Četrtkovo finale Pokala Slovenije v Celju bo že 28. po vrsti od osamosvojitve Slovenije in peto, ki ga bo gostil celjski stadion. Na Areni Z’dežele bodo Mariborčani lovili rekordni deseti pokalni naslov, medtem ko Ljubljančani lovijo svojega drugega zaporednega.


Doslej je finale pokala igralo štirinajst različnih klubov, edini nižjeligaški finalist pa je bil Aluminij, ki je v sezoni 2000/01 do finala prišel kot član 2. SNL in nato v dveh tekmah s skupnim izidom 6:1 moral priznati premoč Gorici.

V dosedanji zgodovini so Mariborčani z naskokom najuspešnejše moštvo, saj so kar v polovici primerov dosegli vsaj zadnjo stopničko tega tekmovanja. V dosedanjih trinajstih finalih so slavili devetkrat, štirikrat pa so morali priznati premoč nasprotniku. Zanimivo, v vseh štirih primerih se je to zgodilo, ko je o trofeji odločala samo ena tekma in v dveh primerih so vijoličasti pokleknili prav v Celju. Leta 2007 so na takrat še Areni Petrol Mariborčani priznali premoč Kopru (1:0), leto dni kasneje pa še Interblocku (2:1).

Največji “poraženci” pokalnega tekmovanja so prav gotovo Celjani, ki so na drugem mestu po številu finalnih nastopov, a so v devetih poizkusih lovoriko dvignili samo enkrat. Pet lovorik sta osvojila kluba, ki več ne obstajata, in sicer nekdanja Olimpija (4) in Mura (1), ki sta vse naslove osvojila v obdobju med leti 1993 in 2003, ob koncu sezone 2004/05 pa oba neslavno propadla. Edina prejšnja zmagovalca, ki trenutno igrata v nižjih ligah sta Koper (3) in Interblock (2). Koprčani so v tej sezoni člani 3. SNL – Zahod in so še v igri za napredovanje v 2. SNL, Ljubljančani pa nastopajo v regionalni ljubljanski ligi.

Nogometaši Olimpije bodo v Celju igrali v svojem tretjem zaporednem finalu, leta 2017 so na koprski Bonifiki priznali premoč Domžalam (1:0), lani pa so na domačem terenu zeleno-beli slavili proti Aluminiju z visokih 6:1 ter tako postali deseti klub s pokalno lovoriko v svojih vitrinah. Edini klub, ki je ob Ljubljančanih trikrat zapored igral finale je še ajdovsko Primorje, največ zaporednih finalov pa ima Maribor, ki mu je med letoma 2010 in 2014 to uspelo petkrat.

Med letoma 1994 in 2004 sta o zmagovalcu odločali dve tekmi, šestnajstkrat pa je o finalu odločal le en dvoboj. Enkrat se je finale končalo z odločitvijo v podaljšku, štirikrat pa so zmagovalca dale enajstmetrovke. Najbolj mirnih živcev so vedno bili nogometaši Maribora, ki so na tak način zmagali vsa štiri finala, v katerih so igrali. Trikrat so dobili tekmo po izvajanju enajstmetrovk in enkrat po golu v podaljšku; leta 2010 je David Bunderla odločil dvoboj proti Domžalam z golom v 120. minuti.

Rekord po obiskanosti na finalu je bil dosežen 15. junija 1994, ko se je na povratni tekmi med Mariborom in nekdanjo Muro v Ljudskem vrtu zbralo deset tisoč gledalcev. Na finalih, ko se je zmagovalec odločal samo na eni tekmi, rekord držijo Stožice; lani si je zmago Olimpije nad Aluminijem ogledalo 8804 gledalcev.

 

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
  • Spremembe v pokalnem tekmovanju

    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je sprejel sklep tudi v delu pokalnega tekmovanja.…
  • Proslava tudi v Lendavi

    Svoje junake so pričakali tudi navijači Nafte. Kljub porazu v finalu Pokala Slovenije, so …
  • Navijači pričakali svoje ljubljence

    Mura je včeraj na Brdu pri Kranju osvojila naslov pokalnega prvaka, z zmago nad Nafto z re…
Naloži več novic iz Pokal

Dodaj odgovor

Poglejte še

Spremembe v pokalnem tekmovanju

Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je sprejel sklep tudi v delu pokalnega tekmovanja.…