Leto 2020 se izteka in marsikdo ga bo najraje čimprej pozabil. Gre za leto, ki je zelo zaznamovalo tudi nogometne zelenice, saj navijači niso imeli vstopa na stadione. Ob tem je zelo trpela tudi finančna krivulja v najbolj postranski stvari na svetu. Letošnjega leta pa se bosta zagotovo rada spominjala Branko Ilić in Boštjan Cesar, ki sta v letu 2020 naredila zadnje korake v profesionalnem nogometu.


Oba nogometaša sta imela veliko skupnih lastnostih. Igrala sta na položaju centralnega branilca in bila svoj čas celo konkurenta v reprezentanci Slovenije, ki se je pod vodstvom Matjaža Keka uvrstila na mundial v Južno Afriko in tam nastopala z odliko. Oba sta v svoji karieri nastopala za ljubljansko Olimpijo, kasneje pa sta zaigrala tudi v eni iz med petih najmočnejših lig na svetu.

Cesar je bil celo rekorder po številu nastopov za reprezentanco Slovenije, a svoj sloves od nogometa je storil zelo potiho po izteku pogodbe s Chievom iz Verone. Dolga leta je nastopal v Serie A in pustil ogromen vtis v mestu Romea in Julije, kjer je nastopal skoraj desetletje in izkusil marsikaj. V prvi italijanski ligi je zbral kar 215 nastopov, vse v dresu Chieva. V zadnji sezoni je s telički igral tudi v Serie B, sicer italijanski drugoligaški druščini. Pred prihodom na Apeninski polotok, je branil barve še francoskega in hrvaškega velikana. V Franciji je igral za Marseille, pri naših južnih sosedih pa je bil član zagrebškega Dinama.

Ilić se je za razliko od Cesarja poslovil na slovenskih zelenicah, kjer se je tudi začela njegova športna zgodba. Zadnje tekme je oddigral v dresu Domžal, velik pečat pa je pustil v dresu Olimpije za katero je nastopal v dveh različnih obdobjih. Marsikateri privrženec iz Štajerske bi rekel, da je nastopal za dve različni Olimpiji. Kakorkoli, za sabo ima ogromno evropskih preizkušenj, saj je igral za Lokomotivo iz Moskve, Partizan, Astano, Real Betis… Prav v dresu prvoligaša iz Španije je igral tudi enega največjih derbijev na svetu. Gre seveda za derbi med dvema velikanoma iz Seville.

Po končani karieri sta se posvetila novim izzivom, ki jih prinaša življenje. Seveda bosta še naprej tesno povezana z nogometom, slovenski ljubitelji okroglega usnja pa ju še dolgo nebomo pozabili…

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Urban Podvratnik
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Nekdanji mladinec Olimpije odhaja v avstralski Newcastle

Luka Pršo je bil član mladinskega pogona pri ljubljanski Olimpiji, a priložnosti v članske…