Pred kvalifikacijskim obračunom z izbrano vrsto Hrvaške smo se v Radencih pogovarjali s selektorjem ženske članske reprezentance Damirjem Robom, ki optimistično zre v obračun s Hrvaško, s katero se bodo Slovenke na Ptuju udarile v četrtek, ob 17. uri. 46-letni Prekmurec, v preteklosti tudi trener lendavske Nafte, lahko tokrat znova računa na obe “Američanki”, Pamelo Begić in Dominiko Čonč, veseli pa tudi odlična forma reprezentantk, ki igrajo v domačem prvenstvu, kot tudi igralk, ki barve Slovenije branijo v tujih klubih. Več v spodnjem intervjuju …


Kakšna so pričakovanja pred tekmo s Hrvaško?
Tekme s Hrvaško so vedno nekaj posebnega. Kot selektor sem se imel dvakrat priložnost srečati z njimi, enkrat v kvalifikacijah in enkrat na turnirju na Hrvaškem, obakrat pa smo srečanje dobili brez prejetega zadetka, česar si želim tudi tokrat, zavedam se pa, da je pred nami zelo zahtevna preizkušnja.

Če najprej začneva z vratarkami, Lucija Mori je bila poškodovana kar nekaj časa. Kako ste zadovoljni z njeno vrnitvijo po poškodbi, saj kaže dobre predstave v klubskem kot tudi reprezentančnem dresu?
O Luciji lahko povem le najboljše, v zadnjem času ji ni bilo lahko, po poškodbi je morala marsikaj dati skozi, najpomembneje pa je, da je to za njo in se vrača na nivo, kjer je v preteklosti že bila. Že proti Rusiji je bila odlična, na tekmi z Nemčijo pa je prikazano še nadgradila in prepričan sem, da še lahko napreduje. Sonja Čevnik je tudi zelo dobro opravila nalogo v kvalifikacijah ob odsotnosti Mori in iz tega vidika sem vesel, da se za vratarsko mesto ni potrebno bati.

Lucija Mori se hitro vrača na raven pred poškodbo. Foto: Jure Banfi
Lucija Mori se hitro vrača na raven pred poškodbo. Foto: Jure Banfi

Če se dotaknemo še branilske linije, ta je v Rusiji v prve pol ure dobro delovala, nato pa je popustila zbranost. Boste temu v pripravah na tekmo s Hrvaško povečali več pozornosti?
V končnicah polčasov imamo težave proti najboljšim ekipam, ki zahtevajo maksimalno koncentracijo skozi celotno srečanje, saj tekalno nismo sposobni konkurirati reprezentancam na višjem kakovostnem nivoju, zato nas takrat nekoliko zmanjka, kar pa vrhunske ekipe s pridom izkoriščajo. Nekaj podobnega se je zgodilo tudi v Rusiji in v Nemčiji.

Kakšno je mnenje o vpoklicu Dominike Čonč in Pamele Begić, ki sta s sezono končali že prejšnje leto. Bosta imeli zaradi tega kakšne težave?
Najpomembneje je, da si Dominika in Pamela želita biti zraven. To je bil tudi eden od dejavnikov, zaradi česar sem ju vpoklical v reprezentanco. Vpoklic sta si zaslužili, obenem pa me zanima v kakšnem stanju in formi sta. Verjamem pa, da sta v ZDA nogometno napredovali in zagotovo ju bomo na tekmi s Hrvaško potrebovali, a trenutno še težko ocenim in povem, če bo katera od njiju priložnost dobila že od prve minute. Pamela se bo namreč reprezentančnim treningom priključila šele jutri popoldne, takoj po pristanku letala, zaradi česar bo nekaj časa potrebovala tudi za to, da se privadi na spremenjen bioritem. Upamo pa, da ne bo težav in bo vse potekalo po načrtu, kot smo si zamislili.

Dominika Čonč bo po vrnitvi iz ZDA znova zaigrala za reprezentanco. Foto: Jure Banfi
Dominika Čonč bo po vrnitvi iz ZDA znova zaigrala za reprezentanco. Foto: Jure Banfi

Igralke zvezne in napadalne linije na klubskem nivoju igrajo odlično. Kako ste sami zadovoljni z izbiro, bo dobra forma vezist in napadalk prednost v tekmi s Hrvaško?
Veseli me, da imamo v svojih vrstah nekaj polivalentnih igralk, mislim predvsem na Lucijo Grad, Urško Žganec in Matejo Zver. V prvih kvalifikacijskih tekmah smo imeli nekaj težav, da žoge v napadu nismo uspeli zadržati v svoji posesti, zaradi česar je v ekipi prišlo tudi do nekaterih sprememb. Imamo dobro zvezno linijo, sicer pa tudi nasploh na ekipo gledam pozitivno, čeprav bi si najbolj želel, da bi znotraj moštva vladala še večja konkurenca za posamezno mesto, čemur trenutno ni tako. Če se še malce vrneva v obrambo, v obrambni liniji tokrat ni Manje Benak, ki bo obračun s Hrvaško zaradi poškodbe izpustila. Sem pa prepričan, da v zadnji liniji ne bo težav, čeprav nam Manja veliko pomeni, saj je nepopustljiva in agresivna, kar naša ekipa še kako potrebuje.

Kakšen pa je Vaš pogled na številne odhode slovenskih igralk v tujino, predvsem v Avstrijo?
Pomembno je, da igralke v tujini igrajo. Pogoj za vpoklic v reprezentanco ni, da so dekleta članice tujih klubov, ampak da tam dejansko tudi igrajo. Zagotovo je za reprezentanco dobro, da čimveč igralk igra v tujini. Skozi selektorski mandat sem priložnost ponudil številnim mladim igralkam, ki prej niso bile članice najboljše izbrane vrste. Moramo pa seveda vzeti v zakup, da nekatere igralke, predvsem Čonč in Begić, zaradi oddaljenosti ne morejo biti vedno udeleženke reprezentančnih akcij. Kot pravim, za reprezentanco je koristno, da imamo na razpolago igralke iz tujine, je pa seveda pomembno, da le-te igrajo, saj so razlike v kvaliteti ligaških tekmovanj očitne.

V slovenskem taboru pred tekmo vlada optimizem. Foto: Jure Banfi
V slovenskem taboru pred tekmo vlada optimizem. Foto: Jure Banfi

So mlajša dekleta, ki v slovenski ligi igrajo vidno vlogo, že sposobna zaigrati za člansko izbrano vrsto?
Kar nekaj igralk iz slovenske ženske nogometne lige trka na reprezentančna vrata. Redno jih spremljam, vendar o imenih trenutno nočem govoriti. V kolikor se bo ocenilo, da lahko reprezentanci nekaj doprinesejo, se bo tudi njim v prihodnosti ponudila priložnost, se pa morajo zavedati, da je potrebno za člansko izbrano vrsto pokazati nekaj več.

In še za konec, komentar o domačem prvenstvu, Rudar in Pomurje se borita za vrh tabele in kakšno je vaše mnenje o najnovejšem članu ženske lige, moštvu Ankaran-Hrvatinov?
Po tekmi z Nemčijo sem si ogledal derbi Rudarja in Pomurja. Moram povedati, da je rezultat dober iz stališča zanimivosti tekmovanja, ni velikih razlik med prvouvrščenima ekipama, kar drži obe ekipi v določeni napetosti in ohranja zbranost do konca prvenstva. Bi si pa želel, da bi se še več ekip lahko dostojno upiralo vodilnemu dvojcu. Vesel sem, da se je tudi na Primorskem formirala ekipa Ankaran-Hrvatini. Tako kot vsi ženski klubi se tudi pri njih soočajo z določenimi težavami, a sem prepričan, da se bo za dobro ženskega nogometa naredilo vse, da bi v prihodnosti nastal še kak ženski klub.

Pripravila: Marko K. & Peter D.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Intervjuji
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Jarc: Grkinj napad ni zanimal

Slovenska ženska nogometna reprezentanca proti Grčiji ni uspela realizirati priložnosti, d…