Pred dobrim tednom smo za vas bralce sestavili idealno enajsterico spomladanskega dela prvenstva, tokrat pa na ogled postavljamo še idealno zasedbo sezone 2013/14, ki je nastala po izboru uredništva Slovenskega nogometnega portala. Znova smo nogometaše razvrščali po sistemu 4-4-2, med enajstimi izbranci pa so nogometaši, ki so po našem mnenju in presoji, prikazali najboljše igre in pustili najboljši vtis, a znova poudarjamo, da imajo vsake oči svojega “malarja”, zato ste tudi bralci vabljeni, da predstavite svoj pogled na enajsterico ali pa jo izoblikujete kar sami.


[soccer tip=’top’ colord=’black’ p1a=’M. Rozman’ p1t=’rudar’ p2a=’A. Favalli’ p2t=’gorica’ p3a=’A. Rajčević’ p3t=’maribor’ p4a=’I. Knezović’ p4t=’rudar’ p5a=’M. Milec’ p5t=’maribor’ p6a=’G. Galešić’ p6t=’koper’ p7a=’Ž. Filipović’ p7t=’maribor’ p8a=’M. Čovilo’ p8t=’koper’ p9a=’M. Palčič’ p9t=’koper’ p10a=’M. Coda’ p10t=’gorica’ p11a=’M. Eterović’ p11t=’rudar’]

javornik Ime in priimek  Jernej Javornik
Klub  Rudar Velenje
Število osvojenih točk  63
Razmerje zmag, remijev in porazov  18/9/9
Število danih in prejetih zadetkov  55/33
 Trener sezone 2013/14

Za trenerja sezone 2013/14 smo izbrali Jerneja Javornika. Moštvo velenjskega Rudarja je skupaj s pomočnikom Spasojem Bulajićem popeljal do tretjega mesta v ligi, kar je občutno izboljšanje napram prejšnje sezone, ko so knapi osvojili le sedmo mesto. Dodatno priznanje za delo je tudi polfinale pokalnega tekmovanja in uvrstitev v evropska tekmovanja, kar daje velenjskemu dvojcu le še dodatno energijo pri delu. Javornik, ki je kot nogometaš kar petnajst let branil barve Rudarja, spada med najbolj talentirane trenerje v Sloveniji, ob podobnem nadaljevanju pa bi lahko v prihodnosti sledil poti danes že uveljavljenih trenerjev, ki svoje znanje uspešno prenašajo v tujini…

roza Ime in priimek  Matjaž Rozman
Klub  Rudar Velenje
Število tekem  34
Število minut  2.929
Število tekem brez prejetega gola  13
Število prejetih zadetkov  31
Število rumenih/rdečih kartonov  4/1

Matjaž Rozman je v primerjavi s sezono 2012/13 v letošnji sezoni naredil velik korak naprej, kar dokazujejo že številke. Rudar je v letošnji sezoni storil velik napredek naprej predvsem v obrambi, Rozman pa je na 34 tekmah prejel le 31 zadetkov, sezono pred tem pa klonil kar 59-krat. Nekdanji vratar Aluminij, Interblocka in Greuther Fürtha je v končani sezoni mrežo 13-krat zaklenil svoja vrata in v tem pogledu zaostal le za Jasminom Handanovićem in Nejcem Vidmarjem, medtem ko je imel med vratarji, ki so igrali na večini tekem, najboljši odstotek obramb, ta je znašal kar 87,87 odstotka. 27-letni vratar iz Gerečje vasi je z odličnimi predstavami vzbudil tudi zanimanje drugih klubov in zanimivo bo spremljati, če bo Rozman tudi v prihodnje kazal tako dobre predstave.

milec Ime in priimek  Martin Milec
Klub  Maribor
Število tekem  24
Število minut  2.070
Število zadetkov  3
Število asistenc  8
Število rumenih/rdečih kartonov  6/0

Martin Milec je bil na položaju desnega bočnega branilca po ‘zamrznitvi’ Bobana Jovića dolgo časa brez prave konkurence, a se mu je predvsem spomladi zelo približal Denis Klinar, nogometaš velenjskega Rudarja. Kljub temu je Milec skozi celotno sezono prikazal najboljše predstave in zelo dobro sezono, kjer ni bilo zaslediti veliko nihanja, obogatil še s tremi zadetki in osmimi asistencami, s čimer je bil ob Goranu Galešiću in Massimu Codi tudi tretji asistent lige. 22-letni Račan je v moštvu vijoličastih praktično nezamenljiv, saj je z dobrimi predstavami nase opozoril tudi selektorja Srečka Katanca in v Ljudski vrt zvabil kar nekaj tujih snubcev. Milec je v tem trenutku tudi zaradi mladosti tržno najbolj zanimiv nogometaš vijoličastih, zato bo imel Zlatko Zahović precej dela, da ga bo zadržal.

Knez Ime in priimek  Ivan Knezović
Klub  Rudar Velenje
Število tekem  27
Število minut  2.231
Število zadetkov  1
Število asistenc  0
Število rumenih/rdečih kartonov  6/2

Ivan Knezović je pred letošnjoo sezono zapustil domžalski tabor in se preselil v Velenje, kjer so prihodom izkušenega branilca zadeli v polno. Kot že zapisano, je v lanski sezoni velenjska obramba klonila kar 59-krat, letos pa so knapi dovolili le 33 zadetkov. In ni dvoma, da gredo velike zasluge za to tudi nekdanjemu članu Domžal in Kopra, ki sicer ne slovi ravno po hitrem koraku, zato pa spada med fizično najmočnejše igralce Prve lige. 31-letni Dalmatinec bo pomemben adut čete trenerja Jerneja Javornika tudi v prihodnji sezoni, saj je z vodstvom velenjskega kluba že podaljšal sodelovanje. Knezović je v letošnji sezoni v dresu Rudarja odigral 27 srečanj, Rudar pa je takrat, ko je bil popularni ‘Knez’ na igrišču, izgubil le štiri srečanja.

rajce Ime in priimek  Aleksander Rajčević
Klub  Maribor
Število tekem  30
Število minut  2.672
Število zadetkov  0
Število asistenc  0
Število rumenih/rdečih kartonov  3/0
Ob bok Knezovića smo uvrstili Aleksandra Rajčevića, branilca mariborskega prvoligaša, ki že nekaj let spada med najboljše in najbolj zanesljive branilce slovenskega prvenstva. Nič drugače ni bilo niti v letošnji sezoni, ko je postavni Primorec v dresu vijoličastih zaigral na 30 tekmah in pripomogel k osvojitvi dvanajste zvezdice oziroma četrtega zaporednega državnega naslova. Mariborčani so imeli skozi celotno sezono daleč najboljši napad, saj so dosegli kar 78 zadetkov, v zaključku sezone pa so se prebili tudi na prvo mesto najboljše obrambe. Rajčević je z levjim deležem pripomogel k temu, da so vijoličasti prejeli le 31 zadetkov, enega manj kot Gorica in dva manj kot Rudar. Dober vtis o predstavah Rajčevića je nekoliko pokvarila le stavniška afera, v kateri je bil Rajčević obravnavan kot ena od prič.
favalli Ime in priimek  Alessandro Favalli
Klub  Gorica
Število tekem  24
Število minut  1.998
Število zadetkov  0
Število asistenc  2
Število rumenih/rdečih kartonov  7/1

Levi bočni branilci so že nekaj časa rak rana slovenskega prvenstva. V spomladanski del sezone smo uvrstili mladega Aljaža Krefla, ki je ob Eriku Janži eden najbolj nadarjenih na svojem položaju v slovenskem prostoru, skozi celotno sezono pa je najbolj izstopal Alessandro Favalli, ki je imel najresnejšega protikandidata v prvem asistentu lige Mitji Vilerju, ki pa si je v obrambi privoščil preveč napak. Favalli resda ni tako prodoren kot Janža ali Krefl, niti nima tako natančnega predložka kot Viler, a je ob prihodu v Gorico s sabo prinesel tudi nov in modernejši koncept bočnih branilcev, ki so dandanes visoki in fizično močnejši kot pred nekaj leti. Favalli, v preteklosti tudi mladi reprezentant Italije, je kljub 22 letom tako v napadu, predvsem pa v obrambi prikazal zrelo igro, zaradi česar se je po avgustovskem prestopu hitro zabetoniral v začetni enajsterici trenerja Luigija Apollonija.

palcic Ime in priimek  Matej Palčič
Klub  Luka Koper
Število tekem  30
Število minut  2.360
Število zadetkov  7
Število asistenc  2
Število rumenih/rdečih kartonov  7/0

Vodstvo koprskega prvoligaša je pred dobrim letom napovedovalo črn scenarij. Dolgo časa se ni vedelo, če bo ekipa sploh obstala, a se je s skupnimi močmi preprečil nov klavrn konec slovenskih klubov. Kanarčki so pod vodstvom trenerja Rodolfa Vanolija v sezono krenili neobremenjeno in s prenovljenim ter predvsem mlajšim moštvom. Priložnost je dobilo veliko mlajših fantov iz lastne mladinske šole, ki je že dvakrat zapored osvojila tudi naziv pokalnega prvaka. Eden tistih, ki je ponujeno priložnost zagrabil z obema rokama je zagotovo Matej Palčič. Za 20-letnim Primorcem je sicer že četrta prvoligaška sezona, a je pravi preboj doživel šele letos, ko je v uvodnem krogu proti Krki dosegel prvoligaški prvenec, do zaključka prvenstva pa zadel še šestkrat in bil eden najpomembnejših adutov koprske zasedbe, ki je dolgo dihala za ovratnik tudi vodilnemu Mariboru.

Filipovic-FotoGregorKranjcic Ime in priimek  Željko Filipović
Klub  Maribor
Število tekem  28
Število minut  2.235
Število zadetkov  0
Število asistenc  1
Število rumenih/rdečih kartonov  7/0

Na sredini igrišča kraljujeta dva defenzivna vezista, ki smo ju uvrstili tudi v idealno enajsterico spomladanskega dela prvenstva. Željko Filipović iz statističnega vidika resda ne izstopa z zadetki in asistencami, a vemo, da je lahko statistika tudi največja laž. 25-letni Ljubljančan je že nekaj časa pomemben člen mariborske zasedbe, igra pa je brez njegove prisotnosti precej manj tekoča, predvsem pa škripa pri organizaciji. Nogometaš, ki se je leta 2010 v Ljudski vrt preselil kot rezervist, je danes nezamenljiv nogometaš začetne enajsterice, ki je z natančno podajo začel marsikateri nevaren napad vijoličastih in Štajercem pomagal še do dvanajstega državnega naslova. Tudi Filipović bi lahko ob podobnem nadaljevanju kmalu postal eden od vročih izvoznih artiklov Maribora.

Covilo-FotoNickyKristl Ime in priimek  Miroslav Čovilo
Klub  Luka Koper
Število tekem  31
Število minut  2.740
Število zadetkov  7
Število asistenc  1
Število rumenih/rdečih kartonov  9/0

Odlična sezona je tudi za Miroslav Čovilom, vezistom koprskega prvoligaša, ki se je poleti po kratki epizodi v domžalskem klub hitro vrnil v staro jato. Bosanski Srb, ki je v začetku maja dopolnil 28 let, je bil v letošnji sezoni še posebej razigran tudi v napadu, kjer je večino zadetkov dosegel iz prekinitev. Visokoraslega vezista, ki v višino meri kar 193 centimetrov, odlikuje tudi odličen odriv, zato v kazenskem prostoru nasprotnik ponavadi nima pravega protiorožja. Ko k temu prištejemo še natančen predložek Galešića ali Guberca imamo praktično že pol zadetka. Čovilo je bil spomladi že blizu prestopa v poljski Lech, a do prestopa na koncu ni prišlo, tudi poleti pa je težko verjetno, da bi se vodstvo kanarčkov odpovedalo enemu ključnih členov zasedbe, ki je v končani sezoni nepričakovano osvojila drugo mesto, saj je bil Čovilo pomemben dejavnik v fazi obrambe in napada.

Gale Ime in priimek  Goran Galešić
Klub  Luka Koper
Število tekem  29
Število minut  2.284
Število zadetkov  10
Število asistenc  8
Število rumenih/rdečih kartonov  9/1

Trojček koprske zasedbe na sredini igrišča dopolnjuje še Goran Galešić. Podobno kot Čovilo, je bil tudi Galešić poleti ob skorajšnjem kolapsu koprskega kluba že v drugi sredini, a se ob ogorčenju pristašev Hajduka, v Splitu ni dolgo zadržal. Povratek na Bonifiko zagotovo ni bila napaka, saj je za 25-letnim ofenzivnim vezistom ena najuspešnejših sezon. Bosanski Srb je ponovil dosežek iz sezone 2011/12, ko je v dresu Gorice dosegel deset zadetkov, k temu pa je dodal še osem asistenc, še posebej pa sta s Čovilom blestela v jesenskem delu sezone. Morda ob pretiranem jezikanju in nervozi med navijači nasprotnih ekip resda ni najbolj priljubljen, a mu je potrebno določeno kakovost vseeno priznati.

eterovic Ime in priimek  Mate Eterović
Klub  Rudar Velenje
Število tekem  34
Število minut  2.868
Število zadetkov  19
Število asistenc  4
Število rumenih/rdečih kartonov  5/1

Posebno velikih dvomov in razmišljanj o tem, koga uvrstiti na mesto v napadu, ni bilo. Enajsterico sezone 2o13/14 si je z 19 zadetki in krono najboljšega strelca prvenstva priigral Mate Eterović, ki je bil v aktualni sezoni vodja velenjskega napada. Rudar se je presenetljivo prebil vse do polfinala pokalnega tekmovanja in v Prvi ligi Telekom Slovenije zasedel visoko tretje mesto, zato bo poleti slovenske barve branil tudi v Evropi. Velenjčani ne skrivajo, da imajo finančne težave, novega poizkusa v tujini, pa čeprav tam za razliko od Sloveniji nikoli ni bil prav uspešen, pa si želi tudi izkušeni Dalmatinec, ki bi lahko z odhodom v tujino knapom prinesel nekaj prepotrebnega denarja. Izkušeni Dalmatinec je na slovenskih zelenicah dosegel že 58 zadetkov, kar je zagotovo zelo dobra referenca pri iskanju morebitnega prestopa.

coda Ime in priimek  Massimo Coda
Klub  Gorica
Število tekem  33
Število minut  2.836
Število zadetkov  18
Število asistenc  8
Število rumenih/rdečih kartonov  4/0

Tudi drugo mesto v napadu je bilo rezervirano za nogometaša, ki se je na ligaški lestvici strelcev uvrstil tik pod vrh. Massima Coda in Mateja Eterovića sicer težko primerjamo, saj je Coda, za razliko od Eterovića, nogometaš, ki ima žogo veliko več v svoji posesti in si tudi sam ustvarja priložnosti, medtem ko Eterović velja za hladnega eksekutorja. To dokazuje tudi pogled na število asistenc, saj je 25-letni Italijan zbral osem podaj ter bil v seštevku zadetkov in asistenc najkoristnejši igralec lige, kar so potrdili tudi nogometaši sami, ki so mu v glasovanju za SPINS podelili priznanje za najboljšega nogometaša sezone. Goričani bi z morebitnim slovesom Code zagotovo veliko izgubili, saj je bil nekdanji nogometaš Trevisa in Bologne eden od vodij goriškega napada.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Brez zmagovalca v Kopru

Koper je v 32. krogu Prve lige Telemach gostil ljubljanski Bravo. Tekma v Kopru se je konč…