Srečko Katanec, selektor članske izbrane vrste, bo danes, v prostorih pred dnevi odprte trgovine Nogometne zveze Slovenije v središču Ljubljane javnosti predstavil seznam reprezentantov, na katere bo računal v oktobrskih obračunih s Švico in Litvo. Znano je, da nekaterih zagotovo ne bo na seznamu.


Največ težav ima Katanec s sestavo obrambe, saj bo ob standardnemu Bojanu Jokiću, ki je zaradi poškodbe kolena izpustil že uvodno gostovanje v estonskem Talinu, tokratno akcijo zaradi poškodbe mišice izpustil tudi Miral Samardžić, ki se je v minulih tekmah uveljavil v začetni enajsterici. Kljub temu ima Katanec na izbiro široko paleto osrednjih branilcev. Dominic Maroh skupaj z Mišom Brečkom pridno zbira minute v elitni Bundesligi, Gregor Balažic je tudi letos eden nosilcev igre Karpatija, za nameček pa je visokorasli Prekmurec še v dobri strelski formi, saj je letos zadel že trikrat, redno pa v dresu Partizana igra tudi Branko Ilić. Od tistih, ki so v zadnjem času bolj prezrti, velja v prvi vrsti zagotovo izpostaviti Sinišo Anđelkovića, ki je tudi po vrnitvi med italijanske prvoligaše ostal zacementiran v zadnjem zidu Palerma. Ne velja pa pozabiti niti na Aleksandra Rajčevića, ki ima za sabo v letošnji sezoni že nekaj zahtevnih evropskih preizkušenj.

Foto: Jure Banfi
Gregor Balažič ima za sabo odličen začetek sezone, saj Karpati rešuje tudi v napadu. (Foto: Jure Banfi)

Mariborčani pa ponujajo tudi idealno nadomestilo za mesto levega bočnega branilca, kjer ponavadi igra Bojan Jokić, Andraž Struna se namreč v Estoniji ni kdo ve kako izkazal, Mitja Viler pa bi znal biti uporaben predvsem v fazi napada in natančnih predložkov, saj bo selektor v konico napada tudi tokrat verjetno posadil enega od visokoraslih napadalcev, natančnih predložkov pa je bilo v zadnjih reprezentančnih tekmah bore malo.

Obračun s Švico bo izpustil tudi Dalibor Stevanović, ki bo moral odslužiti rdeči karton s tekme z Estonci, Katanec pa bo tokrat pred pomembno odločitvijo, saj igra s tremi destruktorji v osrčju igrišča ter Kamplom in Iličićem na krilnih položajih ni obrodila sadov. Selektor bo moral dvojcu poiskati novo mesto, kjer bi ju lahko soigralci izkoristili v večji in uporabnejši meri. Obenem se poraja tudi vprašanje, koga postaviti v napad, saj Slovenija na zadnjih štirih tekmah ni uspela zatresti nasprotne mreže. To je v veliki meri posledica odrezanega napada, saj Novaković ni dobil veliko uporabnih žog. Bezjak v dresu Ludogorca še lovi lansko formo, Matavž se pri Augsburgu še ni prebil v začetno enajsterico, najbolj pridno pa mreže, ob obeh slovenskih samurajih, polnita Slovenca v avstrijski Bundesligi. Robert Berić je v dresu dunajskega Rapida s šestimi zadetki drugi strelec prvenstva, tudi Tadej Trdina s štirimi zadetki ne zaostaja precej, obenem pa Korošec, ki že celotno kariero igra pri severnih sosedih, ob višini ponuja še hitrost in tako na Novakovića ne spominja le po prehojeni nogometni poti.

Ob nekaterih nogometaših Maribora bi si glede na prikazano vpoklic zaslužil tudi Nik Omladič. (Foto: Rok Zore)
Ob nekaterih nogometaših Maribora bi si glede na prikazano vpoklic zaslužil tudi Nik Omladič. (Foto: Rok Zore)

Z največjim zanimanjem pa bodo oči uprte v selektorjevo odločitev o vpoklicu Luke Zahovića. Kljub vsemu se zdi, Katanec vržene rokavice iz Ljudskega vrta vsaj zaenkrat še ne bo pobral, se pa zato glede na letošnje predstave iz domačega prvenstva, ob članih Maribora, Željku Filipoviću, Petru Stojanoviću in še komu, ponujata še dve imeni. Nik Omladič v dresu Olimpije znova igra kot prerojen in je s petimi zadetki ob že omenjenemu Zahoviću tudi najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije, odlično pa celjsko zasedbo vodi tudi Benjamin Verbič, ki je s tremi zadetki in ravno toliko asistencami za Omladičem drugi najučinkovitejši nogometaš lige. A glede na pretekle izkušnje se zdi, da bodo priložnost verjetno dobili predvsem igralci iz tujine.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Drugo
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Slovenke še nikoli tako visoko!

Slovenska ženska reprezentanca je že nekaj sezon v vzponu, kar nam nakazuje tudi lestvica …