Pozitivni vidiki menjave trenerja pri Mariboru. Trio znova skupaj.


Čeprav sem tolikokrat »obtožen« pretiranega razglabljanja in pametovanja o sistemih, je bilo prejšnji teden še meni preveč. 4-3-3 ali 4-2-2. Ali pač 4-2-3-1 oziroma 4-2-4. Po mojem mnenju novi stari Maribor najbolje opišemo s  4-4-1-1, oziroma 4-4-Tavares-1, saj je v spremenjenem sistemu igre Maribora tisto, kar je najbolj važno, prav to, da se v igro vrača Marcos Tavares.

4-4-Tavares-1 je sistem igre, ki kapetanu omogoča, da igra pozicijo, kjer lahko da največ – to pa je tudi največja individualna kvaliteta Maribora. Če ne že v slovenski ligi, ta pride do izraza na odločilnih evropskih tekmah. Njegovo iskanje praznega prostora med nasprotnikovimi obrambnimi linijami, občutek za prostor, igro, grajenje in »tajming« oddaje žoge, izsiljevanje prekrškov, počasen,  a atipično nepredvidljiv  galop… Ne, Tavares nikakor ne more biti čista špica.

Upravičeno smo lahko kritični do igre Maribora na derbiju, a razloge za neprepričljivo igro gre iskati drugje, kot v sistemu samem.  V napadalni sterilnosti Aleša Mertlja na desni strani, zaradi katere je Olimpija tako enostavno podvajala Agima Ibraimija. V preveč oprezni postavitvi Marwana Kabhe, zaradi česar se je v napad pri Mariboru vključevalo premalo igralcev… Saj tudi napadalni sistem Bayerna na nemškem derbiju v soboto ni bil veliko drugačen od sistema Milaniča (oziroma Zahoviča, če hočete). Štirje branilci, Xabi Alonso kot zadnji vezni, Arturo Vidal kot osrednji zvezni (box-to-box) igralec, krili, Thomas Müller kot igralec, ki ima veliko svobode pri gibanju v napadu in Robert Lewandowski kot »čista špica«. In tudi nemški derbi se je končal z rezultatom 0:0.

Če česa Zahovič zagotovo ni potreboval sugerirati novemu trenerju, je to, da mora mariborski igri vrniti kapetana. Darko Milanič je to dobro vedel. Ta sistem se je namreč oblikoval prav v njihovih skupnih začetkih. Takrat so vsi trije s klubom dosegli prve uspehe, osvojili naslov in vsako sezono dvigovali klub na višji in višji nivo. In da, postavili temelje za ligo prvakov. Kakorkoli so njihove vloge v klubu zdaj prepletene in zapletene, je potrebno vedeti, da je prav omenjena trojka najbolj zaslužna za uspehe Maribora v minulih letih, kakor tudi za to, da je klub v le nekaj letih prišel od bankrota, ki ga je doživela Olimpija, do lige prvakov.

Milanič je lahko računal tudi na nasvete Zahoviča. (Foto: Jure Banfi)
Milanič je lahko v soboto računal tudi na nasvete Zahoviča. (Foto: Jure Banfi)

Krunoslav Jurčić je zaradi svoje iskrenosti postal tako popularen, da so tudi navijači pozabili, komu bi bilo v Mariboru potrebno postaviti spomenik. Navijači so spregledali tudi to, da je Maribor igral slabo tekmo proti Celju in da smo tudi v zadnjih pripravljalnih tekmah v Turčiji v sistemu 4-3-3 igrali povprečno. Verjeli so, da bo Jurčić čudežno zmagal derbi in se tako vrnil v zmagovalno serijo. Obenem pa so pozabili, da je Tavares kot ikona kluba ne igra na poziciji, ki ga ne zadovoljuje in v kateri je daleč od svojih najboljših predstav.

Ob zavedanju Zahovičevega uničujočega ega (v filmu Pregnani Mojster je recimo povedal, da je vedel, da mu bo Oliver Kahn v finalu lige prvakov ubranil najstrožjo kazen, pa ga je vseeno streljal, ker je Zlatko Zahovič) lahko popolnoma razumem navijaške in novinarske teorije zarote, ki se pojavljajo ob menjavi trenerja, vendar sam verjamem razlagi o nujnosti menjave trenerja, ki smo ga imeli vsi radi. Glede na predhodne tekme lahko logično zaupam Zahovičevi oceni, da bi derbi z Jurčičem izgubili, s tem pa tudi možnosti za naslov. Bi bilo pošteno, da bi Jurčič vseeno dobil možnost za strel odločilnega penala?

Morda, a očitno ga je Zahovič znova želel streljati sam. Z Milaničem in Tavaresom ob sebi. Seveda se lahko upravičeno sprašujemo tudi to, ali je sistem igre res potrebno prilagajati skoraj 32-letniku. Vendar ima Tavares v klubu, ob tisti na igrišču, tudi druge vloge. Je eden tistih, ki mu Zahovič brezpogojno zaupa pri vzpostavljanju  hierarhije na vseh klubskih ravneh. Česar Jurčić očitno ni želel sprejeti ali razumeti. In ker ni, je tako kot pri prejšnjih, njegovo ustoličenje prineslo le kratkoročni učinek. Na daljši rok pa kot trenerju v Zahovičevemu Mariboru ni uspelo še nikomur. Razen…

Avtor: Rene Puhar
Spremljate me lahko tudi na twitterju: @RenePuhar

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva SNPortala.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Riera za Athletic: “Opravičilo navijačev. Ne potrebujem ga!”

V obširnem intervjuju za ugledni športni portal “The Athletic” je Albert Riera…