Že nekaj let na Gorenjskem deluje Gorenjska nogometna šola Rožle – GNŠ ROŽLE. Pobudnik projekta je bil NK Triglav, projektu pa so se pridružili tudi vsi večji in manjši klubi na Gorenjskem. GNŠ ROŽLE je bila ustanovljena 29. 11. 2008 v prostorih mestne občine Kranj. Vodja omenjenega projekta je Tadej Langus.


Kaj je GNŠ ROŽLE?

Gre predvsem za delovanje nogometnih krožkov po osnovnih šolah in podružnicah ter obsega strokovno delo z otroki od 7. do 12. leta starosti. Ekipe so sestavljene po posameznih letnikih, tekmujejo pa v uradnih tekmovanjih, ki potekajo pod okriljem Medobčinske nogometne zveze Gorenjske (MNZG). Glavni vsebinski program Gorenjska je namenjen razvoju tehnike in temu je posvečeno ogromno pozornosti. Poleg treningov, ki potekajo 3- do 4-krat na teden, sodelujejo v prvenstvu MNZG, igrajo prijateljske tekme z drugimi ekipami iz Slovenije in sodelujejo na turnirjih po celi Sloveniji. Otrokom pa ponujajo tudi dodatne aktivnosti, ki poleg učinkov na strokovnem področju prispevajo tudi k dvigu motivacije. Med aktivnostmi spadajo tudi priprave v Italiji, zaključni izlet, sodelovanje na turnirjih v tujini, nogometni kamp, nogometne počitnice, družabne aktivnosti ob zaključku koledarskega in nogometnega leta in še kaj bi se našlo.

Program GNS ROŽLE

Program GNŠ ROŽLE lahko razdelimo v tri dele:

  • treningi po šolah,
  • sobotne Rožletove tekme in
  • zadnji del programa pa poteka na stadionu z umetno travo.

Novost letošnje sezone je, da otroci s svojo uspešnostjo v posameznih triadah osvajajo nazive Rednež, Rožle in Mali nogometaš. Osvojeni nazivi jim za nagrado prinašajo bronasto, srebrno in za tiste najbolj pridne in vztrajne, zlato medaljo. S temi aktivnostmi želijo dodatno motivirati otroke za redno vadbo skozi vse šolsko leto. Dodatna spodbuda in motivacija je tudi zaključna prireditev sobotnih tekem. Za uspešen zaključek sezone GNŠ ROŽLE ob koncu šolskega leta podeljuje značke nogometaša. Med novostmi v letošnji sezoni je potrebno izpostaviti še podpogram ‘Dodatno delo’. Glavna značilnost tega programa je izvajanje dodatnih treningov v manjši skupini s 4 do 6 igralcev, ki zagotavljajo še bolj kvalitetno delo. Prav tako v letošnji sezoni so vpeljali tudi nov program Rožle – Vrtci, s katerim poskušajo nogomet približati otrokom od 4. do 6. leta starosti. Program vodi prof. Luka Štumberger.

Nazivi Rednež, Rožle in Mali nogometaš ter značka nogometaša

Ob koncu meseca decembra na šolah potekajo podelitev naziva Rednež, s katerimi si otroci prislužijo bronaste medalje. V začetku aprila ob zaključku sobotnih tekmovanj otroci s podelitvijo srebrnih priznanj pridobijo naziv Rožle. Program Rožle se zaključi v juniju z zaključno prireditvijo na umetni travi, kjer podelijo zlate medalje in otroci napredujejo v naziv Mali nogometaš. Tekmovanje za značko nogometaša predstavlja začetek vključevanja za otroke do 10. leta starosti. Osvojena nogometnih veščin otrok se preverja s tremi nalogami:

  1. Udarjanje žoge v vrata: igralec vodi žogo z roba 16 m prostora do oznake za izvajanje kazenskega udarca (11 m) in od tam udarja žogo na vrata. Igralec ima na voljo 5 ponovitev, najmanj tri točke pomeni uspešno opravljena naloga.
  2. Poigravanje žoge po zraku: igralec se poigrava z žogo po zraku. Žogo lahko udarja z različnimi deli stopal, trupom in glavo. poigravanje prične z metom žoge z roko. Po vsakem udarcu se lahko žoga enkrat odbije od tal. Igralec ima na voljo 5 ponovitev, uspešno opravljena naloga pa pomeni 20 uspešnih udarcev brez prekinitve.
  3. Vodenje žoge med stožci: otrok vodi žogo med različno oddaljenimi stožci, start in cilj sta na istem mestu. Vodenje prične igralec po lastni presoji. Čas se meri po prehodu v cilj. Če otrok ne vodi žoge točno med stožci, je poskus neveljaven in se prekine. Igralec ima na voljo 3 ponovitve, uspešno opravljena naloga pa pomeni dosežen čas pod 20 sekundami.

V GNŠ ROŽLE je trenutno vpisanih več kot 140 6- in 7-letnikov. Med njimi je kar nekaj nogometnih biserov, ki pozneje na pobudo trenerjev in po lastni želji lahko nadaljujejo vadbo pod okriljem nogometnega kluba in sodelujejo v projektu NOGA.

 

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od N. M.
Naloži več novic iz Mladinski nogomet
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Kadetski reprezentant tik pred selitvijo v Italijo

Iz dežele na sončni strani Alp se obeta še ena selitev talentiranega mladega igralca na Ap…