V Murski Soboti bodo jutri, ob 19. uri, v Gledališču Park s slavnostno akademijo proslavili 90 let ponosa iz Fazanerije. Slavnostna akademija je zaključek proslavljanja 90-letnice Mure, ki so ga pričeli že v začetku junija, ko je bila odprta priložnostna razstava z arhivskim slikovnim gradivom, pisnimi zapisi ter kosi športne opreme, še prej pa je v Fazaneriji potekal že tradicionalni mednarodni turnir mladih selekcij.


Na jutrišnji akademiji bo premierno prikazan dokumentarni film, ki bo kot sprehod po pestri zgodovini kluba iz Fazanerije z zanimivimi sogovorniki. Film je pripravil zvesti navijač Mure Zvonko Žekš. Na prireditvi bo tudi nastopila legendarna zasedba Ten High, s katero je Jože Činč pred več kot dvaindvajsetimi leti ustvaril Murino himno “Mura, ti si naša kri”. Akademijo so pripravili navijači Mure v sodelovanju z Nogometno šolo Mura, ki je zdajšnja naslednica organiziranega nogometa v Murski Soboti, in Mestno občino Murska Sobota.

Začetki nogometa v Murski Soboti sicer segajo že v čas prve svetovne vojne. Po besedah enega prvih nogometašev Kolomana Janše iz Brezovec je prvo usnjeno žogo v Mursko Soboto je leta 1918 prinesel Laci Kardoš. Dve leti kasneje je bila na Živinskem trgu v Murski Soboti odigrana nogometna tekma med Dolnjo Lendavo in Mursko Soboto. Prvi športni klub v Murski Soboti pa je bil ustanovljen 16. avgusta 1924, v hotelu Dobray, kjer je bila pet let pred tem razglašena tudi Murska republika. Prvi predsednik kluba je postal bančni ravnatelj Franjo Košir, nogometnemu odseku pa je načeloval Franc Ramovž. 31. avgusta 1924 so nogometaši Mure odigrali prvo prijateljsko tekmo s SK Maribor. Igrali so: Čenar, Bencik, Hočevar, Gregorič, Čiček, Norčič, Peterka, Hegedüš, Keresturi, Perkič in Šimon.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Drugo
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Zakaj pri delu potrebujemo delovne hlače

Zakaj sploh potrebujemo delovne hlače in zakaj navadne hlače niso najbolj optimalna rešite…