Ciprska nogometna zveza je po daljšem razmisleku sporočila končno odločitev o usodi tekme zadnjega kroga državnega prvenstva. Velika večina je pričakovalo zmago APOEL-a za zeleno mizo, ki bi se na ta način še drugič zapored veselil zvezdice, toda delegati so po glasovanju sklenili, da bosta oba tekmeca ponovno odigrala tekmo zadnjega kroga, na kateri bodo nogometaši na terenu odločili, kdo bo novi ciprski prvak. Omenjena tekma bo odigrana na nevtralnem terenu pred praznimi tribunami, in sicer 4. junija, ko bodo drugje na sporedu tudi prijateljska srečanja državnih reprezentanc. Končna odločitev o naslovu prvaka bo seveda vplivala tudi na status Maribora v tretjem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov.


Za naslov ciprskega prvaka se borita vodilni AEL Limassol, ki ima pred drugouvrščenim APOEL-om tri točke prednosti. V boljšem položaju je klub Nejca Potokarja, ki za osvojitev naslova potrebije zmago, dovolj pa je tudi točka. Nikakor pa si ne sme privoščiti poraza, saj bi v tem primeru zvezdico zaradi boljših medsebojnih izidov prvenstvo osvojil APOEL. Ljubitelji nogometa na Cipru in tudi v Sloveniji bodo z zanimanjem čakali, kdo bo slavil na ponovitveni tekmi. Ko sta se tekmeca prvič pomerila konec prejšnjega tedna, ko so bile na sporedu tekme zadnjega kroga prvenstva na Cipru, nihče ni pričakoval navijaških izgredov in posledično odpovedi obračuna. Še posebej Slovenci, ki stiskajo pesti za vijoličaste, so si želeli, da ciprsko prvenstvo osvoji AEL iz Limassola, ki ima nižji koeficient od slovenskega prvaka, zaradi česar bi bili Mariborčani v zadnjem krogu kvalifikacij za Ligo prvaka uvrščeni med nosilce, v nasprotnem primeru pa bi ob zmagi APOEL-a pristali v skupini nenosilcev. Prvi polčas tekme v Limassolu je minil brez zadetkov, rezultat, ki je bil pisan na kožo domačim in tudi Mariboru, v drugem pa so v ospredje prišli navijači, ki so najprej pričeli s provociranjem, nato pa so po zraku leteli najrazličnejši predmeti. V 52. minuti so s tribune, kjer so bili nastanjeni domači navijači, pričeli na zelenico in na rezervno klop gostov metati pirotehnična sredstva in predmete. Pri močni eksploziji petarde naj bi bila pri tem lažje ranjena igralec APOEL-a Brazilec Kaka, ki je pristal celo v bolnišnici, in zdravnik ekipe. V nadaljevanju so policisti poskušali vzpostaviti red na tribunah. Ker pa jim to ni najbolje uspelo, je bil glavni sodnik po dobri uri primoran odpovedati tekmo.

Končna odločitev o prvaku na Cipru zanima tudi Maribor, ki je ponovno osvojil naslov državnega prvaka. Slovenski prvaki so že dvakrat zapored obstali na zadnji stopnički pred klubskim nogometnim rajem, skupinskim delom Lige prvakov, lani je bila zanje usodna češka Viktoria Plzen, leto pred tem zagrebški Dinamo. Oba nasprotnika slovenskega prvaka sta zaradi boljšega koeficienta imela vlogi nosilcev in upravičila vlogi favoritov. Slovenski državni prvak je z uspehi, ki jih je dosegel v Evropi, močno dvignil svoj evropski koeficient in je bil na dobri poti, da bi v zadnji krog kvalifikacij za Ligo prvakov tudi teoretično vstopil v vlogi nosilca, zato v Ljudskem vrtu z enim očesom spremljajo končne odločitve o prvaku v ciprskem in poljskem prvenstvu. Na Poljskem se borba za prvaka še odvija po željah vijoličastih, saj je tri kroge pred koncem vodilna Legia iz Varšave na dobri poti k ubranitvi naslova in ima pred drugouvrščenim Lechom iz Poznana osem točk prednosti. Kakšna pa bo končna lestvica državnega prvenstva na ‘vročem’ Cipru, pa bo potrebno počakati na 4. junij po odigrani tekmi. Takrat pa bo znan tudi, kakšen bo status Maribora v tretjem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov …

Torej, na Cipru so končno odločitev o prvaku prestavili na 4. junij, ko bosta oba tekmeca ponovno stopila na zelenico, takrat pa bo tudi jasno, kakšen bo status Maribora v tretjem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov. V primeru zmage AEL-a in ob predpogoju, da na Poljskem slavi Legia, bi si Mariborčani tudi teoretično zagotovili status nosilca. Vijoličasti pa so v zgodovini že nekajkrat dokazali, da koeficient ne igra odločilne vloge, saj morajo napredovanje v naslednji krog zagotoviti nogometaši na zelenici.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od N. M.
Naloži več novic iz Drugo
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Maribor z Armenci, Domžale proti Luksemburžanom

Žreb v Nyon-u je določil, da bosta Maribor in Domžale prvo tekmo odigrala na domačih tleh.…