem dosegljivi na AJPES-u. Pojavljajo se seveda vprašanja o izpadu iz Evrope, kaj to finančno pomeni za delovanje kluba. Dejstvo je, da smo bili na ta scenarij pripravljeni od samega začetka. Jasno je, da v športu ni nobene garancije, čeprav morda čas zdaj ni najprimernejši. Smo v fazi, v kakršni smo, kar pa je v športu normalno. Nogometni klub Maribor nima niti evra dolga do dobaviteljev, niti evra kreditov in dovolj denarja na transakcijskem računu za nemoteno poslovanje za kar lep čas. Ne bi se rad preveč vračal v leta nazaj, ko je šla zgodba po Evropi v drugo smer. Jaz, upravni odbor in predsednik si ne smemo dovoliti in kluba postavljati pod finančni vprašaj. Klub ni zgolj prva ekipa, klub so investicije, B ekipa, nogometna šola… Mi smo tukaj, da zagotavljamo stabilnost, ki je najpomembnejša. Pustimo rezultate, ki pridejo in grejo, jasno je, da se včasih pojavi tudi rezultatska in igralska kriza, kar pa je druga zgodba. Iz finančnega položaja je NK Maribor stabilen klub, čeprav je dohodkov manj kot v lanskem letu, ki je bilo rekordno v zgodovini kluba. Jasno nam je tudi, da se nam to ne more ponavljati vsako leto, zato smo na te situacije pripravljeni. Za obdobje leta 2014 smo državi plačali 284 tisoč evrov davka na dobiček, že šesto leto zapored, kar izkazuje transparentno, predvsem pa dobro in stabilno poslovanje NK Maribora,” je v uvodnem, a dolgem nagovoru dejal finančni direktor kluba, Bojan Ban, ki je pred dobrim desetletjem pričel s sanacijo finančnega stanja vijoličastih, ki je bil tedaj v zelo slabem stanju.

Foto: Jure Banfi
Klub je državi še šesto leto zapored plačal davek na dobiček, je sporočil Bojan Ban. (Foto: Jure Banfi)

Ravno tega, to je velikega klubskega minusa, se je v prvih izrečenih stavkih dotaknil tudi Drago Cotar, predsednik najtrofejnejšega nogometnega kolektiva, ki je, tako kot Ban, dejal, da se klubska strategija ne bo spreminjala: “Dejstvo je, da prvo moštvo trenutno ni v najboljši formi in ne dosega rezultatov, ki bi si jih vsi želeli. Smo pa trdno prepričani, da se bo tudi to do konca sezone še spremenilo, ostajamo optimisti. Kar se tiče stabilnosti kluba, Bojan je govoril o finančnem stanju. Klubska filozifija je zdaj že skoraj devet let enaka. Ne delamo radikalnih rezov, trenerja in tričetrt moštva ne menjujemo po dveh slabih tekmah. Trudimo se, da to, kar smo počeli že do sedaj, nadaljujemo. To, da smo izbrali pravo pot, dokazujejo rezultati, ki smo jih dosegali v preteklih letih. Nenazadnje je bil NK Maribor pred devetimi leti v globokem finančnem minusu, klub je bil v razsulu in takrat smo se odločili, da bomo počeli to, kar smo počeli do sedaj in bomo s tem tudi nadaljevali. Brez velikih špekulativnih nakupov dragih igralcev bomo poskušali doseči rezultat. Naše poslanstvo je, da klub deluje tako kot je deloval do sedaj. Trdno smo prepričani, da bo s trdim delom in disciplino ter morda tudi nekaterimi spremembami v tekmovalnem delu, ne spuščam v strategijo trenerjev in športnega direktorja, uspešni kot smo že bili. Je pa dejstvo, da ob velikih uspehih manjši neuspeh, ki se nam je zgodil ob začetku sezone, še toliko bolj vidi. To smo pričakovali, nismo veseli, bomo pa naredili vse, da se bo ta stvar spremenila,” je dejal nekdanji predsednik Zavarovalnice Maribor, sicer glavnega sponzorja kluba.

Foto: Jure Banfi
“Naše poslanstvo je, da klub deluje tako kot je deloval do sedaj,” pravi Cotar. (Foto: Jure Banfi)

“Ne bi govoril o finančnem primanjkljaju. Pri kreiranju klubskega proračuna, se ta ne dela z ‘Evropo’. Proračun kluba se dela na podlagi podpisanih pogodb in zagotovljenega denarja. Evropa omogoča izvedbo določenih projektov in idej, kot so recimo gradnja trening centra. Sami še vedno veliko vlagamo v infrastrukturo, tako v Ljudskem vrtu, v sodelovanju z občino smo šli v nabavo umetne trave za igrišče na Partizanu, na Rogozi vlagamo v novo trening igrišče, v doglednem času odpiramo večjo trgovino Vijol’čna bajta 2. To so investicije, ki tečejo dalje. Ne bi pa govoril o finančnem primanjkljaju, zaenkrat se ni nič spremenilo. Kontunuiteta je zagotovljena in finančno poslovanje je nemoteno,” se je o izpadu evropskih nagrad dotaknil Ban, ki je še poudaril, da sezona brez evropske jeseni ne bo vplivala na nemoteno finančno delovanje kluba: “Evropa prinaša denar, vendar ga tudi odnaša. Z igranjem v Evropi so povezani tudi veliki stroški. Žal mi je, da jih letos ni, ker še vedno nekaj ostane. Jasno pa je, da letos ne bo potovanj, premij in organizacijskih stroškov. Še enkrat pravim, žal. Bodo pa drugo leto,” je dodal finančni direktor kluba, ki je razkril, da ima klub podpisane pogodbe s 93 pravnimi osebami, a je večina pogodb kratkoročnih, seveda pa v klubu ne bi imeli nič proti, če bi bilo sponzorjev, ki po besedah Bana klubu trdno stojijo ob strani, še več.

Nismo pa mogli niti mimo vprašanj o stari tribuni Ljudskega vrta. Predsednik Cotar je o perečem vprašanju dejal sledeče: “Nič še ni novega. Obljubljeno je, da se bo tribuna pregledala in bo sanirana. Težava je v tem, da lahko klub zgolj pritiska na lastnika, to je MO Maribor, ki pa je v tem trenutku v precej slabšem položaju kot NK Maribor. Ne moremo pa si privoščiti, kar bi si sicer finančno lahko, da bi sanirali tribuno. Vlaganje v tujo lastnino je klub enkrat že skorajda pokopalo. Klub je vlagal v gradnjo reflektorjev, takrat pa je bilo potrebno vrniti za milijon evrov davkov. Obljubljeno je, da se bo to naredilo, se pa vseeno malce bojim, da bo projekt zaradi neigranja Evrope projekt tudi s strani lastnika malce zastal. Bojim se, upam pa, da ne bo. Mi bomo seveda pritiskali, saj ne gre za NK Maribor, ampak stadion, ki je v lasti MO Maribor in ga obiskujejo tudi Mariborčani, vsaj večina. V takšnem stanju ni najbolj varen, da ne bom rekel, da je neprimeren za obisk določenih tekem.”

“Osebno mislim, da bi župan to lahko financiral. Pustimo, da nam v sedmih letih enkrat ni uspelo priti v Evropo… Če se spomnimo, koliko je NK Maribor naredil za prepoznavnost mesta. Tudi, če ni denarja, bi se moral za takšno zadevo najti. Zatika se nam že pri organizaciji domačih tekmah, recimo z Olimpijo. Prepričan sem, da tam, kjer je volja, se to da narediti. Po mojem mnenju, bi to moralo biti urejeno,” pa je bil za razliko od Cotarja ostrejši Ban, ki je na vprašanje o možnosti odkupa ali najema stadiona dejal, da koncept Ljudskega vrta ne omogoča, da bi z izjemo nogometnih tekem še prinašal zaslužek, s katerim bi bili pokriti tudi stroški vzdrževanja stadiona.

V nadaljevanju je beseda tekla tudi o zakonodaji in Zakonu o društvih, ki posameznikom onemogoča, da bi bila društva v večinski privatni lasti, oba, Ban in Cotar, pa sta se na koncu strinjala, da se bo kmalu zaključila tudi rezultatska kriza in bo Maribor vnovič prvak.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Najboljši strelec Olimpije odhaja v Belorusijo

Že nekaj časa je jasno, da v prihajajoči sezoni ne bo več nosil zeleno-belega dresa, danes…