Serie A velja za trdo in težko ligo predvsem zaradi igranja taktičnega nogometa. V preteklosti v 1. ligi, ki je bila polna zvezdnikov, ni bilo veliko prostora za slovenske nogometaše. V času Jugoslavije so slovenski nogometaši lahko prestopili v tujino šele po dopolnjenem 28. letu. Vse to pa se je spremenilo po uvrstitvi Slovenije na svetovno in kasneje še na evropsko prvenstvo ter po vstopu Slovenije v EU. Prvi, ki je na Apeninskem polotoku pustil največji pečat je bil Kranjčan Matjaž Florjančič. Pri zahodnih sosedih je odigral 11 sezon, kot član dveh prvoligaških ekip Cremoneseje in Emplija pa je v Serie A zabil 22 zadetkov. V tem času je Srečko Katanec igral za Sampdorio in leta 1994 z njo osvojil italijanski superpokal.


Od zdajšnjih slovenskih nogometašev v Serie A je daleč najuspešnejši Samir Handanovič, prvi vratar Interja in državne reprezentance. Po dolgih letih v Udineseju, je poleti za 11 milijonov evrov prestopil v milanski Inter, s katerim je podpisal štitiletno pogodbo. Dostojno je zamenjal brazilskega vratarja Julia Cesarja in z dobrimi obrambami poskrbel za kar nekaj pohval. V prvenstvu je za »neroazzure« branil na 25 tekmah. Zaradi slabe obrambne vrste Interja pa le na 6 tekmah ni prejel gola. Milanski klub je trenutno na 4. mestu, glavni cilj kluba pa je vsaj 2. mesto in uvrstitev v Ligo prvakov. Iz posoje se je k Interju vrnil Vid Belec in postal 3. vratar. Ko so si Milančani zagotovili mesto v osmini finala v ligi Evropa, je dobil priložnost na treh evropskih tekmah, na katerih je skupno prejel 7 zadetkov.

Pri Palermu igrata 2 Slovenca. Največ pričakujejo od Josipa Iličiča, ki nikakor ne uspe ponoviti svoje prve sezone v Italiji. Na nekaterih tekmah je bil odličen, drugače pa se je hitro izgubil v povprečju. Tudi v reprezentanci še ni pokazal vsega, kar zna. Letos se Palermo krčevito bori za obstanek in nujno potrebuje dobre igre slovenskega vezista. Drugi Slovenec pri Palermu je Jasmin Kurtič, ki se je vrnil na Sicilijo po zelo uspešni minuli sezoni pri Vareseju v Serie B. Čeprav je siciljanski klub v tej sezoni že trikrat menjal trenerja, se je Belokranjec s svojim trdim delom in zavzetostjo pri vsakem trenerju uspel zagotoviti mesto v prvi enajsterici, uveljavil pa se je tudi v reprezentanci. Odigral 21 tekem in na igrišču prebil 1476 minut.

Že kar nekaj časa pri Chievu iz Verone igrata 2 slovenska reprezentanta, Boštjan Cesar in Bojan Jokič. Prvi je steber obrambe v reprezentanci, v klubu pa se je letos znašel na stranskem tiru, ker je pogodbeno vezan le do konca letošnje sezone, nove pogodbe pa ne bo podpisal in bo poleti iskal novega delodajalca. V tej sezoni je igral na 13 tekmah, nekaj pa jih je izpustil zaradi poškodbe. Med zimskim prestopnim rokom je bil blizu selitve v Sampdorio. Tudi Bojan Jokič ima pogodbo s klubom do konca te sezone, zaigral pa je na 18 tekmah in na igrišču prebil 1263 minut.

Rene Krhin, velik up slovenskega nogometa, tudi v Bologni nima sreče s poškodbami, zato se je na zelenice vrnil šele konec oktobra. Še vedno si ni uspel zagotoviti mesta v prvi enajsterici, do sedaj pa je zbral 13 nastopov.

Valter Birsa, leta 2010 izbran za najboljšega nogometaša v Sloveniji, se je po skromni lanski sezoni v Genoi poleti preselil v Torimo. Začetek sezone je moral prestaviti zaradi poškodbe. Čeprav je igral na 13 srečanjih pa še nobenega ni odigral v celoti. Kljub temu, da je na igrišču prebil skromnih 430 minut, je dosegel 2 zadetka in 3 asistence. Prvi zadetek je dosegel na tekmi s Fiorentino, ki je na koncu zadostoval za neodločen rezultat. S svojim drugim zadetkom pa je odločil tekmo proti Atalanti.

Koliko slovenskih nogometašev bo igralo naslednjo sezono v Serie A bo jasno po zaključku letošnje sezone. Handanovič, Iličič, Kurtič in Krhin bodo bržkone ostali v svojih klubih, mladi vratar Vid Belec bo zopet odšel na posojo. Bojan Jokič bo ostal v Veroni, če bo podpisal novo pogodbo. Kakšna bo usoda Valterja Birse, se ne ve. Njegova statistika je preskromna, da bi ga Torino odkupil. Zagotovo pa se od Chieva poslavlja Boštjan Cesar, ki zagotovo ne bo imel večjih težav pri iskanju nove sredine.

 

Avtorica: Aljaska

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz 
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Celje na gostovanje v Kidričevo

V soboto, 9. decembra je ob 15. uri na sporedu uvodni obračun v nov, 19. krog Prve lige Te…