Leto 2020 bodo funkcionarji in nogometaši klubov širom Slovenije želeli karseda hitro pozabiti. Ob sprejemanju vladinih odlokov, ki so za javnost večkrat bili povsem nelogični, je večina klubov kar dvakrat morala prisilno počivati in omejiti svoja delovanja.


Nogometna zveza Slovenije je postregla s podatki o številu aktivnih nogometašev in nogometašic v lanskem letu. Ob koncu leta 2020 je število registiranih igralcev v Sloveniji znašalo 57.504, kar je pet odstotni prirast v primerjavi z letom prej. Prirast gre pripisati predvsem prehodu igralcev iz kategorije do 18. leta starosti v kategorijo nad 18. letom starosti. Število registriranih amaterjev se je povišalo za dobrih štiri tisoč. V kategoriji do 18. leta starosti je ob koncu leta 2020 bilo registriranih kar 1.618 manj igralcev v primerjavi z letom poprej. Eno od nekoliko pozitivnejših novic je opaziti pri naraščanju interesa žensk in deklet po igranju nogometa in futsala. Število registriranih igralk se je v primerjavi z letom 2019 namreč povišalo za 15 odstotkov.

Skrb zbujajoč je podatek o številu na novo registriranih igralcev in igralk, ki bo imel dolgoročne posledice za slovenski nogomet. V letu 2020 se je številka zmanjšala za več kot tretjino, saj jih je bilo na novo registriranih natanko 2.688 oziroma kar 1.471 manj v primerjavi z letom 2019. Padec je kar 35 odstoten! Za pričakovati je tudi, da se bo negativen trend nadaljeval v prihodnje, saj je večina klubov že prisilno počivala tudi letošnjo pomlad in ni povsem izključeno, da bo, glede na odločitve aktualne vlade in njene politično nastavljene ter s korona dodatki izdatno finančno podprte strokovne skupine, prisilno počivala tudi jeseni.

Posledice prekinitev se poznajo tudi v številu odigranih tekem v lanskem letu. Pod okriljem NZS jih je bilo odigranih 4.977, kar je le dobrih 40 odstotkov od običajne številke. V članskih kategorijah je bilo odigranih 1.515 tekem manj, v ženskih kategorijah jih je bilo 259 manj, medtem ko je v mlajših selekcijah bilo kar 7.272 tekem manj.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz 2. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Nogometašem Olimpije potekla karantena, sledi novo testiranje

Nogometašem ljubljanske Olimpije, ki so bili pred desetimi dnevi pozitivni na PCR testiran…