Ob predstavah slovenskih klubov v evropskih tekmovanjih je pogosto govora o Uefinem klubskem koeficientu in doprinosu katerega od klubov k skupnem izkupičku slovenskega prvenstva. Tega ne gre enačiti s Fifino svetovno lestvico držav, ki za svojo razvrščanje upošteva rezultate članskih reprezentanc. Zvezni klubski koeficient (The association club coefficients) se izračunava na podlagi rezultatov klubov v preteklih petih sezonah Lige prvakov in Lige Europa. Z zmago vsako moštvo v skupni seštevek svoje države prinese 2 točki, z neodločenim izidom pa 1 točko, ob tem pa je treba upoštevati dejstvo, da točke zbrane v kvalifikacijskih srečanjih in play-off tekmah za uvrstitev v evropski tekmovanji štejejo polovično. Dodatne štiri točke klubi zberejo z uvrstitvijo v skupinski del Lige prvakov, isto število točk pa prejmejo tudi za napredovanje iz skupine. Za uvrstitev v vsak naslednji krog tekmovanja v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju so moštva, in posledično državna nogometna prvenstva, nagrajeno še z dodatno eno točko. Prav tako eno točko prinaša uvrstitev v četrtfinale Lige Europa, z dodatno točko pa so nagrajeni klubi, ki napredujejo v polfinale in finale. Koeficient predstavlja povprečno število zbranih točk, glede na število klubov posamezne države, ki so bili udeleženi v evropskih tekmovanjih. Izkupičku sezone se prišteje povprečni koeficient preteklnih štirih let. V kolikor sta koeficienta državnih prvenstev dveh držav enaka, se za potrebe rangiranja upošteva višji koeficient v pretekli sezoni.

Državni klubski koeficienti določajo, koliko mest v evropskih tekmovanjih bo pripadlo posameznemu prvenstvu. Štirim najvišje uvrščenim prvenstvom na primer pripada možnost uvrstitve 7 klubov v tekmovanja evropskega ranga, med tem ko prvenstvom uvrščenim med 16. in 51. mestom, kjer se nahaja tudi Slovenija, ponuja možnost igranja v Evropi štirim moštvom, vendar se morajo vsa tja prebiti skozi kvalifikacije.

Kje se torej po vsej tej matematiki nahaja Slovenija? Naši klubi so v preteklih petih sezonah zbrali natanko 13,00 točk, kar nas uvršča na 32. mesto Uefine lestvice klubskih koeficientov. Tesno za petami nam je Madžarska, ki je zbrala 12,875 točk, pred Luksemburgom na 34. mestu pa imamo kar nekaj prednosti. Med bližnjimi zasledovalci Slovenije so še Litva, Latvija in Armenija. Pred Slovenijo, na 31. mestu s pol točke prednosti, se nahaja Liechtenstein. Ta srednjeevropska žepna država nima svojega ligaškega tekmovanja, zato se v kvalifikacije za Ligo Europa uvrsti zmagovalec pokala Liechtensteina. To pravilom postane moštvo FC Vaduza. Klub iz prestolnice miniaturne monarhije je namreč svetovni rekorder v številu osvojenih pokalnih naslovov, trenutno so jih osvojili 47. Od leta 1991 naprej se je zgolj dva krat dogodilo, da pokala niso dvignili nogometaši v rdečih dresih Vaduza, ki svojo formo za evropska tekmovanja čez sezono brusijo v švicarskem prvenstvu. Trenutno se njihovo moštvo nahaja na 2. mestu Druge švicarske lige. Kot edinemu predstavniku svoje države liechtensteinskemu “velikanu” povprečnega koeficienta ne “kvarijo” ostali klubi, kot se to zgodi v Sloveniji, kjer se vsota zbranih točk v Evropi deli s štiri. Roko na srce, uvrstitev Slovenije na lestvici klubskih koeficientov v kratkoročnem pogledu nima posebnih posledic v praksi. Od padca na 52. mesto s katerim bi izgubili enega izmed predstavnikov v Ligi Europa je Slovenija še daleč, od uvrstitve med najmočnejših 15 prvenstev, ki prinaša dodatno mesto v kvalifikacijah za Ligo pravkov smo še dlje. Trenutno so lestvici po Liechtensteinu pred nami še Slovaška, Poljska, Romunija in Bolgarija. Boljši koeficient so v zadnjih petih letih dosegla tudi prvenstva Azerbajdžana, Belorusije in Kazahstana.

Če pogled usmerimo še v regijo – izmed sosednjih držav je najvišje Italija, ki zaseda 4. mesto. Avstrija je 12., Hrvaška 20., že omenjena Madžarska pa 32. Izmed držav bivše republike najvišje kotira Srbija, ki je 19., po Hrvaški in Sloveniji pa na 38. mestu najdemo Severno Makedonijo, na 40. mestu Bosno in Hercegovino, na 50. mestu Črno Goro ter na 52. mestu Kosovo.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od F. R.
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

INTERVJU John Mary: O klanih v slačilnici Rudarja, ponudbi Maribora in nepoštenih posrednikih

Kljub temu, da sta od njegovega prestopa na Kitajsko minili zgolj dobri dve leti, se je za…