Slovenska futsal reprezentanca bo 2. februarja s tekmo proti Srbiji začela tlakovati pot proti želeni najboljši uvrstitvi na evropskem prvenstvu, varovanci selektorja Andreja Dobovičnika pa ne bodo edini, ki bodo na prvenstvu stare celine zastopali slovenske barve. Na vročem parketu beograjske Arene se bo potil tudi naš mednarodni sodnik Admir Zahović. To bo prvo evropsko prvenstvo, na katerem bo nastopil 33-letni Šentiljčan, kratek intervju z njim pa smo opravili v sredo, v Kopru, po odsojeni prijateljski tekmi med slovensko in ameriško izbrano vrsto.


Predvidevam, da je bilo to vaša zadnja tekma pred evropskim prvenstvom. Kakšni so vaši občutki?
Res je, to je bila moja zadnja tekma pred odhodom v Srbijo. Občutki so dobri. Tekma je bila dobra, v redu speljana z naše strani. Res je, da ni bila tako izenačena, kot bodo tekme na evropskem prvenstvu, je pa bila to dobra priprava za Beograd.

UEFA vas je prvič delegirala na zaključni turnir. Kaj ste morali storiti, da vam je uspel ta velik korak?
Pot do sem je bila zelo dolga. Najprej sem se moral prebiti do imenovanja v FIFA sodnika in takrat začneš v četrti jakostni skupini. Potem iz leta v leto s trdim delom, dobrim sojenjem napreduješ v višje jakostne skupine. Ko se prebiješ v najvišjo, elitno skupino, postaneš kandidat za evropsko prvenstvo. Izpolniti moraš vse predpogoje – torej fizične teste, dobro sojenje, dobro poznavanje futsal pravil igre, uspešnost na seminarjih. Ko izpolniš vse to, ti je pot na evropsko prvenstvo odprta.

Ko ste pričeli s sojenjem, ste pričakovali, da boste sodili tudi na evropskem prvenstvu?
Ne. Sem si želel, upal, sanjal, nisem pa si mislil, da bo to tako kmalu.

Kako se je vaša sodniška pot v futsalu sploh pričela?
Ko sem začel soditi, sem tri leta sodil hkrati veliki nogomet in futsal. Nato sem se odločil specializirati samo za futsal in tega koraka zagotovo ne obžalujem.

Kako so potekale priprave na Beograd?
Priprave so se dejansko pričele že v poletnih mesecih. Predvsem fizične priprave, novembra smo imeli seminar, na katerem so nas testirali, in to je bil prvi pogoj, da smo pristali v ožjem krogu kandidatov. Priprave potekajo celoten čas v obliki treningov, fizičnih priprav, izobraževanj v teoretičnem delu, gledanja videoposnetkov, seminarjev.

Kakšne so še vaše naloge pred pričetkom prvenstva?
V Beograd odpotujemo v soboto, še enkrat opravimo test fizične pripravljenosti, tudi krajši seminar, v sklopu katerega dobimo navodila strokovnega vodstva. Prvenstvo pa se nato prične v torek.

Kaj pa pričakujete od prvenstva?
Praviloma vsak sodnik sodi vsaj dve tekmi v vlogi sodnika, potem tudi kakšno tekmo v vlogi tretjega sodnika ali časomerilca. Potem pa je odvisno tudi od odločitve strokovnega vodstva, kdo bo med šesterico sodnikov, ki bodo ostali na zaključnem delu.

Avtorica: P. B.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

FOTO: Prleki še naprej stoodstotni, prvi zmagi za Kobaridčane in Vrhničane

Po tretjem krogu 1. SFL na vrhu še naprej kraljuje Meteorplast Šic bar, ki je edina ekipa …