Potem ko so nogometaši prvih treh lig že pričeli s tekmovanji, pa bodo zadnjo soboto v avgustu štartali tudi nogometaši v gorenjskih ligah. V 1. gorenjski ligi bo nastopalo 12 ekip (lani 13), za glavnega favorita velja NK Šobec Lesce. Precej več težav pa je bilo s sestavo 2. gorenjske lige, v kateri bo nastopalo le 5 ekip (lani 7).


Pregled pričenjamo pri glavnem favoritu za prvo mesto in napredovanje v 3. slovensko ligo – zahod, lani drugouvrščeni NK Šobec Lesce. V poletnem prestopnem roku v ekipi iz Lesc ni bilo večjih sprememb. V Avstrijo sta odšla Bučić in Miljević. Rdeče-črnim pa sta se pridružila vratar Anže Škerjanc, še v prejšnji sezoni mladinec Triglava, in Boštjan Varl (Naklo). Varovanci trenerja Aleša Dolinarja so s pripravami pričeli zadnji teden v juliju in odigrali tri pripravljalne tekme. Najprej so premagali kadete Triglava, na drugi tekmi so bili s 7:1 boljši od Ihana, ki nastopa v 1. ljubljanski ligi. Za konec pa so s 3:3 remizirali s tretjeligašem Zarico iz Kranja. Kot zanimivost naj omenim, da v lešanskem klubu sami skrbijo za igrišče in njihova kvalitetno urejena zelenica omogoča odlične pogoje za trening tujim klubom iz tujine. Poleti sta v pripravljalnem obdobju v Lescah trenirala dva turška prvoligaša Galatasaray in Konyaspor.

Nekdanji prvoligaš NK Naklo, ki je lani končal na odličnem tretjem mestu, se bo kmalu pohvalil z novim nogometnim igriščem z umetno travo. Varovanci trenerja Draga Pušića so s pripravami pričeli kasneje kot nekateri nasprotniki. Klub sta medtem zapustila Aleksander Kocić, ki je okrepil vrste novopečenega tretjeligaša NK Sava Kranj, v Lesce pa se je preseli Boštjan Varl. V Naklo pa iz Žirov prihaja izkušeni branilec Matej Hopec. Drugih informacij glede prihodov in odhodov, prav tako traja še prestopni rok, ter kakšni so cilji za novo sezono pa kljub prošnji nismo dobili. Prav tako skopi z informacijami so bili tudi pri Niko Železniki, ki prihaja iz Selške doline.

V Poljanski dolini pa je 40-letnico obstoja praznoval NK Žiri, ki bo v novi sezoni pogrešal 33-letnega branilca Mateja Hopca, ker je prestopil v NK Naklo. V Žiri pa se vračata mladinca Rožle Reven in Anže Kavčič. Žirovci so s pripravami pričeli 29. julija in v pripravljalnem obdobju odigrali nekaj tekem. Prvo prijateljsko tekmo so odigrali v Naklem, dvoboj se je končal z neodločenim izidom, gledalci pa so v vsaki mreži videli 3 zadetke. Sledilo je gostovanje pri bivšem tretjeligašu iz Bilj, kjer so izgubili z 0:2. Potem so varovanci trenerja Borisa Freliha doma pred 50 gledalci s 6:1 premagali Vipavce. Zadnjo pripravljalno tekmo pa so odigrali še z mladinci Triglava, ki so jo dobili z rezultatom 3:2. V Žireh si v novi sezoni želijo izboljšati rezultat iz minule sezone, lani so namreč zasedli skromno 10. mesto.

V okolici Kranja deluje kar nekaj klubov. NK Bitje, ki je letos praznoval 30-letnico obstoja, je zadnjo junijsko soboto pripravil slavnostno prireditev, na kateri je članska ekipa iz Bitenj odigrala prijateljsko tekmo s Triglavom. ki jo je z 0:7 dobil prvoligaš iz Kranja. Bitenjčani stavijo predvsem na delo z mladimi. V novi sezoni pa si želijo ponovitev lanskega uspeha, ko so v minuli sezoni zasedli odlično 5. mesto. Podobno razmišljajo tudi v NK Visoko Preddvor. V Velesovem, kjer je moška ekipa v senci ženskega nogometa, v novo sezono vstopajo z novim trenerjem in si želijo izboljšati lanske rezultate. NK Britof si je obstanek v ligi zagotovil šele v dodatnih kvalifikacijah za obstanek, zato si v novi sezoni želijo boljšega rezultata, ki bi zagotovil obstanek brez večjih pretresov.

Zgornjo Gorenjsko bodo zastopali trije klubi, poleg Bohinja in Jesenic je tukaj še novinec Bled Hirter. Bohinjci, ki jih vodi trener Marko Kovačič, so pripravljalne tekme odigrali z nogometaši iz Črnuč in Jesenic. Na podlagi rezultatov iz pripravljalnega obdobja pa se bodo oblikovali tudi cilji kluba, najverjetneje ciljajo na sredino lestvice. Nič kaj drugače pa ni pri NK Jesenice. Edini novinec, ki bi znal presenetiti v prvi gorenjski ligi, je Bled Hirter. Blejci, ki so še lani nastopali v 2. gorenjski ligi, so največjo senzacijo pripravili v pokalnem tekmovanju Gorenjske, ko so na poti v finale z dvema zadetkoma premagali tako novopečenega tretjeligaša kot Lešane, v finalu pa priznali premoč drugoligašu iz Šenčurja. Kot zanimivost naj omenim, da so se v nižjih selekcijah združili štirje klubi iz zgornje Gorenjske, in sicer Jesenice, Bled, Bohinj in Kranjska Gora, njihove selekcije bodo sedaj nosile ime Zgornja Gorenjska. Čeprav je drugi novinec NK Ločan iz Škofje Loke izgubil v dodatnih kvalifikacijah za obstanek v prvi gorenjski ligi, ni izpadel v drugo gorenjsko lige, ker se je lani prvouvrščena ekipa NK Sava Kranj kljub finančnim težavam vseeno odločila za tekmovanje v 3. slovenski ligi, omenjenega novinca pa najbrž čaka ogorčen boj za obstanek.

V prvem krogu bo favorit NK Šobec Lesce doma gostil novinca iz Škofje Loke. Na Jesenicah bodo gledalci lahko spremljali derbi zgornje Gorenjske, saj se bodo Jeseničani pomerili z Blejci. Prav tako bo sosedski derbi potekal med Britofom in Visokem. Nogometaši NK Niko Železniki iz Selške doline odhajajo na težko gostovanje v Naklo. Žirovci pa bodo doma pričakali goste iz Bitenj.

Razpored jesenskega dela 1. gorenjske lige

https://snportal.si/pdf/Clani-1GNL-Razpored-Jesen2013.pdf

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Nižje članske lige
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Nogometna legenda Ibričić se vrača na slovenske zelenice

Senijad Ibričić, ki je s svojo kariero pustil globoke sledi v slovenskem nogometu, se po k…