Sejna soba pod staro tribuno Ljudskega vrta je bile včeraj zvečer prizorišče začetka letošnjega tečaja za nogometne sodnike na območju Medobčinske nogometne zveze Maribor (MNZ Maribor), ki ga organizira Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Maribor (MDNS Maribor). 


Nogometni sodnik v Sloveniji lahko postane vsak polnoleten državljan v kolikor se prijavi na tečaj, ki ga enkrat na leto ob različnih terminih organizira vsako izmed devetih društev nogometnih sodnikov (DNS) v vsakem od devetih MNZ-jev. Po prijavi sledi teoretični del s pomočjo knjige “Pravila nogometne igre” (10 ur), ki bo ob sejni sobi Ljudskega vrta potekalo tudi v hotelu Arena v Mariboru. Po predavanjih sledi še izpit z petnajstimi vprašanji od katerih jih je za pozitivno oceno potrebno točno rešiti vsaj dvanajst. Po uspešno opravljenem izpitu vsak kandidat pridobi strokovni naziv “sodnik pripravnik” in lahko prične s praktičnim delom tečaja oz. s sojenjem nadobudnim mladim nogometašem. Nato pa se lahko prične zanimiva zgodba vsakega sodnika pripravnika, ki se z lastnim znanjem in ob izkušnjah, ki jih pridobiva med sojenjem ter z dodatnim izobraževanjem in izpiti pomika po sodniški hierarhični lestvici navzgor vse do licence za sojenje mednarodnih tekem. Za vzor jim je lahko Damir Skomina, ki trenutno velja za enega najboljših nogometnih sodnikov v Evropi.

V Sloveniji so sicer nogometni sodniki iz MNZ Maribor zelo cenjeni, saj veljajo za ene izmed najboljših pri nas in trenutno lahko enajst sodnikov iz te zveze sodi na najvišjem nivoju v državi. Z desetimi sodniki sledi MNZ Ljubljana, ki ima tudi največ sodnikov izmed vseh medobčinskih zvez.

Plačila za sojenje so različna in so odvisna od nivojev tekmovanja na katerih sodnik sodi, vendar največ vsekakor zaslužijo glavni sodniki na prvoligaških zelenicah saj za eno tekmo v svoj žep pospravijo 400 evrov.

 

Avtor: rsobot

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Jure Banfi
Naloži več novic iz Drugo
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Tekma legend za pomoč žrtvam poplav

Ljubljana bo nocoj gostila dobrodelno tekmo, na kateri se bodo zbirala finančna sredstva z…