Spet je prišla pomlad. Vrhunci sezone so minili, najprej pokal Lige Europa, nato pokal Lige prvakov. Prvi v London, drugi iz Londona potuje v Munchen. Pri nas pa po starih tirnicah, čeprav slovenske železnice niso oh in sploh, vendar naslov je pripotoval ponovno v Maribor. Kaj pa ostali?


Olimpija, Domžale, Koper in ustavimo se tu. FC Koper klub, ki ima po mnenju mnogih enega boljših mladinskih pogonov v državi, jaz bi rekel tudi v regiji. Zlatko Dedić, Goran Šukalo, Dalibor Volaš, Aleksander Rajčević, Mitja Viler, Enej Jelenić, Andraž in Aljaž Struna, Maks Barišič, to so zgolj nekatera imena, ki jih srečujemo v medijih. Tisti, ki vsaj malo spremljate italijanski mercato, veste kako so se tresli ljudje, ki skrbijo za igralce t.i. Primavere, ko so videli mladega Barišiča. Milano je bil na nogah, potem pa Catania poskrbi za finalizacijo, ker so predhodno bolj verjeli, kot mi. Zakaj sedaj o tem pišem, gre kritika tisti, ki bolj verjamejo v te fante, te igralce, te reprezentante, kot mi tisti, ki smo jih ustvarili. Mi smo vsi tisti, ki hodimo na tekme, spremljamo nogomet na obali, pod »mi« podpišem tudi predsednike klubov, trenerje, prijatelje, skratka vse, ki smo bili notranji ali zunanji dejavnik v karieri teh nogometašev. Kam gre naš klub, naš nogomet, če mi sami ne verjamemo v te fante, v katere verjame del Nemčije in pol Italije. Bodimo realni, vsi igralci, ki so odigrali sezono v Kopru so se prodali v premožnejši klub, vsi so naredili kariero. Tukaj se bom obrnil predvsem na prvo ero Vlada Badžima. Spomin se Josipa Barišiča, ki je bil v sezoni 07/08 »flop« sezone. Takrat smo vsi, ki smo spremljali FC Koper, ograjali tega fanta, ki je odigral nekaj tekem za klub, na ulici so krožile zgodbice o managerjih, stricih, tetah itd. Barišič je v sezoni 08/09 zaigral za Osijek, v prvih petih tekmah v sezoni je zabil pet golov. Morda je bila nervoza navijačev pretirana, morda se je fant preporodil, kaj je razlog ne bomo nikoli ugotovili.

viler1-380px-gregorkrajncic
Viler je le eden od produktov koprske nogometne šole. Foto: Gregor Krajnčič

Če gremo naprej in se obrnemo na Aleša Mertlja, ki v Kopru ni bil nič posebnega, sedaj pa v Mariboru igra konstantno in dobro v Ligi Europa. Vito Plut pošilja pozdrave iz Belgije, Konstantin Vasiljev iz Rusije, Ivan Sesar iz Turčije, Amusan in še bi lahko naštevali. Realnost je, da je Koper imel vedno kvalitetne nogometaše, ki so zasedali mesto tujca, nekateri so bili kvalitetni v Kopru, drugi v tujini. Problem nastane, ko publika negoduje, publika, ki je vsakič zbrana v manjšem številu, ta publika prihaja gledat Mariboru in morda določeni tudi Olimpijo, ne pa svoje ekipe, svojega ponosa. Razlog večine je Bačka Palanka, ta 572 km odaljeni kraj in klub s katerim je FC Koper odigral tekmo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Torej, če malo racionaliziramo, vsi mlajši od petintrideset let tekme niso doživeli, mlajši od štirideset pa je niso razumeli. Lahko razumejo zgodbe, lahko razumejo prenešeno vsebino tekme od nekoga, ki jo je razumel. Realnost je, da je večina prisotnih na tekmi starejša od štirideset let in nima izgovorov v Bački Palanki, ampak v »naših mulcih«. Na tem mestu sledi veliko vprašanje, kaj je zares razlog tako nizkega obiska na tekmah FC Kopra. Tisti, ki so videli Bačko Palanko, so še danes tu, kje so navijači, kje so ostali? Zakaj te zgodbice, ki škodijo ugledu kluba, škodijo tem »našim mulcem«. Zakaj samo na tekmah FC Kopra navijači žvižgajo tudi svojim? Domen Črnigoj, Leo Štulac in Maks Barišič so trije člani generacije, za katere bi marsikateri nogometni analitik dal roko v ogenj, da bo vsaj eden od njih ustvaril evropsko nogometno kariero. Maribor je verjel v »svoje mulce«, pripeljal še tisto kar je bilo dobrega znotraj države in tujine. Koper ima svoje domače izkušene, tu mislim na Hasića, Hadžića in deloma Mavrića, trenutno vrhunskega Đukića in Brečevića, ki je napol domačin, saj je doma 20 km iz Kopra. Vrhunskega Galešića, ki je trenutno »vroča roba« na mestu ofenzinih vezistov, ter igralca sezone Čovila, ki se ga ne bi branil marsikateri evropski klub, ter Bagarić, ki je bil med nominarci SPINS-a za enajsterico sezone. Tukaj imamo še domače mlade, ki sem jih nekaj že naštel, nekaj jih ne bom, saj bi lahko naletel na negodovanje kvazi navijačev. Vendar to še ni vse, Popović, ki je pred prihodov v Koper igral vrhunsko v Celju in delal Kopru veliko preglavic, Majcen, ki je bil prvi strelec kluba iz Velenja, Nenezič, ki je držal Primorje, ko se je šlo za evropska mesta in obstanek in Pučko, ki nas velikokrat dvigne na noge, ko sedimo na novem stadionu. Lotrič še ni pokazal kar zna, a interes klubov iz top pet lig evrope verjetno ni zgodba iz ulice.

crnigoj-380px-tomazsinigajda
Črnigoj kaže izjemen potencial. Foto: Tomaž Sinigajda

Bojim se, da je edina šibka točka, ki jo ima FC Koper, ravno v trenerju in njegovih turistih. Ni jasno zakaj in komu na čast imamo v Kopru tujega trenerja, ga ima še kdo? Morda je ravno to dobra marketinška poteza, ki se ni izkazala. Vanoli je za moja pojme objektivno največja napaka v klubu. Z njim smo v paketu po različnih postavah prejeli Bradaschio in posledično ostali brez Bubala, ki je spet eden boljših v letos močni Superligi Srbije. Mendy odvzema mesto vsem zgoraj naštetim, saj razen svojega sprehajanja ni pokazal nič, tu je še igralec z zanimivo prinčesko, ki se ni naigral, ponavadi sedi na klopi, pride v igro, ko je tekma že odločena ali opravlja vlogo t.i. taktične zamenjave v sodnikovem podaljšku. Nevem, če je Brazilec Tom, maslo sedanjega trenerja, zato ga ne bom komentiral. Pregled skozi zgodovino, navijače, sedanje igralce in trenerja, ki je edina slaba točka po mojem mnenju v tem klub, je lahko v razmislek ali kritiko vsem, ki svojega kluba ne podpirate. Ali kot bi rekel eden in edini, legendarni »Tojo«, ko je prosti čas eno pivo spijem, mogoče dve ali tri, ter grem ribarit ali se potapljat. Tojo je legenda kluba, morda je edini, ki je razumel, da imajo navijači tega moštva radi klub, ko jim gre dobro. Za navijače štejem večino izmed teh nekaj sto ljudi, ki redno hodi na tekme FC Kopra, ker ti navijajo za svoje, ostali svojim žvižgajo, gledajo evropske klube in se spominjajo Bačke Palanke, ne pa Heerenveena, Dinama ali naslova državnih prvakov.

Lep pozdrav do naslednjič, Denis Nusdorfer

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Drugo
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Nova sprememba nogometnih pravil: Karton oranžne barve!

Poleg rdečega in rumenega kartona naj bi se pojavila še tretja barva kartonov. Mednarodni …