Januar in februar sta meseca, ko športnemu direktorju Maribora Zlatku Zahoviću telefon praktično ‘gori’. Prestopni rok je glavni razlog, da je marsikatera noč alfe in omege Maribora neprespana, dela je namreč na pretek. Tudi v januarskem prestopnem roku je opravil veliko, pa čeprav se navzven morda to niti ne vidi. Povpraševanje po nogometaših Maribora, ki so v prejšnjem letu naredili še korak dlje in se vpisali v zgodovino slovenskega nogometa, je namreč veliko. Uvrstitev v nadaljevanje, v izločilne boje evropske lige je ‘podžgala’ tudi športnega direktorja, ki je še pred uradnim pričetkom prestopnega roka pod streho spravil  odmeven prestop, za razliko od preteklih let, tokrat v smeri prihodov, saj je vijoličaste okrepil Marko Šuler, ki bo predvidoma v Ljudskem vrtu ostal tri leta in pol. Ni kaj, uspešen začetek prestopnega roka za vijoličaste, a kaj, ko prihaja tudi do odhodov. Zahovič je namreč danes potrdil, da bo klub poleti zapustil Dejan Mezga, ki mu s koncem sezone poteče pogodba in bo tako prost igralec.


Ni pa bil le Mezga tisti, o katerem je tekla beseda ob začetku priprav na nadaljevanje sezone, športni direktor Maribora je povedal še marsikaj zanimivega. Beseda je stekla o uspehu Maribora v evropski ligi, naslednjem evropskem nasprotniku Sevilli, Milivoju Novakoviću, Daretu Vršiču in tudi Pablu Ceppeliniju. Prav tako je beseda nanesla tudi na želje v letu 2014. 

Priprave na nadaljevanje sezone ste začeli nekoliko prej, kot je bilo to v navadi v  prejšnjih sezonah. Vendar je to vsekakor dobra zadeva ob spoznanju, da bo vaša prva tekma v tem delu sezone tista, ki vam bo dala največ veselja, mar ne?
Veseli nas, da nas evropske tekme čakajo tudi v spomladanskem delu sezone. Prav tako smo izredno veseli, da nam gre na roko tudi vreme, saj bomo lahko prvi del priprav opravili kar v domačem okolju. Vse poteka po načrtih.

Vi ste tisti, ki sestavljate ekipo in kadrujete z igralci. Pod streho Ljudskega vrta je že Marko Šuler, se obetajo še kakšne spremembe?
Moram reči, da smo s prihodom Šulerja in seveda tudi s prihodom novega trenerja vratarjev Mitjem Pirihom, izredno zadovoljni. Nekaj manj, ali pa zelo razočaran sem nad dejstvom, da se je Dejan Mezga odločil, da bo poleti zapustil naš klub. Fant je tukaj sedem let in potrebno ga je razumeti. Ne samo, da ima naše državljanstvo, on ima tudi našo vijolično mariborsko kri, zaradi česar je res vsem žal, da bo odšel. Je vrhunski profesionalec in Maribor je naredil vse, da bi zadovoljil njegove finančne, kot tudi človeške potrebe, a se je Dejan odločil drugače. Nam ne preostane drugega, kot da spoštujemo njegovo odločitev. Verjamem, da bo v preostalih šestih mesecih naredil vse, da nam pomaga še do večjih uspehov. V prihodnje pa bomo na njegovem položaju iskali določene okrepitve.

Obstaja možnost, da Dejan Mezga klub zapusti že v zimskem prestopnem roku?
Ne, ne in še enkrat ne. To ne pride v poštev! Pred nami je izredno težka pol sezona in Dejana krvavo potrebujemo. Tega se tudi on dobro zaveda. Enostavno je dal temu klubu preveč, da bi sedaj razmišljali o zaslužku zanj. Nam je v njegovem primeru najbolj pomembna športna plat.

Že imate v mislih koga, ki bi lahko bil zamenjava za odhajajočega Dejana Mezgo? Mogoče Pablo Ceppelini?
Želeli bi se okrepiti na tem položaju, ampak če bodo nekateri fantje kazali, da so po človeški plati dozoreli, da bi prevzeli to veliko odgovornost, potem se ne bomo krepili in bomo nadomestila poiskali v lastnih vrstah. Potrebujemo izkušnje, le z mladimi je nemogoče. S Šulerjem smo to zagotovo dobili. Če bi podoben kaliber igralca dobili še v zvezni vrsti, pa bi to bilo potem to. Kar pa se tiče Ceppelinija, je na stvari tako, da je on član Cagliarija, je posojen v Maribor. Če bo fant kazal prave predstave, ki bi trenerja zadovoljile, potem bo dobil priložnost. Maribor od njega nima koristi, saj ni naš igralec, a če bo trener dal zeleno luč, da nanj računa, potem se bomo skušali s Cagliarijem dogovoriti tudi o njegovi usodi. Moram pa še pristaviti tudi to, da ni izključen niti povratek Agima Ibraimija v Maribora. Vendar moramo biti izredno previdni.

V klub ste pripeljali tudi novega trenerja vratarjev Mitjo Piriha. Kako to, da ste se odločili za to potezo?
Veseli smo, da smo Mitjo uspeli pripeljati v naš klub, vsaka okrepitev je namreč dobrodošla. Na tem mestu je bila potrebna osvežitev, mogoče tudi nekatere druge metode dela. Tudi vratarji se navadijo na trenerja. Zdaj imajo nove motive in takšne spremembe se v nogometu dogajajo.

V javnosti so se pojavile govorice, da bi lahko klub okrepil tudi Dare Vršič?
V javnosti krožijo marsikatere govorice. Nekatere tudi zato, da dres Maribora spodbudi nekoga drugega. Želja Maribora, kot tudi Dareta Vršiča, je bila, da pride v Maribor. To ni nobena skrivnost, kot tudi to, da je on velika Viola. Sam ni skrival teh stvari, a njegove finančne zahteve so bile za Maribor občutno prevelike. Kljub vsemu pa ostajajo vrata Ljudskega vrta za Viole vedno odprta.

Kaj pa Milivoje Novaković?
On bi bil okrepitev za prav vsako ekipo. Ne le v slovenskem nogometu, ampak tudi širše evropsko področje. Milivoje v Kölnu enostavno zasluži preveč, je v drugem finančnem svetu, kot pa Maribor. V klubu nismo razmišljali o njem, ker je to za Maribor nerealno. Je pa seveda potrebno priznati, da bi bil za Maribor izjemna okrepitev.

Obstaja zanimanje za igralce Maribora, glede na to, da je za vami izredne pol sezone, ko ste presegli vaša pričakovanja? Verjetno je klub še premajhen v evropskem merilu, da bi odbijal ponudbe?
Maribor je eden od tistih klubov, ki ne more venomer odbijati ponudb večjih klubov, še posebej ne tistih, ki bi zadovoljile igralca, kot tudi klub. V tem trenutku takšnih ponudb ni, kar je tudi razumljivo, saj smo šele na začetku prestopnega roka. Sam upam tudi, da jih ne bo, saj so naši športni motivi in cilji, ki nas čakajo v tem letu, veliki.

Kako pa gledate na ekipo Seville, naslednjega tekmeca Maribora v evropski ligi?
To so klubi, ki se jih da enostavno analizirati, saj jih vsake tri dni gledamo v televizijskih prenosih. O njih bi vedeli praktično vse, četudi ne bi igrali z njimi. To je velik privilegij za Maribor. Ekipa Seville je zelo izkušena, tudi kar se tiče tekmovanja v evropskih pokalih. Pričakujem dvoboj, v katerem bodo odločale malenkosti.

Kakšni so cilji v letu 2014?
Maribor se, kot vsako leto, fokusira na vsa tri tekmovanja. Torej na državno prvenstvo, pokalno tekmovanje in tudi evropska tekmovanja. Razmišljamo o vsaki tekmi posebej. Letvica je postavljena visoko in razmišljamo le o vsaki tekmi posebej, v vseh tekmovanjih. Mi se ne sprehajamo skozi prvenstvo. Naši cilji so postavljeni tako, da vedno pridemo prvi skozi cilj. Če pogledamo to nekoliko drugače, vseeno nam je, če imamo po koncu sezone eno točko prednosti pred drugouvrščenim moštvom ali pa petnajst točk naskoka. Nam je najpomembneje to, da smo na cilju prvi, pred ostalimi. In tudi letos si želimo biti na cilju pred ostalimi. Med premorom smo se dobro spočili, odklopili misli od nogometa, zdaj pa smo znova pripravljeni na trd boj. V glavah trenutno misli zahajajo na Sevillo in prepričan sem, da bodo o napredovanju odločale malenkosti. Obenem pa ne bodite presenečeni, če bo zmagovalec tega dvoboja prav Maribor.

Naloži več sorodnih novic
  • Maribor v zadnji minuti do zmage

    Kako pomembna tekma čaka Maribor v torek je pokazala današnja prva postava proti ekipi Krš…
  • Poraz, ki daje upanje

    Mariborčani so na prvi tekmi četrtega predkroga kvalifikacij za uvrstitev v ligo prvakov n…
  • Petarda Maribora za skok na vrh

    Nogometaši Maribora so hitro pokazali, da bodo oni tisti, ki bodo narekovali tempo igre v …
Naloži več novic od Matej Pučko
Naloži več novic iz Intervjuji
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

»Presrečen, nad tem, kar sem dosegel« – Intervju z Robertom Ponisem ob koncu kariere

Po d olgi in bogati karieri ja zadnjikrat v piščalko pihnil Koprski sodnik Roberto Ponis, …