Tudi na Poljskem je že vse odločeno v Ekstraklasi. Prvenstvo je brez večjih težav s 67 točkami osvojila Legia iz Varšave in bo sodelovala v kvalifikacijah za Ligo prvakov. Najbližji zasledovalec Lech Poznan je za zmagovalcem zaostal šest točk. Za tretje mesto pa sta se do zadnjega borila branilec naslova Slask Wroclaw in novinec Piast Gliwice. Lech Poznan, Slask in Piast Gliwice čakajo kvalifikacije za ligo Europa. Zadnje tekme so dale tudi odgovor, kdo je izpadel in kdo bo obstal med prvoligaši. Podbeskidzie se je z zmago v gosteh proti Widzewu uspel izogniti izpadu, saj je zasedel varno 14. mesto. Zadnje 16. mesto je osvojil GKS Belchatow, ki je izpadel v I. ligo, kamor se seli tudi šestouvrščena Polonia iz Varšave, saj je zaradi finančnih težav ostala brez licence za nastopanje v Ekstraklasi.


Legia iz Varšave, tretjeuvrščena iz pretekle sezone, je finančno in organizacijsko najbolj urejen klub na Poljskem. Brez večjih težav so se sprehodili do naslova državnih prvakov, saj so se veselili zmagali na 20 tekmah, poraženi pa so bili le na 3 tekmah. Edini tekmec, ki je novemu prvaku lahko sledil, je bil Lech Poznan, ostali tekmeci pa so zaostali že preveč. Naj omenim, da je na zadnji tekmi novopečeni prvak razbil lanskega in mu nasul 5 zadetkov. Slovenski reprezentančni branilec Marko Šuler pri Legii ni imel vidne vloge. Odigral je malo tekem, v Ekstraklasi je zbral skromnih 333 minut, v Puchar Polski pa 360 minut. Čeprav ima igralec sklenjeno pogodbo do leta 2015, še ni jasno, ali bo ostal pri Legii.

Finančne težave, spori z lastniki in igralci, nezadovoljstvo v ekipi in odhodi ključnih igralcev so Slask oddaljile od borbe za sam vrh, vseeno pa je zasedel odlično 3. mesto in se zopet uvrstil v kvalifikacije za evropska tekmovanja in imeli nekaj težav pri pridobivanju licence za evropska tekmovanja. Po koncu sezone bo omenjeni klub zagotovo zapustil Rok Elsner, saj mu poteče pogodba, nove pa ne želi podpisati. Zaradi tega se je znašel v nemilosti pri vodstvu kluba, zato že kar nekaj časa trenira z mladinci. Vseeno je odigral 23 tekem, zabil 2 zadetka in zbral 3 podaje. Njegovo mesto na igrišču pa je zasedel drugi Slovenec Dalibor Stevanović, ki je zbral 16 nastopov, na tekmi v gosteh s Piast Gliwicem je v dresu Slaska zabil prva dva zadetka.

V zimskem prestopnem roku je Widzew okrepil bočni branilec Denis Kramar. Zaradi administrativnih težav je debitiral šele marca na tekmi z Gornikom Zabrze, kjer je odigral prvi polčas. Potem je dobil priložnost še na dveh tekmah. Na zadnji tekmi v gosteh s Pogon Szczecin pa se je tik pred koncem poškodoval mišico. Tudi Widzew iz Lodža ima finančne težave, zato je licenčna komisija klubu naložila finančno omejitev (mesečni limit je 5000 zlotov) pri sklepanju novih pogodb z nogometaši. Ker pa se obetajo precejšne spremembe igralskega kadra, še ni jasno, ali bo Denis Kramar zastopal barve Widzewa tudi naslednjo sezono.

V I. Ligi pa poteka ogorčen boj treh ekip za prvi dve mesti, ki neposredno vodita v Ekstraklaso. V najboljšem položaju sta Zawisza Bydgoszcz in Termalica Nieciecza, obe imata 63 točk. Dve točki manj ima Cracovia na 3. mestu. Odgovor, kdo bo napredoval v Ekstraklaso, pa bo dal zadnji krog v soboto. Pri Cracovii igrata dva Slovenca. Rok Štraus se je poškodoval na pripravljalni tekmi v Turčiji in je prvo tekmo spomladanskega dela odigral na zadnji domači tekmi, kjer so nesrečno izgubili proti GKS Tichy. Slovenski reprezentant Andraž Struna je v spomladanskem delu več časa preživel na klopi za rezervne igralce, zaradi nesoglasij s trenerjem pa se spogleduje tudi z odhodom.

Finančna kriza tudi na Poljskem kroji usodo nekaterih klubov. Šestouvrščena Polonia iz Varšave je zaradi dolgov ostale brez licence za tekmovanje v Ekstraklasi, zato se seli v I. ligo. Dolgovi pa so prisilili k izstopu iz tekmovanj še dva drugoligaša LKS Lodž in Polonio Bytom. Precej klubov dela na meji zmogljivosti, prisiljeni so se odreči dragim in izkušenim igralcem in jih nadomestiti z mlajšimi, tudi z mladinci ali kadeti.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od N. M.
Naloži več novic iz Legionarji
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Kurtić s pravo bombo nad romunskega prvaka (VIDEO)

Slovenski reprezentant Jasmin Kurtić je zablestel na obračunu romunskega pokala med Univer…