V Murski Soboti sta se v drugem kvalifikacijskem krogu srečala danski AGF Aarhus ter domača Mura. Domači strateg Ante Šimundža se je v primerjavi s prvo kvalifikacijsko tekmo na Madžarskem, proti estonskem predstavniku Nomme Kalju, odločil za nekaj taktičnih sprememb. Postavitev 3-5-2 je zamenjala bolj običajna 4-2-3-1. Obetavni Kai Cipot je priložnost za igro tokrat dobil od prve minute, v prvo enajsterico se je vrnil tudi Luka Bobičanec. Trener Dancev David Nielsen, je v primerjavi s preteklo prvenstveno tekmo, na kateri je Aarhus premagal Vejle z rezultatom 4:2, v prvi enajsterici zamenjal samo enega izmed centralnih branilcev. Pred 20-letnim Sebastianom Hausnerjem je obračun od prve minute začel kapetan Niklas Backman.


Gostje iz drugega največjega danskega mesta so tekmo začeli z rahlo prevlado, posest žoge v nogah Skandinavcev se je v prvi polovici prvega polčasa gibala okoli 60%, a si pretirano nevarnih priložnosti za zadetek niso ustvarjali. V sedmi minuti srečanja je domači vratar Matko Obradović odbil nevaren predložek v kazenski prostor, dih pa je prisotnim na Fazaneriji zastal v 21. minuti. Takrat je žogo, ki je bila namenjena v zgornji levi kot Murinega čuvaja mreže z glavo izbil Jan Gorenc. Muraši so na odgovor na pritisk Aarhusa iskali v protinapadih. V 23. minuti je preboj po desni strani uspel Žigi Kousu, po podaji v kazenskem prostoru je žoga končala v kotu. Kombinacija, ki je sledila po tej prekinitvi se je končala s strelom z glavo Gorenca, žoga je zletela preko gola.

V 30. minuti je moral gostujoči trener prvič poseči po menjavi. Po poškdobi je igrišče zapustil Neo Gift Links, ki je v prve pol ure srečanja deloval kot najbolj razpoložen nogometaš moštva AGF. Namesto Južnoafričana je vstopil Soren Ostergaard Tangstedt. Prekmurci so v nadaljevanju polčasa pridobili na samozavesti in bili nekajkrat nevarni iz protinapadov. V 36. minuti je po podaji z leve strani poizkusil Cipot, vratar William Eskelinen je strel odbil, po strelu Luke Bobičanca pa se je žoga od bloka branilcev Aarhusa odbila v kot. Prav iz akcije, ki je sledila so domači nogometaši, ki so tokrat igrali v zlatih dresih, prešli v vodstvo. Po pritisku na vrata gostov je žoga končala v nogah Andrije Filipovića, ti je žogo poslal v kazenski prostor, kjer je nogo na prvo mesto podstavil Gorenc in okroglo usnje zabil pod prečnik švedskega čuvaja mreže.

V nadaljevanje tekme so gostje v rdeči športni opravi krenili z veliko željo po izenačenju. v 47. minuti je Bror Blume s strelom po tleh meril mimo leve vratnice Obradovića, ki je strel pospremil samo s pogledom. V 54. minuti je bila nevarnost za gol morda še večja, ko je po ponovnem poskusa Blumea žogo z drsečim štartom blokiral razpoloženi Gorenc. Muraši so praktično celoten drugi polčas prestali na lastni polovici, a so bili v priložnosti, ki se jim je ponudila učinkoviti. Po napaku obrambe Aarhusa se je iz oči v oči z vratarjem znašel Kevin Žižek. Eskelinen je s tekom iz vrat zožil kot 22-letnemu napadalcu, ki je žogo iznajdljivo dvignil preko danskega čuvaja mreže in podvojil vodstvo Prekmurcev. V nadaljevanju srečanja je moštvo AGF-ja stopnjevalo pritisk na gol gostiteljev, stopnjevala pa se je tudi nervoza v vrstah Skandinavcev. V 77. minuti je po izletu Obradovića z izbijanjem veselje Aarhusu preprečil Kous. Danci so na koncu zbrali 16 poizkusov, od tega so štirje streli leteli v okvir vrat, a gola jim ni uspelo zabiti. Ko je že vse kazalo na to, da zadetka prisotni na Fazaneriji več ne bodo videli, je po hitrem protinapadu ter podaji Cipota s peto zadel Amadej Maroša, ki je na igrišču vstopil v drugi minuti sodnikovega dodatka. Prekmurski ostrostrelec iz Melincev je z zadetkom postavil končni rezultat srečanja 3:0. Mura je tako slavila zmago in napredovanje v naslednji krog kvalifikacij za Ligo Europa.

NŠ MURA – AGF AARHUS 3:0 (1:0)
Strelci: Gorenc (37′), Žižek (72′), Maroša (95+5′)

 

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Florijan Ropert
Naloži več novic iz Evropska liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Blažič in Stanković v ligi Evropa, Popović pa v konferenčni ligi

Miha Blažič bo v ligi Evropa zaigral v skupini G, zraven njegovega Ferencvaroš(HUN) bodo v…