Sobotni pokalni finale med Olimpijo in Mariborom še naprej buri duhove. Nogomet je utonil v pozabo, slovenska javnost se ukvarja predvsem s spornimi sodniškimi odločitvami in dogodki na tribunah.


Nogometna zveza Slovenije je bila organizatorica dogodka, na katerem je z varnostnega vidika bilo moč opaziti številne pomanjkljivosti. To je bilo evidentno še pred začetnim žvižgom. Udeleženke ženskega finala, nogometašice Olimpije, so na primer iz stadiona spustili ravno v trenutku, ko so v spremstvu policije do njega prišle mariborske Viole. Takoj po vstopu na tribuno za golom so ljubljanski Green Dragonsi v globino zmetali kovinske premične ograje, ki so zaradi višine tribune tam bržčas bile povsem nepotrebne.

Prav neverjetno se zdi, da so na tekmi takšnega nivoja obiskovalci na stadionu lahko kupovali plastenke s pijačo. Številne so se med dvobojem znašle na terenu, Olimpijini navijači so ob njihovem metanju proti Ažbetu Jugu povzročili celo krajšo prekinitev. Za primerjavo, že v 3. SNL klubi ob nakupu pijače le-to obiskovalcem pretočijo v plastične kozarce.

Pirotehnika je na večnih derbijih postala že del nogometne folklore in stvar, ki je niso izkoreninili niti v najmočnejših ligah. Navijači so v soboto prišli na svoj račun, oboji so številne bakle in dimne bombe med tekmo zmetali tudi preko ograj. V drugem polčasu so “zablesteli” mariborski navijači, ki so z metanjem predmetov na teren, vmes so se znašli tudi stoli, povzročili daljšo prekinitev. Z nekaj dni zamude so na tribuni uprizorili celo svojo verzijo prvomajskega kresovanja. Po približno desetih minutah so ogenj na tribuni pogasili lokalni gasilci.

Kljub vsemu pa si je sobotni obračun največji črni madež prislužil po koncu srečanja, ko je Timi Max Elšnik praktično v zadnji sekundi po sporno dosojeni enajstmetrovki zabil za zmago zmajev. Nekaj navijačev Olimpije je takoj preskočilo ograjo in še na tretji tekmi v manj kot mesecu dni vstopilo na teren. Nekateri v  želji, da s svojimi ljubljenci proslavijo novo lovoriko, drugi s precej temačnejšimi nameni. Namesto slavja so se odločili, da bodo obračunali z nasprotniki. Bakle so letele na vse strani, vmes je z glavne tribune na igrišče vstopilo še nekaj navijačev Maribora. Preden je policija s solzivcem umirila strasti so med srboriteži zapele tudi pesti. Ljubljančani so celo razstavili okvir vrat in razrezali golovo mrežo. A še pred tem je ponovno prišlo do fizičnega napada navijača Olimpije na mariborskega čuvaja mreže. Poseben tretma je Jug bil deležen že sredi aprila na obračunu v Stožicah. Disciplinskega sodnika Boštjana Jegliča fizični napad navijača na igralca nasprotne ekipe takrat pretirano ni zmotil, kar je nekomu očitno dalo krila.

V Celju je zadeva eskalirala do te mere, da se je eden od ljubljanskih navijačev Juga na terenu lotil celo s pestmi. Enaintridesetletni vratar se je ob popolnem pomanjkanju varnosti bil prisiljen odzvati in mu ni ostal dolžan. Kmalu zatem so k dvojici pritekli nogometaši in člani mariborskega kluba, med njimi tudi Uroš Jurišič, Aleš Mertelj in Vedran Attias, ter navijača poskušali odstraniti. Vsesplošnemu kaosu so se nato pridružili še nekateri nogometaši Olimpije in nekaj časa je kazalo, da bi med akterji obeh ekip lahko prišlo celo do medsebojnega obračunavanja. Na srečo so se stvari hitro umirile.

Na dogajanje v knežjem mestu se je včeraj sicer odzvala tudi NZS. Oba kluba bosta prav gotovo za dogajanje prejela izstavljen račun in bosta morala prevzeti svoj del odgovornosti. Jo bo prevzela tudi NZS? Sporočilo krovne nogometne organizacije objavljamo v celoti:

Nogometna zveza Slovenije je v soboto organizirala finalni dogodek slovenskega pokalnega tekmovanja, Pokala Pivovarna Union v ženski in moški konkurenci.

Nogometna zveza Slovenije ostro obsoja vedenje posameznikov, ki so v soboto zvečer s svojimi nešportnimi navijaškimi izgredi ogrozili druge. Zagovarjamo stališče, da na nogometnih tekmah tako na igrišču kot tudi na tribunah prevladuje fair play in športni duh ter da med podporniki nasprotnih ekip vlada medsebojno spoštovanje.

Nogometna zveza Slovenije odločno nasprotuje vsem oblikam nasilja na nogometnih dogodkih in bo storila vse, kar je v njeni moči, da se podobni izgredi v prihodnosti preprečijo in se nogomet odvija v sprejemljivih varnostnih in tekmovalnih okvirjih.

Zaradi sobotnih dogodkov bo NZS opravila temeljito analizo in revizijo tokratne organizacije finalne tekme, po ugotovitvah pa sprejela dodatne organizacijske ukrepe z namenom, da se takšna početja v prihodnje preprečijo.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz Pokal

Dodaj odgovor

Poglejte še

V finalu prvoligaš proti drugoligašu

Znana sta polfinalna para letošnjega pokalnega tekmovanja. V velikem finalu, ki bo na spor…