V Mladinskem informativnem in kulturnem klubu (MIKK) Murska Sobota so v torek, ob 18. uri, odprli priložnostno razstavo, ki skozi arhivsko slikovno gradivo, pisne zapise in športno opremo prikazuje 90 let nogometnega dogajanja v Murski Soboti. Prvi športni klub v Murski Soboti in Pomurju nasploh so ustanovili 16. avgusta 1924.


Čeprav so ponos iz Fazanerije, ki je v svoji zgodovini že od leta 1924 plesal na pomurskih, slovenskih in evropskih nogometnih zelenicah, nekateri skoraj uničili in ga pokopali, se črno-bela kri še vedno mnogim pretaka po krvi, so zapisali na spletni strani murskosoboškega kluba, ki bo v prihodnji sezoni tekmoval v 3. SNL vzhod, kjer bo med drugim moči meril tudi s starimi rivali iz Beltincev in Lendave. Damir Banfi, predsednik NŠ Mura, je ob otvoritvi razstave spregovoril nekaj besed in se dotaknil tudi prejšnjih vodstev, ki so člansko moštvo Mure dvakrat spravili na smetišče zgodovine: “Vesel sem, da se je našlo teh nekaj ljudi, pravih navijačev, ki v srcu nosijo Muro. Spomnili so se, in prav je tako, da sami obeležijo 90 let Mure. Treba je proslaviti teh 90 let. Žal je to padlo na ramena skupine navijačev in podpornikov kluba. Škoda tudi, da tisti, ki so Muro pripeljali tako daleč, nikoli niso imeli energije teh, ki so pripravili to razstavo in danes delajo v klubu. Skoraj zagotovo bi bila usoda Mure takrat drugačna. Vsem, ki sodelujete pri pripravi obeležitve 90 let Mura, se iskreno zahvaljujem. To je spomin na 90 let nogometa v Murski Soboti. Tradicije pa ne smemo prekiniti, pa karkoli se je že zgodilo z nogometom v Murski Soboti. Vodilo razstave in vsega ob 90-letnici Mure je zato črno-bela barva in ne zasluge ali to, kdo je kaj naredil v preteklosti ali danes za klub iz Fazanerije. Prav dejstvo, da nekateri nosijo Muro v srcu, pa je dokaz, da ta klub še diha in živi, kljub vsemu, kar je dal skozi.”

Ob 90-letnici kluba se bodo skozi poletje vrstile še nekatere druge aktivnosti v počastitev jubileja, vrhunec pa bo na sporedu 5. septembra, ko bo v Gledališču Park v Murski Soboti slavnostna akademija v počastitev visokega jubileja.

Foto: Aleš Cipot

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Drugo
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Maribor z Armenci, Domžale proti Luksemburžanom

Žreb v Nyon-u je določil, da bosta Maribor in Domžale prvo tekmo odigrala na domačih tleh.…