Soboška Fazanerija v zadnjih letih (znova) ne doživlja najboljših časov. Evforijo, ki je Prekmurce zajela po ponovni uvrstitvi med prvoligaše, so umirile številne finančne težave in posledičen pokop Mure 05, na pogorišču katere je po vsega desetletju zrasel nov klub. Črno-beli zdaj na prsih nosijo grb z imenom NŠ Mura, a najzvestejši privrženci še vedno močno dihajo s klubom, kar je bilo vidno tudi včeraj, ko je dobrih tisoč gledalcev zaključek pokalnega obračuna spremljalo na nogah.


“Velik uspeh je premagati Gorico, vodilno ekipo državnega prvenstvo. Mislim, da so si igralci to zaslužili, saj je Gorica pritiskala skozi celotno tekmo, na koncu pa nam je malce pomagala tudi sreča,” je po veliki zmagi in napredovanju v drugi krog tekmovanja dejal trener Feri Cifer, sicer ena največjih klubskih legend. Dolgoletni branilec je v črno-belem dresu odigral kar 288 ligaških tekem, leta 1995 pa je klubu pomagal tudi do ene lovorike v samostojni Sloveniji, pokalnega naslova. Danes 44-letni Cifer se je v Fazanerijo vrnil pred začetkom lanske sezone, na trenerskem stolčku Mure pa je nekaj časa sedel že leta 2012, ko so se Prekmurci pod njegovim vodstvom prebili vse do playoffa Evropske lige, v katerem je nato moštvo vodil Oliver Bogatinov. Z novo upravo v Murski Soboti upajo na ponovitev preteklih uspehov, Cifer po o novem vodstvu pravi: “Gospodje, ki so prišli v klubsko upravo, se trudijo po najboljših možnostih. Tole danes je bil velik plus tudi za upravo.”

Cifer, ki je pohvalil tudi Aleša Luka, daleč najizkušenejšega moža mlade zasedbe, si želi tudi v naslednjem krogu v Fazaneriji zvenečega nasprotnika, vseeno pa prioriteta ostaja prvenstvo, kjer Muro že v prvem krogu čaka obračun z enim od tekmecev za vrh ligaške razpredelnice. “Odranci so favorit, saj so bili v pretekli sezoni prvak vzhodne skupine. Hitro se bomo skušali osredotočiti na nedeljsko tekmo, še prej se moramo regenerirati, je pa prvenstvo imperativ. Zagotovo želimo biti čim bližje vrhu, čim bližje za vodilnim, saj trenutno razpolagamo z ožjim kadrom. Če pa bo možnost, pa bomo rade volje tudi vodilni,” pravi soboški strateg, ki ne bi imel nič proti, če bi se Mura po koncu sezone prebila tudi med drugoligaše: “Če se ponudi priložnost, zakaj pa ne bi?”

CiferFeri-FotoJureBanfi
Feri Cifer o 2. SNL: “Če se ponudi priložnost, zakaj pa ne bi?” (Foto: Jure Banfi)

Ob Alešu Luku, ki je zaustavil nekaj nevarnih goriških poizkusov, je bil osrednji junak obračuna tudi Kevin Toth, ki je v 29. minuti dosegel edini zadetek v tekmi. “Na Gorico smo se zelo dobro pripravili, tudi ekipa se je na igrišču maksimalno potrudila, dali smo vse od sebe. Zmaga je prišla predvsem zaradi borbe. Upam, da bomo v Pokalu Slovenije tako tudi nadaljevali, želimo si priti čimdlje. Je pa pomembnejša predvsem tretja liga, želimo si napredovanja med drugoligaše. Trudili se bomo in trdo trenirali še naprej,” je nekoliko živčno, a vseeno s kančkom ponosa dejal včerajšnji junak Fazaneriji, ki so ga soigralci pred mikrofone in kamere poslali z besedami vzpodbude – ‘zaslužil si je’.  Kljub temu pa je dvajsetletni nogometaš nevajen nastopanja pred sedmo silo nehote poskrbel tudi za nekaj dobre volje in smeha. Podobno kot trener, pa se je tudi Toth strinjal, da je zmago prinesel tudi kanček sreče: “Tudi tribuna je bila evforična, gledalci so nam zelo pomagali, nas bodrili, zato bi se jim rad zahvalil. Tudi nekaj sreče je bilo na naši strani, vendar smo se borili, dosegli smo zadetek in zdržali devetdset minut. Gorica je dobro igrala, igralci so hitri in močni, pripravili so si veliko priložnosti.”

“Na tekmo sem se dolgo pripravljal, veliko sem premišljeval o njej, zelo sem si želel zadetka vodilnemu prvoligašu. To je nekaj neverjetnega. Tudi sam bi enkrat rad zaigral v Prvi ligi,” je na vprašanje, če je včeraj zabil gol kariere, odgovoril Toth, ki pa si v nasprotju s Cifrom v drugem krogu tekmovanja želi premagljivega nasprotnika, nič ne bi imel proti, če bi se v prekmursko-prleškem obračunu spopadli z Veržejem, ki so ga dodobra spoznali že pred dnevi, v finalu Pokala MNZ Murska Sobota. A še pred drugim krogom Pokala Slovenije čaka Sobočane začetek tekmovanja v 3. SNL vzhod, v katerem jih že v uvodnem dejanju sezone čaka zahteven preizkus – gostovanje v Odrancih:  “Želimo igrati čim boljše. V tekmo se ne smemo zaleteti prehitro, počakati moramo na nasprotnika. Želimo si zmage in treh točk,” je poudaril nekdanji član celjskega Šampiona.

Čeprav, kot smo že zapisali, prihaja iz Lendave, pa Toth o Muri govori s spoštljivimi besedami, iz njegovih besed pa je možno sklepati, da mu je klub že zdavnaj prirasel k srcu: “V Muri je bilo, tudi ko je bil klub med prvoligaši, tako sem slišal, najlepše igrati. Tukaj je prisotna posebna energija, ljudje pridejo in navijajo. Slovenske lige ne bi zamenjal za Avstrijo, za nobeno tujino! Slovenska liga mi je všeč, lani sem igral v drugi ligi, ki je ravno tako močno. Le denarno je malce… No, ne bi o tem.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz 3. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Hude pritožbe na račun novega drugoligaša

Po poročanju Ekipe so se na srečanju, ki je odločalo za preboj v drugoligaško tekmovanje, …