Peti zaporedni naslov. V petih letih je precej sprememb doživela tudi mariborska igralska zasedba. Vseh petih naslovov se je v trenutnem kadru veselila zgolj peterica nogometašev, štirje so včerajšnjo tekmo pričeli v začetni enajsterici. Medtem ko je Aleš Mejač soigralce spremljal s tribune, so Marcos Tavares, Aleš Mertelj, Aleksander Rajčević in Mitja Viler opravili svoje dolžnosti na igrišču. Prav slednjega smo poprosili tudi za nekaj besed.


“V letošnji sezoni so bile muke. Po tekmi z Domžalami je bilo čutiti precejšnje olajšanje. Dva kroga na koncu državnega prvenstva pa sta bila dobra rekreacija, kar se je videlo tudi danes. Glava hoče, telo noče, ampak to sedaj ni več pomembno,”  je po dvigu lovorike za naslov državnega prvaka uvodoma dejal vselej zgovorni Primorec. Bočni branilec, ki je med zimskim premorom podaljšal pogodbo z vijoličastimi, ne bo imel veliko prostih dni, saj se bo s soigralci znova pozdravil že čez dobra dva tedna, ko četa trenerja Anteja Šimundže pričenja s pripravami na novo sezono. Kot je že v navadi, bodo uvodoma v ospredju kvalifikacijski obračuni za vstop v elitno Ligo prvakov, kljub temu pa želi vselej hvaležni sogovornik najprej malce obnoviti energijo: “Sam komaj čakam, da se usedem na letalo in izklopim možgane. Počitek je kratek z razlogom. Takšna je realnost slovenske lige in slovenskih klubov, z evropskimi preizkušnjami je potrebno pričeti v drugem krogu kvalifikacij, ko moraš biti pravi. Tudi letos se bomo potrudili.”

Z višanjem mednarodne letvice se iz leta v leto višajo tudi evropski cilji. Če so še lani v klubu poudarjali, da je cilj vijolic šest evropskih tekem, so letos dvignili cilje, saj je tudi športni direktor Zlatko Zahovič že večkrat dejal, da si želi z Mariborom v skupinski del Evropski lige. Tudi Viler priznava, da so cilji postavljeni višji, vendar previdnost pred drugim krogom kvalifikacij vseeno ni odveč: “Zagotovo si bomo letos, glede na to, da smo uspešni, cilje postavili nekoliko višje. Vseeno pa je potrebno biti ponižen in najprej zmagati v drugem predkrogu, kar prinaša šest tekem. V preteklosti pa smo že videli, da je nato vse mogoče.”

Tudi Viler v zadnjih dneh nekoliko podrobneje spremlja poljsko prvenstvo. V primeru Lechovega slavja bi Mariboru tudi v tretjem krogu kvalifikacij pripadel status nosilca, a se Primorec na ‘poljsko pomoč’ ne zanaša kaj preveč: “Res je. Vseeno smo že videli, da ko računaš na druge, se ponavadi ne izide. V Romuniji so namestili prvenstvo, mislim, da bo na Poljskem prvak Legia. To je nekaj podobnega, pa ne želim biti podcenjujoč, kot bi bile prvak Domžale. V odločilnih tekmah, ko je potrebno biti prvak, se nekateri klubi ‘userjejo’ in na koncu ponavadi zmaga tradicionalen klub.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Mariborčane med vikendom čaka prva resnejša pripravljalna preizkušnja

Nogometaši Maribora v letošnjem poletnem pripravljalnem obdobju še ne poznajo poraza. Na p…