Uvodna tekma desetega evropskega futsal prvenstva v Srbiji je že (pričakovano) dosegla rekord. Več kot enajst tisoč gledalcev se je nagnetlo v beograjsko Areno, kar je največ v katerikoli tekmi skupinskega dela v zgodovini tega tekmovanja. Med množico je bilo tudi okrog sto Slovencev, ki so v upanju na uvrstitev v četrtfinale prišli spodbujat naše fante.


Kljub nesporni velikosti dvorane in njeni lepoti mi ni vzelo diha, ko sem stopila vanjo, še bolj sem bila razočarana, ko se je kmalu po uvodnem sodnikovem žvižgu docela napolnila. Pogled je že bil lep, vzdušja pa nikjer. Sicer je res, da futsal tudi v Srbiji ni med popularnejšimi športi, a kljub vsemu sem pričakovala vsaj navdušence iz drugih športov, nacionalno ponosne navijače, trdno odločene, da bodo z glasnim navijanjem svoji ekipi pomagali do zelo pomembne zmage. Pa so jih Slovenci, razkropljeni po dvorani, z lahkoto premagali. Z voljo, srčnostjo, vztrajnostjo. Kljub neznanski manjšini so navijali in šele to je domačine predramilo, da so spravili iz sebe nekaj žvižgov, le poredkoma se je kdo spomnil, da bi morda malce zaploskal ali se celo zadrl. Proti koncu srečanja, ko si je srbska reprezentanca zagotovila zmago, so se nekoliko sprostili, prebudili in med drugim skušali ustvariti mehiški val.

Ko sem ob začetku druge tekme prvega dne, srečanja med Španijo in Madžarsko, sedela ob naši reprezentanci, pa sem doživela popolno nasprotje. Madžarski navijači, ki se jih je nabralo nekaj sto, so organizirani v skupini, navijaško opremljeni, neumorno navijali, peli, izvajali naučene koreografije in navzlic (pre)težkemu nasprotniku do zadnje sekunde spodbujali svojo reprezentanco. Bodrili so jih tudi in predvsem v trenutkih, ko jim ni šlo in ko so Španci izkušeno tehtnico obrnili sebi v prid. Do konca, za ekipo.

Bili so nasmejani tudi po porazu, vedoč, da so dali vse od sebe. Navijači. Tudi njihovi igralci, verjetno. Predvsem pa se s tem ne morejo pohvaliti srbski gledalci, ki so, kljub številčnosti, vsaj zame, razočaranje prvega dneva.

Avtorica: P. B.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Nemci podpirajo Čeferina

Predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksander Čeferin je pred prihajajočimi volitv…