Jutri zvečer ob 20.30 se bosta v finalni tekmi Pokala Slovenije na koprski Bonifiki pomerila branilec naslova Maribor in ‘italijanska’ Gorica, ki želi sezono zaključiti vsaj s pokalno lovoriko. Mariborčani se dobro zavedajo vloge favorita in od tega ne bežijo, saj so pokalno lovoriko osvojili osmič, njihov nasprotnik iz Gorice pa je v pokalu slavil le dvakrat, v finalu pokala pa je nazadnje sodeloval leta 2005 v Celju, kjer je z 1:0 slavila domača ekipa. Ime letošnjega zmagovalca bomo v najboljšem primeru dobili okrog pol enajste ure, če se seveda redni del obračuna ne bo končal z neodločenim izidom, drugače sledi podaljšek in morebiti tudi izvajanje enajstmetrovk.


Oba kluba sta se v letošnji sezoni štirikrat udarila v prvenstvu, vijoličasti so slavili trikrat, med drugim tudi na sobotni generalki, enkrat pa remizirali. Pokalna finalista sta se v prvenstvu prvič pomerila v 8, krogu, ko je Mariborčane še vodil trener Ante Čačić, in se razšla z neodločenim izidom (1:1). Mariborčani pa so po menjavi trenerja pod taktirko Anteja Šimudže dobili preostala tri srečanja, dve tekmi v Novi Gorici sta se končali z izidom 1:2, na tekmi v Ljudskem vrtu pa je z dvema zadetkoma blestel Goran Cvijanović.

Novogoričani so z nastopanjem v pokalnem tekmovanju pričeli že v prvem krogu,  Mariborčani pa so se v bitko za pokalno lovoriko podali v drugem krogu. Novi (stari) državni prvaki so na poti do finala izločili Radomlje, Šenčur in Olimpijo, Primorci pa so bili boljši od Slatine,  Dravograda s Koroškega, Aluminija in nazadnje še od velenjskega Rudarja. Danes pa ju na Bonifiki v finalu štiriindvajsete izvedbe Pokala čaka jubilejna deseta medsebojna tekma v pokalnem tekmovanju. Vprašanje je le, ali bo Maribor pokalno lovoriko osvojil devetič ali pa bo po dolgem času tretjič slavila Gorica.

Kljub vsej statistiki pa je finalni obračun ponavadi nekaj čisto drugega. Tega se dobro zavedajo v obeh taborih. Ante Šimundža, trener Maribora, pričakuje gledljiv nogomet, brez divjanja, a državni prvaki, ki letos še ne poznajo poraza proti Gorici, so vseeno malce previdni, a odločeni, da ponovijo lanski dosežek in zmagi v prvenstvu dodajo še pokalno lovoriko. “V Koper sicer potujemo zelo motivirani, lačni in željni zmage, se pa zavedamo, da nas ne čaka prav nič lahko delo, ravno nasprotno, kar so ne nazadnje dokazali že vsi štirje obračuni z Gorico v letošnji sezoni. Seveda bo sredin proti tej tekmici najzahtevnejši doslej, kajti Gorica je zelo ambiciozen kolektiv, ki nedvomno hoče priti do tega uspeha. Toda enako ambiciozni smo tudi mi, tako da verjemite, da bomo naredili vse, da našo vitrino obogatimo z novim pokalom.”  je dejal trener Ante Šimundža, ki je en naslov s klubom že osvojil. Njegov nasprotnik trener Gorice Luigi Apolloni, ki je kot nogometaš s Parmo osvajal lovorike na italijanski in evropski sceni, se dobro zaveda, kdo je favorit: “Igramo proti ekipi, ki ni slučajno prvak, z veliko prednostjo je zasluženo dobila prvenstvo. Maribor je izkušena ekipa, obvlada svoje delo, zna tako težke kot dobre trenutke obrniti sebi v prid. Na to se moramo pripraviti. Zato je potrebna dobra taktika, ni pa odločilnega pomena. Res se moramo motivirati, igrati odprto, a biti hkrati precej osredotočeni in pozorni.”  Vseeno pa je prepričan, da bo odločala dnevna forma in razpoloženost posameznikov. Goričani bodo še posebej pozorni na Gorana Cvijanovića, ki v dresu Maribora zelo rad trese mrežo svojega nekdanjega kluba. V goriškem taboru pa želijo enoletno sodelovanje s  Parmo uspešno zaključiti s pokalno lovoriko.

Tako Mariborčani kot Novogoričani bodo v finalu lahko računali na praktično vse svoje najboljše može. Pri državnih prvakih se po poškodbi v ekipo vrača razigrani Nusmir Fajić, medtem ko je nastop branilca Marka Šulerja še pod vprašajem. Manjše zdravstvene težave imata tudi vezist Željko Filipovič in napadalec Jean-Philippe Mendy, vendar pa naj bi vendarle sodelovala v tem pomembnem srečanju.V goriškem taboru večjih nevšečnosti v tem pogledu nima in da bodo za nastop kandidirali vsi nogometaši. 

Pot do finala

MARIBOR GORICA
1. krog Slatina 0:2 Gorica
2. krog Radomlje 1:4 Maribor Dravograd 0:4 Gorica
Četrtfinale Šenčur 2:5 Maribor Aluminij 0:1 Gorica
Maribor 1:1 Šenčur Gorica 3:1 Aluminij
Polfinale Maribor 1:0 Olimpija Rudar 0:1 Gorica
Olimpija 1:1 Maribor Gorica 2:1 Rudar

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od N. M.
Naloži več novic iz Pokal
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Znani so četrtfinalni pari pokala

Tekom prejšnjega tedna smo dobili 8 ekip, ki se bodo potegovale za 4 polfinalne vozovnice …