Z jutrišnjim dnem se bo z 19. krogom pričel prvi spomladanski krog slovenskega kadetskega oziroma mladinskega državnega prvenstva. Uvod bo pripadel kadetom in mladincem Aluminija, ki se bodo na domačem terenu pomerili z vrstniki iz Celja. Preostala srečanja bodo odigrana med vikendom.


Po jesenskem delu se z najboljšim učinkom lahko pohvalijo pri Domžalah, saj so njihovi mladi upi prvi pri mladincih in drugi pri kadetih, kjer za tri točke zaostajajo za ljubljansko Olimpijo. Domžalčani so vodilni tudi na skupni SML/SKL lestvici, ki bo ob koncu sezone dala dva kluba, ki bosta nazadovala v nižji rang tekmovanja. Dvanajst krogov oziroma 24 tekem do konca je bolj ali manj že jasno, da bo ta dva kluba potrebno iskati med Šampionom, Dekani in Dravogradom, saj ta trojica krepko zaostaja za preostalo konkurenco. Trenutno rešilno 14. mesto na skupni lestvici zasedajo nogometaši celjskega Šampiona, ki pa imajo le tri točke prednosti pred zadnjeuvrščenimi Dravograjčani, tako da se med temi klubi obeta še hud boj za obstanek. Dravograjčani so sicer skupaj z Ilirijo lani igrali še v drugoligaški konkurenci in imeli bodo zelo težko delo, če se ne bodo želeli vrniti nazaj. Po drugi strani pa so pri najstarejšem slovenskem klubu lahko zadovoljni, saj je Ilirija s svojo bero točk lahko mirna na 12. mestu skupne lestvice, pred 15. Dekani ima namreč kar 23 točk naskoka.

V kadetski kategoriji se zdi, da se bosta za naslov udarili moštvi Olimpije in Domžal, ki ju ločujejo samo tri točke, čeprav vsaj v začetku spomladanskega dela še ne smemo zanemariti Aluminija in Celja. Domžalčani in Ljubljančani se bodo sicer pomerili že takoj na začetku, saj jih medsebojna tekma čaka prav to soboto. Glede na prikazano v jesenskem delu so favoriti vsekakor nogometaši ljubljanske Olimpije, ki so na 18 tekmah klonili samo enkrat in v tem času prejeli samo šest zadetkov. V kolikor bi Ljubljančani vodstvo obdržali do konca bi prvič postali kadetski državni prvaki, odkar je klub bil ustanovljen v trenutni obliki. Lani so se svojega prvega naslova v kadetski kategoriji veselili Domžalčani. Slednji imajo v svojih vrstah tudi kandidata za strelsko krono, saj se je novopečeni član Fiorentine Jan Mlakar – do konca sezone bo sicer še vedno branil barve domžalskega moštva – jeseni med strelce vpisal šestnajstkrat oziroma zabil je dva zadetka manj od Jana Novaka iz novomeške Krke. Slednji tvori ubijalski napadalni tandem z Martinom Kramaričem, saj sta oba igralca se podpisala pod kar 30 od 41 zadetkov Novomeščanov.

Pri mladincih na naslov prvaka povsem realno računa kar pet klubov, saj vodilne Domžale in petouvrščeni Aluminij loči le pet točk razlike. Derbi prvega spomladanskega kroga bo odigran v Novi Gorici, kjer se bodo četrtouvrščeni domačini pomerili s drugouvrščenimi Koprčani. Med vodilno petorico je svoje mesto ob Gorici našel tudi Maribor in prav ti dve moštvi v tej starostni kategoriji v zadnjem desetletju dominirata, saj sta v tem času osvojila prav vse naslove mladinskih državnih prvakov z izjemo sezone 2006/07 (Koper) in 2008/09 (Interblock). V kolikor bi se ob koncu sezone naslova veselili v Novi Gorici bi se prvič v zgodovini tega tekmovanja zgodilo, da bi naslov mladinskega prvaka romal na isti naslov kar trikrat zapored. Z nazivom najuspešnejšega kluba v mladinski konkurenci se sicer ponašajo Mariborčani, ki so se do sedaj veselili šestkrat oziroma dvakrat več od “večnih tekmecev” iz Nove Gorice. Bržkone bo med tema dvema kluboma potekal tudi dvoboj za strelsko krono, kjer ima mariborski Hajrić (18) trenutno le gol prednosti pred novogoriškim Nagodetom, medtem ko je v igri še vedno tudi dvojec Vekić-Rodica iz Kopra, ki sta oba zabila po štirinajstkrat.

SML, SKL ter skupno SML/SKL lestvico in vodilne strelce si lahko pogledate na povezavi: tukaj

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz Mladinski nogomet
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Kadetski reprezentant tik pred selitvijo v Italijo

Iz dežele na sončni strani Alp se obeta še ena selitev talentiranega mladega igralca na Ap…