V Mariboru temperatura pred četrtkovim vrhuncem počasi, a vztrajno raste. Do prvega obračuna osmine finala Evropske lige med Mariborom in Sevillo lahko že odštevamo ure, do uvodnega sodniškega žvižga ostalo le še dobrih petdeset ur. Ljudski vrt bo znova pokal po šivih, vijoličasti pa so znali v preteklosti ob dobri spodbudi s tribun streti tudi odpor na papirju nepremagljivih nasprotnikov. Bo podobno tudi v četrtek?


Da boste na četrtkov obračun dobro pripravljeni pa si preberite spodnji članek o moštvu Seville, ki ga je pripravil naš sodelavec Rene Puhar. Kdo predstavlja največjo nevarnost za mariborska vrata, kje tičijo priložnosti za Mariborčane in kakšne so podobnosti obeh ekip, o tem in še čem v nadaljevanju…

ALI STE VEDELI, DA…

…je Sevilla najstarejši španski klub, ki naj bi bil po nekaterih virih ustanovljen že leta 1890.
…ima Sevilla od leta 2004 svojo radijsko postajo SFC Radio, ki oddaja 24 ur na dan.
…je med Španci Sevilla šele osmi najpopularnejši klub; najpopularnejši je Real Madrid, bolj popularen od Seville pa je tudi mestni rival Betis.
…je njihova navijaška skupina The Biris Norte (ustanovljena v sezoni 1974/1975) svoj naziv dobila po najboljšem gambijskem nogometašu vseh časov Alhajiju Momodu Nijeju, ki je znan tudi pod vzdevkom “Biri Biri”, popularnem igralcu kluba v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.
…da so trenutno bojda kar trije igralci Seville pod lupo Barcelone in/ali Reala: mladi zvezdnik Alberto Moreno, Federico Fazio in seveda Ivan Rakitić.

POSTAVITEV

Taktična postavitev Seville se ponavadi prikaže v obliki sistema 4-2-3-1, čeprav bi bilo ustrezneje 4-4-1+Rakitić. 25-letni reprezentant Hrvaške ima v napadu “prosto vlogo” in igra z velikim radiusom gibanja. Po žogo prihaja do svojih branilcev, se skrije široko na krilo ali v konico napada, tudi za obrambno linijo nasprotnika, in se v igro prikrade v nadaljevanju napada. V obrambi Sevilla igra v postavitvi 4-4-2, Carlosu Bacci se v napadalni liniji priključi Rakitić, branilska in vezna linija pa se gibata zelo usklajeno in enotno ter tako tvorita dve jasni liniji s po štirimi igralci.

Levo - Postava iz zadnje tekme z Valencio. Desno - Najverjetnejša postava Seville za tekmo v Ljudskem vrtu.
Levo – Postava iz zadnje tekme z Valencio. Desno – Najverjetnejša postava za tekmo v Ljudskem vrtu.

Zgoraj levo videna enajsterica je v zadnjem času najmočnejša postava Seville, ki je v nedeljo začela tudi tekmo španskega prvenstva proti Valencii. Trener Unai Emery v La Ligi ne rotira veliko, za tekme Evropske lige pa praviloma naredi nekaj zamenjav, s tem da ogrodje ekipe ostaja enako. Proti Mariboru lahko morda namesto Carlosa Bacce ali Jose Antonia Reyesa  v prvi postavi pričakujemo francoskega napadalca Kevina Gameira, ki ga je francoski selektor Didier Deschamps uvrstil tudi na zadnji reprezentančni seznam za tekmo proti Nizozemski in ki je bil z desetimi milijoni evrov najdražji nakup Seville pred letošnjo sezono. Kandidat za igro bi lahko bil tudi igralec visokega tempa, Marco Marin, vendar je verjetneje, da bo tudi v Mariboru dobil vlogo “jokerja”, Emery pa bi lahko za težko gostovanje  uporabil tudi Denisa Cherysheva, ki ga posoja Real Madrid, in izkušena igralca, kot sta Piotr Trochowski v vezni liniji in Fernando Navarro na poziciji levega bočnega branilca.

KLJUČNI IGRALCI
CARLOS BACCA
Foto: sevillafc.es
Foto: sevillafc.es

Če ste se tudi vi spraševali kako bi Marcos Tavares izgledal šele, če bi bil samo še malce hitrejši, boste težko dobili boljši približek kot je kolumbijski napadalec, sicer desničar, Carlos Bacca. Poleg tega, da podobno tečeta, je podoben tudi njun igralski slog. Tudi Bacca je namreč izjemno iznajdljiv v dvobojih, v katerih zelo dobro izkorišča svoje telo, ima izjemno prefinjeno podajo in dotik s katerim se večinoma rojevajo le igralci iz Južne Amerike. Ravno tako ni nogometaš, ki bi se odločal za odvečne poteze in je vedno usmerjen proti golu. Bacca je zablestel v lanski sezoni belgijskega prvenstva, ko je postal najboljši strelec in tudi igralec lige, kljub temu, da je v Club Brugge pred tem prestopil za vsega poldrugi milijon evrov. Pred letošnjo sezono mu je cena poskočila na kar sedem milijonov evrov, neugodna okoliščina za Maribor pa je tudi ta, da najboljši strelec Seville grize za vpoklic v kolumbijsko reprezentanco, kjer je po poškodbi Falcaa nastala luknja, ki bi jo lahko zapolnil prav Bacca.

IVAN RAKITIĆ
Foto: sevillafc.es
Foto: sevillafc.es

Na tej ravni ni kluba, kjer bi imel en nogometaš na igrišču tako izrazito vlogo kot Ivan Rakitić pri Sevilli. Rakitić je srce organizacije igre, dobi vsako žogo po katero pride in takrat se ofenzivni del ekipe prebudi ter začne iskati prazen prostor. Večkrat igra zelo direktno v napad, z visoko žogo na napadalca ali z visoko diagonalo na krilo. Izvaja tudi večino prekinitev, iz katerih je Sevilla po njegovih visokih žogah iz strani zelo nevarna, in enajstmetrovke, ki jo je nazadnje zgrešil, a jo bo, če bo potrebno, proti Mariboru znova izvajal. Če iščemo vzporednice z Mariborom, je Rakitiću ne bomo našli, bi pa lahko podobno vlogo pri Mariboru v prihodnosti opravljal prav Dare Vršič.

FEDERICO FAZIO

Če bi Sevilla izbirala svojega rdeče-belega bojevnika, bi to zagotovo postal Federico Fazio. 195 centimetrov visoki Argentinec, ki mu odločnost sije že iz oči, pri Sevilli igra že vse od leta 2007. Je simbol borbenega in temperamentnega duha andaluzijskega moštva. Igralec za posebne naloge, ki vrača vsaj z enako mero, kar je pred nekaj tedni spoznal tudi Diego Costa. Steber seviljske obrambe je izjemno koristen v defenzivnih in ofenzivnih prekinitvah, z žogo pa zna tudi po tleh. Skozi sredino lahko potegne v napad, zagotovo pa bo v primeru neugodnega izida ob zaključku tekme večkrat obiskal kazenski prostor Maribora tudi med samo igro. V dneh pred tekmo si ga bo zagotovo večkrat ogledoval Mendy, s tako robustnim in agresivnim igralcem verjetno še ni imel opravka.

Dvoboj Federico Fazio – Diego Costa

STIL IGRE

Sevilla ni obsedena s tehnično superiornostjo in lepoto igre. Namesto dolgih napadov in številnih kratkih podaj, išče bolj direktne poti do gola, kot bi lahko pričakovali od španske ekipe. Z dolgimi žogami pogosto preskakuje igro, v napadu pa ni nikoli poteze preveč, ampak igralci iščejo enostavne in učinkovite zaključke. Tudi prehod iz obrambe ob presingu nasprotnika je za špansko ekipo presenetljivo nerizičen.

Pri opazovanju ekipe je vidno, da Sevilla varira med dvema različnima modeloma igre. Na gostovanjih več ali manj na svoji polovici čakajo na napad nasprotne ekipe in se potem preko hitrih kril in direktnih podaj hitro transformirajo v napad. Na domačem igrišču pa vseskozi vršijo pritisk in s konstantno agresivnostjo uveljavljajo premoč v igri in iščejo luknje v obrambi nasprotnika. Proti Mariboru gre pričakovati kombinacijo obeh načinov igre.

Stabilnost ekipi dajeta robustna centralno-branilska in centralno-vezna naveza, predvsem Fazio, Iborra in Carriço, ki so dohode do gola pripravljeni ubraniti tudi z grobostjo. Omenjena trojica je nevarna tudi v ofenzivi, saj so tehnično dobro podkovani in posedujejo dobro diagonalno podajo na krilne položaje, še posebej nevarni pa so pri prekinitvah, kjer hitro vidijo Rakitićeve podaje. Nasploh je podobnosti z ekipo Maribora zelo veliko, lahko bi trdili, da se bosta srečali ekipi s podobno taktično postavitvijo in miselnostjo, s številnimi visokimi igralci v sredini igrišča in podobnima napadalcema.

GROŽNJA IN PRILOŽNOST

Največjo grožnjo Mariboru predstavljajo agresivni krilni igralci Seville – tako imenovani “wingerji”, kakršnih Milec in Viler iz tekem domačega prvenstva nista vajena. V devetdesetih minutah se bodo ob menjavah na igrišču pokazali vsaj trije izjemno eksplozivni in tehnično odlično podkovani igralci, katerih selekcija sledi najvišji ravni evropskega klubskega nogometa. Številne precizne in močne diagonalne podaje iz centra igrišča na Reyesa, Morena, Vitola, Gameira in ostale pa bodo vršile nenehen pritisk na naša bočna branilca, ki bosta pri branjenju krilnih igralcev potrebovala tudi veliko pomoči soigralcev.

Ena izmed priložnosti Maribora se prav gotovo skriva v igralcu, ki nosi največja darila – vratarju. 31-letni Portugalec Beto, ki je večji del svoje, za seviljske razmere ne preveč bogate kariere, preživel na klopi Porta, je v klub prišel, ko je Diego Lopez odpotoval proti Madridu. Občutljiv je na visoke žoge in če bodo vijoličasti z dobrimi streli in predložki nanj vršili konstanten pritisk, lahko upamo, da bo kakšno darilo pustil tudi v Ljudskem vrtu.

Avtor: Rene Puhar / Fatal 10
http://fatal10.blogspot.com/

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Drugo
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Na EURU poleg reprezentance še slovenska sodniška ekipa

Slovenska nogometna reprezentanca ne bo edina slovenska moč na prihajajočem evropskem prve…