Rezime kroga: Marko Nikolić ostaja nasmejan in zadovoljen. Darko Milanič ostaja nasmejan in  zadovoljen.


Nikolić pred reprezentančnimi tekmami ostaja nasmejan in zadovoljen. Po zmagi s petimi goli razlike proti obubožanemu Rudarju še toliko bolj. Čeprav bi prav ta zmaga lahko bila nevarna. Prekrila je namreč kar nekaj lukenj v igri zeleno-belih. Na primer nepripravljenost Miroslava Radovića, ki mu je bil dres v nedeljo enako pretesen kot na prvem pomladanskem kolu. Ali pa, kot po dosedanjih potezah kaže, rizičen karakter Juliusa Wobaya in Chibuikeja Elekeja. Tako za enega kot drugega se zdi, da bila lahko bila prav toliko kot za nasprotnike, nevarna za Olimpijo samo. Vendar Nikolić ostaja zadovoljen z igro moštva, in to kljub temu da Olimpija proti zaprtim postavitvam težko zadene. Pod njegovim vodstvom še ni dosegla zmage, ne da bi ji pri nevtralnem izidu pomagala sodniška napaka (Ponis, Vidali, Patarić) ali nenatančnost nasprotnikov (Valencia, Muslimovič, Sunny…). Kritična je tudi igra v obrambnih prekinitvah, po katerih so si nasprotniki v zadnjih štirih tekmah priigrali preveč lepih priložnosti (Datković, Šuler,…). Tudi to, da je na prekrasno predpomladansko nedeljo Stožice obiskalo samo dva tisoč sicer dobro razpoloženih navijačev, dokazuje, da Ljubljana ekipe in njenega pohoda na nogometni  naslov, (še) ni vzela za svojega. Vendar mu tudi to ne krade nasmeška iz ust. Pa saj, zakaj bi, dokler sotrpin na konkurenčni klopi ostaja vsaj toliko nasmejan…

Foto: Rok Zore
Foto: Rok Zore

Darko Milanič na drugi strani Trojan po vsaki tekmi ostaja nasmejan in več kot zadovoljen z odzivom svojih fantov. In to kljub temu da tudi Maribor še ni dosegel nobene čiste zmage. Proti Rudarju je povedel z igralcem več po prestrogo dosojenemu rdečem kartonu za Jako Ihbeisheha. Proti Krki je zmago v zadnji minuti, ko je bil Handanović že premagan, pred golom rešil Željko Filipovič. Velika okrepitev, Milivoje Novaković, sicer nima težav s težo, a je nezamenljiv in to kljub temu, da je trenutno daleč od dobre forme in na igrišču ”skregan” z ekipo. Iskanje drugega štoperja je za Maribor misija nemogoče. Filipović je slaba zasilna rešitev, medtem ko tudi Rodrigo Defendi, razen skok igre, ne izpolnjuje visokih kriterijev. Vendar zadovoljnega Milaniča očitno ne skrbi niti to, kar bi ga pravzaprav resnično moralo: da je igra Maribora v sredini preveč rigidna in da s tem ponavlja napake iz prvega ”trenerovanja” v Mariboru. In da gre to upravičeno na živce navijačem. Teh je v Ljudskem vrtu sicer več kot v Stožicah, a se nasmejani Milanič ob borbenih nasprotnikih bojuje tudi proti njim. V soboto se je ponovno izkazalo, da je lahko mariborska publika dvanajsti igralec tudi za nasprotnika. Kljub temu jo je Maribor, predvsem po zaslugi izkušenosti ekipe, proti Krki na koncu dobro odnesel. Soočenje z razpokami v igri pa bi bila lahko za Maribor odločilna prednost pred nadaljevanjem prvenstva.

Krka in Rudar sta v tem trenutku med najlažje premagljivimi nasprotniki v slovenski ligi. Za ekipi, ki se borita za prvaka, bi morala na domačem igrišču pomeniti mali malici. Vendar ne Olimpija, ne Maribor od prve do zadnje minute nista kontrolirala tekme. Iz vidika nekritičnosti obeh trenerjev je bil zato 26. krog bolj ugoden za Milaniča. Težka zmaga proti Krki je delovala streznitveno – vsaj morala bi. Medtem ko bi lahko bil Rudar le pesek v zadovoljne Nikolićeve oči. Za osvojitev prvenstva več možnosti pripisujem tistemu trenerju, ki se v tem trenutku bolje zaveda številnih težav v ekipi. Tistemu, ki je trenutno manj zadovoljen z igro svoje ekipe. Tistemu, ki bo vklopil signale za alarm in reprezentančni termin izkoristil za odpravo napak. Osvojitev naslova je namreč tako za Nikolića kot Milaniča nuja. In verjetno  se prav zaradi tega pritiska izziva lotevata z (zaigranim?) nasmehom na ustih. Ali sta izzivu kos, bodo sodile pomladanske tekme. V vsakem primeru pa pri njiju pogrešam nekaj Kekove ali Elsnerjeve  treznosti, hladnosti  in kritičnosti. Ne, nasmeh v tem trenutku zanju ni na mestu. Ekipi potrebujeta napredek. Samo tista, ki ga bo med reprezentančnim premorom naredila več, bo pričarala iskren nasmešek na usta svojih navijačev.

Avtor: Rene Puhar
Najdete me tudi na @RenePuhar

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva SNPortala.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Riera za Athletic: “Opravičilo navijačev. Ne potrebujem ga!”

V obširnem intervjuju za ugledni športni portal “The Athletic” je Albert Riera…