Slovenski atletski klub iz Celovca že desetletja piše zgodbo, ki presega športne okvire. Zamejci se soočajo s številnimi ovirami, ki jih uspešno preskakujejo in potihem snujejo povratek v profesionalni rang avstrijskega nogometa.


“Nikakor ne moremo mimo dejstva, da nismo zgolj nogometni klub. Za slovensko skupnost na avstrijskem Koroškem smo povezovalni element. Posledično smo deležni zmerjanja navijačev nasprotnik ekip, da smo “jugoviči”, “partizani” in podobno. Čutimo tudi nenaklonjenost s strani sodnikov, vodstva lige in nekaterih političnih organizacij, vendar smo močnejši od vseh,” brez dlake na jeziku pojasni prvi mož kluba Marko Wieser. 

Leta 1997 je SAK nastopal v drugem kakovostnem rangu avstrijskega nogometa, kar je pomenilo rezultatski vrhunec za klub. Leta 2010 je na starem igrišču pri Slovenski gimnaziji v Celovcu zgorela tribuna, leta 2018 pa še prostori ob novem objektu, ki se ponaša tudi s pomožnim igriščem in gostinskimi prostori. “En, dva, SAK. Le naprej, gole dej!“ je slogan, ki kraljuje v novih klubskih prostorih, ki jih nameravajo v kratkem še razširiti.

Kljub številnim preglavicam ima SAK številčno članstvo: “Imamo kar tri trening centre. Dva v Celovcu ter enega v Pliberku. V našem klubu imamo 17 selekcij in kar 22 trenerjev. Tako da je proračun v višini 500 tisoč evrov kar razumljiv. Le manjši del sredstev porabimo za člansko moštvo. SAK je klub, ki ima nalogo, da ohrani slovensko besedo na Koroškem in v celotni Avstriji. Nismo političen klub, vendar smo si zadali nalogo, da ohranimo dvojezičnost in se vsak dan na Koroškem borimo za slovensko besedo. To je dodatno breme in tudi motivacija. Ponosno smo na to, da živimo za SAK. Pridejo tudi rezultatsko slabše sezone, vendar zaradi tega ne smemo izgubiti identitete,”  je dodal Wieser.

Po predsednikovih besedah ima SAK kar visok proračun: “Koroški Slovenci imamo številna uspešna podjetja, ki nam pomagajo pri delovanju. Seveda se skušamo sponzorirati tudi s strani avstrijskih podjetnikov. Epidemija nam povzroča preglavice in težko je bilo sestaviti moštvo. Upamo na napredovanje, a je trenutno še prezgodaj govoriti o končnem rezultatu. Med zimskim premorom bomo videli, kakšne možnosti imamo za napredovanje in takrat bomo resno razmislili o okrepitvah. Vedno pogledujemo za slovenskimi igralci, ki so za nas domačini. Trenutno je najbolj zveneče ime Alen Ploj. Za vsakega dobrega slovenskega nogometaša bomo našli mesto v našem klubu. Naj me kar pokličejo (smeh).”

“Dobro poznam tudi slovenski nogomet, ki ima kar nekaj težav z zakonodajo. V Avstriji je vsaka nogometna tekma pravi družabni dogodek. Prodamo ogromno hrane in pijače ter tudi na ta način financiramo klub. V Sloveniji je teh omejitev preveč in posledično je vzdušje pred pričetkom tekme podobno pogrebu,” je pogovor za SNPortal zaključil Wieser.

Avtor: Simon Maljevac

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Davor Mađerić
Naloži več novic iz Intervjuji

Dodaj odgovor

Poglejte še

Adam Gnezda Čerin o svoji grški avanturi

Slovenski reprezentant Adam Gnezda Čerin se je za Ekipo SN razgovoril o igranju in življen…