Celjani so v minulem krogu Prve lige Telekom Slovenije, kot prvi letos zadali poraz Domžalčanom. Po lanski sezoni, ki je bila za vse pristaše celjskega kluba polna razočaranj, grofje v novem tekmovalnem letu pod vodstvom trenerja Simona Rožmana kažejo odlične predstave, ki so bile nagrajene tudi s petimi zmagami, med drugim tudi skalpom državnih prvakov.


Rumeno-modri so neporaženi že devet tekem zapored, eden izmed najzaslužnejših za to pa je zagotovo tudi Benjamin Verbič. Mladi Vojničan, ki bo novembra dopolnil 21 let, je že nekaj let vodja celjske igre, saj je na prvoligaških zelenicah zbral že 82 nastopov in se veselil še 17 zadetkov. Član mlade izbrane vrste v letošnji sezoni igra najboljši nogomet v svoji karieri, saj je za Nikom Omladičem s tremi zadetki in asistencami drugi najučinkovitejši nogometaš državnega prvenstva. Celjsko sedmico smo ujeli nekaj dni po zmagi nad Domžalčani in mu pred nadaljevanjem ligaških obveznosti zastavili nekaj zanimivih vprašanj, odgovore enega najperspektivnejših slovenskih nogometašev ta čas, pa preverite v nadaljevanju članka.

Celjani ste sezono pričeli odlično, kje se skriva recept za boljše igre in rezultate?
Nov strokovni štab na čelu s trenerjem Simonom Rožmanom je v naše moštvo vnesel številne spremembe. Spremenilo se je naše dojemanje igre, drugače gledamo drug na drugega, še dodatno se je izboljšala tudi naša povezanost. Menim, da je trenerski štab dodobra analiziral naše prednosti in slabosti ter tako prilagodil naš sistem igre. Veliko se pogovarjamo, ogromno je tudi individualnega dela. Seveda pa so svoje prinesli še novinci, ki so nas okrepili v zadnjem prestopnem roku. Tukaj gre velik del zaslug našemu športnemu direktorju Ambrožu Krajncu.

So uvodne predstave realni pokazatelj stanja, lahko v takšnem ritmu tudi nadaljujete?
Vsekakor verjamemo vase, v svoje sposobnosti. Igramo dobro, a se zavedamo, da imamo še ogromno rezerv v vseh segmentih igre. Iz treninga v trening stremimo k napredku, zato verjamem, da tudi v prihodnje rezultat ne bo izostal. Morda nam v tem trenutku nekaj preglavic povzroča kratka klop, ki je posledica poškodb, a se kljub temu uspešno kosamo z našimi tekmeci. Ko bomo popolni, se nadejamo še boljših rezultatov.

Neporaženi ste že devet ligaških tekem zapored. Je bilo morda veselje po skalpu Maribora in Domžal, vodilnih moštev lige, še kaj večje?
Za nas je pomembna vsaka tekma, temu primeren je tudi pristop. Ne glede na nasprotnika je zmaga vselej vredna tri točke, zato ne delamo razlik. Zagotovo pa je vedno še posebej lepo premagati nasprotnike, ki so višje na lestvici.

"Ne glede na nasprotnika je zmaga vselej vredna tri točke!" (Foto: Borut Zalokar)
“Ne glede na nasprotnika je zmaga vselej vredna tri točke!” (Foto: Borut Zalokar)

Z odličnimi predstavami ste tudi na tribune Arene Petrol zvabili več gledalcev, kakšen vpliv ima publika na predstave ekipe?
Podpora s tribun je neprecenljivega pomena. Igralci vsekakor raje igramo pred bučnim občinstvom, ki nam vlije dodatne motivacije. V letošnji sezoni je opazen viden porast obiska naših tekem, česar smo igralci zelo veseli. V klubu se res trudijo povezati klub z lokalnim okoljem, na roko pa nam gredo tudi naši rezultati na zelenicah Prve lige. Upam, da nas bodo navijači spremljali tudi v prihodnje, morda še v nekoliko večjem številu. Obljubljam, da naš pristop ne bo nikoli izostal.

Do kam pa lahko po Vaši oceni Celjani posežete v letošnji sezoni?
Cilj je vsekakor zgornja polovica lestvice. Zaenkrat smo na petem mestu prvenstvene lestvice, kjer se nahajamo z majhnim zaostankom za vodilnimi tekmeci. Takšne napovedi so težke, saj na uvrstitev vpliva ogromno faktorjev. Trdo bomo delali še naprej, na vsaki tekmi bomo dali vse od sebe, kaj pa bo to prineslo, pa bomo videli šele konec maja. Osebno pa si želim uvrstitve vsaj na četrto mesto in čim boljšo uvrstitev v pokalu, kjer imamo sicer še nekaj neporavnanih računov.

Kako pa ste zadovoljni z lastnimi predstavami v uvodu sezone?
Moram priznati, da sem zadovoljen, a se zavedam, da bi lahko marsikdaj odigral še bolje. Vsako napako skušam čim bolje analizirati in tako preprečiti njeno ponovitev v prihodnosti. Pri tem nam z individualnim pristopom močno pomaga tudi trenerski štab. Vsekakor pa so v prvi vrsti pomembne predstave moštva, zato lastni statistiki in uspešnosti niti ne posvečam toliko pozornosti.

Kljub mladosti ste že nekaj let eden od vodij ekipe. Bi rekli, da ste že zreli za prestop v tujino?
Težko je predvideti situacije, ki se še niso zgodile. Sem samozavesten, verjamem vase, zato menim, da bi se dobro znašel tudi v tujini. Vem, da je konkurenca tam precej močnejša, zato je potrebnega še več dela, še več dokazovanja. Rad se soočam z novimi izzivi, zato me seveda mika tudi tujina.

"Rad se soočam z novimi izzivi, zato me seveda mika tudi tujina." (Foto: Damir Mrkonjić)
“Rad se soočam z novimi izzivi, zato me seveda mika tudi tujina.” (Foto: Damir Mrkonjić)

Konec avgusta so nekateri mediji omenjali tudi možnost selitve v Italijo, je bilo na tem kaj konkretnejšega?
Vem, da me spremlja kar nekaj klubov, a je bilo poleti očitno vse skupaj še premalo konkretno, da bi se zgodil prestop. Tudi zaradi tega se mi ni bilo težko odločiti, da ostanem v Celju in skušam še dodatno napredovati. Zaenkrat se je ta odločitev pokazala kot prava, saj menim, da sem še dodatno nadgradil svoje predstave, sem še malce izkušenejši in zrelejši, kar bo nedvomno v veliko pomoč pri morebitnem prihodnjem prestopu v tujino.

Kje pa bi se v prihodnosti sami najraje videli, morda katera liga prevlada nad ostalimi?
Posebnih želja nimam. Pri izbiri novega kluba me v prvi vrsti zanima program in način dela, ki bi mi ga morebitni nov delodajalec ponudil. Sta mi pa izmed najboljših evropskih lig morda najbližje nemška in angleška, ki ju dokaj redno spremljam.

Če se še malce dotakneva ekipe. V minuli sezoni ste igralci pod vodstvom trenerja Miloša Rusa stagnirali, nekateri morda celo nazadovali, v čem se Simon Rožman razlikuje od svojega predhodnika?
Oba trenerja sta zelo kakovostna, a imata razumljivo drugačen pogled, drugačne nogometne zamisli. Ne bi rekel, da smo v minuli sezoni stagnirali ali nazadovali, saj smo imeli precej nesreče s poškodbami. Na uvodni evropski tekmi s Tromsom se je poškodoval Blaž Vrhovec, nato so sledile še dolgotrajne poškodbe Marka Krajcerja, Matica Žitka, Igorja Jugovića, tudi Gregorja Bajdeta. Mlado moštvo, ki ima kratko klop, to močno občuti. Simon Rožman je sicer v našo igro vnesel številne novosti, ki so se doslej izkazale kot pozitivne. Igramo precej hitrejši in atraktivnejši nogomet, temu primerno je tudi večje število doseženih zadetkov. A ob tem nismo pozabili niti na segment branjenja, kjer smo prav tako med najuspešnejšimi moštvi lige. Veseli me, da so odnosi v klubu zelo dobri, za to se trudimo prav vsi. Strokovni štab nam je na voljo 24 ur dnevno, vselej smo v kontaktu. Dihamo drug za drugega, ravno tukaj pa menim, da leži izvor našega napredka v tej sezoni.

"Simon Rožman je sodoben, izredno dojemljiv in študiozen trener." (Foto: Damir Mrkonjić)
“Simon Rožman je sodoben, izredno dojemljiv in študiozen trener.” (Foto: Damir Mrkonjić)

Je morda »olajševalna« okoliščina tudi ta, da je Simon Rožman mlajši in se lažje poistoveti z mlado ekipo?
Morda. Je sodoben, izredno dojemljiv in študiozen trener. Vselej analizira sodobne koncepte nogometne igre in jih nato skuša čim bolje vgraditi v naš okvir. Nekateri smo z njim sodelovali že v mlajših kategorijah, zato že dolgo vemo, da gre za pravega strokovnjaka.

Simon Rožman je večkrat priznal, da se tudi on z moštvom še uči, kje pa pri sebi vidite največ možnosti za napredek?
Napredek je možen na vseh področjih moje igre. Tako v fazi napada kot tudi v fazi obrambe. Iz dneva v dan se učim, odpravljam svoje napake. Vsak dan je moj glavni cilj biti še boljši kot dan poprej.

Ste pa v minulem krogu v obračunu z Domžalčani navdušili tudi z lepim preigravanjem in prodorom, je ravno to najmočnejše orožje osebnega repertoarja?
Sam rad mislim, da je moje največje orožje raznovrstnost. Tekmeca želim namreč vselej presenetiti s kakšno novo potezo, ki je morda ni pričakoval, tako pa tudi otežim njegovo pripravo name (smeh).

"Ne glede na nasprotnika je zmaga vselej vredna tri točke!" (Foto: Damir Mrkonjić)
“Tekmeca želim vselej presenetiti s kakšno novo potezo…” (Foto: Damir Mrkonjić)

Še skok v reprezentančni dres. Proti Estoniji ste se veselili prvenca v dresu mlade reprezentance, kakšni so bili občutki po zadetku in asistenci soigralcu Vrhovcu?
Nastopanje v dresu z državnim grbom ima posebno težo. Vselej sem zelo ponosen, ko nastopam za slovensko reprezentančno selekcijo. Občutki so bili seveda izjemni, še posebej vesel pa sem bil končne zmage.

Kvalifikacije ste zaključili s štirimi visokimi zmagami. Je zaradi tega priokus ob nenapredovanju še kaj bolj grenak?
Vsekakor. Zelo smo si želeli tega napredovanja, a smo preslabo začeli ta kvalifikacijski ciklus. A kljub temu se nismo predali in ob koncu prikazali res dobre predstave. Žal pa to ni bilo dovolj.

In še za konec, v teh dneh nikakor ne moremo niti mimo mariborskih uspehov v Ligi prvakov. Kako sami dojemate vse uspehe vijoličastih?
Lahko jim samo čestitam. Uspehi Mariborčanov so nedvomno dokaz trdega dolgoročnega dela v Ljudskem vrtu. Zagotovo me veseli, da se v evropskih pokalih ponašajo z dobrimi rezultati, saj je to dobro za ves slovenski nogomet. Ko igrajo v Evropi, brez pomislekov močno držim pesti zanje. Zagodli so jo Sportingu in Schalkeju, verjamem, da lahko načrte prekrižajo še Chelseaju.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Intervjuji
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

INTERVJU Lovro Bizjak: Mozirski napadalec o povezavah z Moldavijo, igranju za reprezentanco in o Barceloni

Pred dnevi mu je v dresu Sheriffa iz Tiraspola uspel prvi hattrick v moldavskem državnem p…