Lep pozdrav David. Kako bi se s svojimi besedami predstavil našim bralcem? Na katerem položaju se najbolje znajdeš ter katerega igralca na tem položaju najbolj spoštuješ?
Pozdravljeni, sem David Kiselak iz Raven na Koroškem. Star sem 24 let, igram pa na položaju levega bočnega branilca ali na levem krilu. Na svoji igralni poziciji najbolj cenim Cristiana Ronalda in Marcela iz madridskega Reala.


Imaš kakšnega vzornika?
Posebnega vzornika nimam. Navduševal sem se pa, in se še, predvsem nad Zahovičem, Ronaldom, Cristianom Ronaldom, Beckhamu, Maradono,…

Kdo te je navdušil za nogomet? Opiši na kratko svoje nogometne začetke.
Za nogomet me je navdušil oče, ki me je od majhnih nog skupaj z dedkom vozil na vse tekme Korotana, ki je takrat nastopal v 1. ligi. Kljub temu pa sem se resno lotil nogometa šele pri 14. letih, saj sem prej aktivno treniral smučanje. Prvi dve leti sem nastopal za Korotan, nato pa sem pri šestnajstih prestopil v Dravograd.

Trenutno si član Dravograda, ki nastopa v 3. Slovenski ligi, kako je prišlo do tega, da si se iz 1. Srbske lige vrnili v matični klub, ki nastopa v bistveno slabšem tekmovanju?
Ob koncu lanske sezone so FK Smederevo prevzeli novi ljudje, ki so se odločili zamenjati celotno vodstvo kluba, trenerski in igralski kader. Pripeljali so tudi štiri nove tujce, zato sem se odločil za sporazumno prekinitev pogodbe. Med poletnim prestopnim rokom žal ni bilo ponudbe, ki bi me zadovoljila, zato sem se odločil, da se vrnem v Dravograd.

Dravograd je včasih uspešno nastopal v Prvi Ligi. So v klubu ambicije, da bi se klub vrnil med elito?
Žal zaradi trenutno slabe gospodarske situacije na Koroškem v klubu ni ambicij po prvi ligi. Ambicije pa so, da se že v tej sezoni vrnemo v drugo ligo. Glede na igralski kader in finančno stanje menim, da je Dravogradu mesto med tretjim in petim mestom v drugi ligi.


Kakšno je tvoje mnenje o slovenskem nogometu?
Moje mnenje je, da je kakovost slovenskega nogometa veliko boljša kot hočejo mnogi to prikazati. Glede na zelo slabe finančne vložke in maloštevilno prebivalstvo menim, da smo pravi fenomen. Treba se je zavedati, da je nogomet po vsem svetu najbolj popularen šport. Igranje Slovenije na svetovnem prvenstvu je zame največji športni dosežek naših športnikov.

Pol sezone si preživel v 1. Srbski ligi pri ekipi Smederevo, kako bi razmere za trening in kvaliteto lige primerjal s Slovenijo?
Razmere za trening so solidne, podobne kot pri nas v Sloveniji. Nekoliko izstopajo Partizan, Crvena zvezda in Vojvodina. Kakovost lige menim, da je v Srbiji nekoliko večja. Predvsem mi je bilo všeč, da se zelo pogosto na stadionih zbere precej večje število gledalcev kot v Sloveniji.

Kako je sploh prišlo do prestopa v Srbijo, saj ni ravno običajno, da se igralec iz 3. Lige preseli v katerokoli prvo ligo v tujini?
Preko prijatelja iz Srbije sem dobil priložnost, da se za sedem dni priključim prvi ekipi Smedereva na pripravah. Na treningih sem navdušil direktorja Gorana Bogdanovića in trenerja Dragana Đorđevića, ki sta se odločila, da mi ponudita profesionalno pogodbo.

Kaj te je v Srbiji in na njihovi nogometni sceni najbolj navdušilo in kaj najbolj razočaralo?
Najbolj me je navdušilo, da je bilo na tekmah zelo dobro vzdušje. Na tekmi proti Zvezdi se je na Marakani zbralo več kot 40.000 gledalcev. In to v sredo! Razočaralo pa me je, da je tudi v Srbiji velika finančna kriza in mnogi zelo dobri igralci dobesedno životarijo.

Kako so te kot tujca v ekipo sprejeli soigralci?
Soigralci so me odlično sprejeli. Takoj sem se počutil njihovega. Z mnogimi sem še danes redno v stiku. Kot tujec nisem imel v Srbiji nobene neprijetne izkušnje, prej veliko lepih.

Kakšna je bila tvoja vloga v ekipi?
V klubu so mi sprva dali dovolj časa, da se prilagodim, niso želeli da bi od začetka pregorel. Nato, ko sem dobil priložnost, za katero menim, da sem jo dobro izkoristil. Prepričan sem, da bi v naslednji sezoni postal standarden člen prve postave, vendar se je žal menjalo celotno vodstvo kluba.

Začel se je zimski prestopni rok, boš kariero nadaljevali v Dravogradu ali je na obzorju ponovna selitev v tujino?
Nekaj se dogaja v tej smeri, da bi lahko ponovno odšel v tujino. Seveda bi se rad vrnil v profesionalni nogomet, vendar ne bi rad prehitro česa napovedoval, bomo videli kaj bo prinesel prestopni rok.Če ne bo prišlo do prestopa, pa bom z veseljem pomagal Dravogradu na poti v drugo ligo.

Nekateri športniki v ekipnih športih zanemarjajo individualni trening. Kakšno je tvoje mnenje o individualni pripravi športnika ter ali se je sam poslužuješ ter v kakšni meri?
Sam posvečam ogromno časa individualnim treningom. Menim, da je za uspeh neizogibno, da veliko treniraš tudi individualno. Sam veliko časa posvetim predvsem fizični pripravi, prav tako pa tudi delu z žogo. Že nekaj mesecev treniram tudi v Koroškem atletskem klubu, ki bi se jim ob tej priložnosti tudi zahvalil, da so me sprejeli medse.

Katerega trenerja, ki te je treniral v dosedanji karieri bi najbolj izpostavili, da je na vas napravil največji vtis in ti vcepil največ nogometnega znanja?
Največ sem se prav gotovo naučil v Srbiji. Od trenerjev pa bi izpostavil Janka Lorberja, Stanislava Božičeviča, Milana Čavnika in predvsem Darka Žižka. Seveda pa moram izpostaviti tudi očeta, ki mi je vedno pomagal z nasveti.

Kdo je po tvojem mnenju trenutno najboljši slovenski nogometaš?
Samir Handanovič in Tim Matavž.

Kaj ti v tvojem športu ni všeč in bi spremenil?
Nič posebnega ne bi spreminjal. Prav tako nisem za uvedbo tehnologije. Motijo me le nekatere ”obrobne” zadeve, kot je na primer rasizem.

Slovenska reprezentanca je pravkar dobila novega selektorja. Kakšno je tvoje mnenje o Srečku Katancu. Se mogoče v prihodnje vidiš v dresu reprezentance?
Zelo sem vesel, da se je Srečko vrnil. Imamo kvaliteto, potrebujemo le nekoga, ki bo fante motiviral in iz njih potegnil maksimum, ravno zato sem prepričan, da je Katanec najboljša izbira. Seveda vsak športnik sanja o dresu z državnim grbom, vendar pa se zavedam, da sem trenutno od tega močno oddaljen.

V kateri ligi bi se najraje preizkusil?
Najraje spremljam španski in angleški nogomet, vendar pa se ne slepim, da bom igral v top 5 ligah. Od teh bolj dosegljivih pa bi najraje igral v grški ali avstrijski ligi.

Za keteri klub stiskaš pesti in zakaj?
Za Real Madrid. Ker gre preprosto za največji in najuspešnejši klub na svetu.


Avtor: Matic Burjak

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Intervjuji
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

»Presrečen, nad tem, kar sem dosegel« – Intervju z Robertom Ponisem ob koncu kariere

Po d olgi in bogati karieri ja zadnjikrat v piščalko pihnil Koprski sodnik Roberto Ponis, …