Obljuba dela dolg. V včerajšnjem članku o prestopu Blessinga Elekeja smo napovedali, da si boste lahko danes prebrali obširnejši pogovor s Harijem Arčonom, predsednikom novogoriškega prvoligaša, ki je po njegovem prevzemu predsedniške funkcije zadihal s precej bolj polnimi pljuči kot pod prejšnjo upravo. Z dolgoletnim podpornikom kluba smo se dotaknili številnih tem, analizirali smo jesenski del sezone, ki je klubu prinesel tudi marsikaj lepega. Beseda je nanesla tudi na bolj polne tribune in stare znance v igralski zasedbi, Arčon pa je spregovoril tudi o načrtih za prihodnost, v kateri bo vodstvo kluba še več pozornosti namenilo mladim domačim nogometnim upom.


Četa trenerja Mirana Srebrniča je jesenski del sezone sklenila na četrtem mestu. Goričani so v primerjavi z minulo sezono, ko so si morali prvoligaški obstanek zagotoviti v dodatnih kvalifikacijah, že skorajda ujeli točkovni izkupiček lanskega tekmovalnega leta. To veseli tudi Arčona, ki pa je ob tem vseeno izpostavil, da so bili začetki po izvolitvi vse prej kot idealni. “Jesenski del lahko razdelimo na dva dela. Prvi del lahko povežem s pogumom in hrabrostjo, bil je začetek in pot v neznano. Najprej smo želeli rešiti klub. Pogum je bil potreben, da smo pričeli, hrabrost pa, da smo vsak dan vstopili v pisarne in reševali ‘milijon’ težav, ki so se nakopičile v tem času, od finančnih, organizacijskih in vseh drugih,” je telefonski pogovor pričel novogoriški predsednik, ki je ob tem izpostavil tudi vrnitev izkušenejših nogometašev: “Vsi domači igralci so ostali v klubu, nihče ni obupal in je poleg nas hrabro verjel v rešitev. Ob tem smo dodano vrednost dobili tudi s strani starejših igralcev, ki so klubu v težki situaciji priskočili na pomoč.”

Goriški klub je velik korak naprej storil tudi na področju izpolnjevanje finančnih obveznosti. Če so še v lanski sezoni nogometaši na treninge hodili praznih žepov, se lahko novo klubsko vodstvo pohvali z dejstvom, da je do dobaviteljev, igralcev in zaposlenih v klubu izpolnilo vse obljubljene obveznosti. Vseeno pa težavo predstavljajo dolgovi, ki so nastali pod prejšnjimi vodstvi in zaradi katerih je bil pred meseci ogrožen tudi obstoj kluba: “Kasneje so se zadeve izboljševale, iz dneva v dan je bilo boljše. Razmere so se počasi stabilizirale, lažje smo zadihali in okolje, z njimi tudi sponzorji, je pričelo verjeti v nas. Danes, decembra, lahko potegnemo črto, da smo vse tekoče finančne obveznosti, ki so bile obljubljene, sproti poravnali. Ne zaostajamo s plačili, niti do dobaviteljev, niti do igralcev. Ostajajo pa stari grehi, ki jih počasi saniramo. Čaka nas še dolga pot, da bomo prišli iz minusa.”

V matično sredino se je vrnil tudi Goran Cvijanović. (Foto: Jure Banfi)
“Dodano vrednost smo dobili tudi s strani starejših igralcev, ki so klubu v težki situaciji priskočili na pomoč.” (Foto: Jure Banfi)

[pullquote]“V tej fazi se je videlo, da igralec ni zgolj igralec,saj klubu niso pomagali zaradi finančnih pogojev, ampak tudi zaradi tega, ker so začutili priložnost in ob tem do kluba pokazali tudi del družbene odgovornosti,” o vrnitvi nekdanjih igralcev Gorice.[/pullquote]

Arčon je že v odgovoru na uvodno vprašanje izpostavil vrnitev ‘izgubljenih sinov’. Pred ali tekom sezone so se v staro gnezdo vrnili Uroš Celcer, Matija Škarabot, Miha Gregorič, Nejc Mevlja, Goran Cvijanović in Miran Burgić ter tudi Sebastjan Komel, ki pa je namesto na zelenico, presedlal v pisarne in zasedel mesto direktorja. Večina njih v preteklosti ni želela niti slišati o vrnitvi v matično sredino, tokrat je bilo drugače, njihovo odločitev pa ceni tudi novogoriški predsednik: “Pomembna je človeška plat. V imenu ND Gorica smo se igralcu opravičili za nastalo situacijo. Ponižno smo jim predstavili nov projekt in ko ljudje razumejo zgodbo, tudi pristopijo k njej. V končni fazi pa fantje prihajajo iz Gorice. V tej fazi se je videlo, da igralec ni zgolj igralec, saj klubu niso pomagali zaradi finančnih pogojev, ampak tudi zaradi tega, ker so začutili priložnost in ob tem do kluba pokazali tudi del družbene odgovornosti.”

Jesenski dosežek še toliko več šteje tudi zaradi novice, za katero so poskrbeli pri švicarskem raziskovalnem inštitutu CIES. V raziskavi, ki je zajela vse evropske države, je Gorica zasedla osmo mesto glede na delež v klubu vzgojenih nogometašev. Goriški dres je namreč v letošnji sezoni nosilo kar 59% igralcev vzgojenih v klubu. “To je odlika Gorice. Morda je tudi posledica razmer, ki so nastale, vseeno pa samo si zadali tudi takšno politiko kluba. Analizirali smo situacijo v Novi Gorici, kar se tiče okolja, mesta, publike in sponzorjev, ter prišli do kristalno jasnega spoznanja, da je lahko Gorica še vedno lahko samostojna. Da ima lahko svojo identiteto in da so igralci, ki se vzgajajo v naši regiji, pomemben faktor, ki ga je potrebno ceniti. Cenimo pa jih lahko zgolj tako, da jim damo možnost igrati. S priložnostjo in nekaj strpnosti se lahko igralci tudi sami razvijajo. To je tudi naše sporočilo za prihodnost,” je poudaril Arčon in v istem dahu nadaljeval, da ima Gorica vse, kar obetavni nogometaši potrebujejo za razvoj nogometne kariere: “Vem, da je Gorica zanimiva za marsikateri slovenski klub, da spelje igralca. Ampak mislim, da je Gorica z delom, ki smo ga pokazali do sedaj in ga bomo tudi v prihodnje, za mlade igralce idealna opcija. Mesto je mlado, predvsem mirno, ni kriminala. Fantje se lahko šolajo in ob tem aktivno igrajo nogomet, predvsem pa imajo zaupanje trenerjev ter priložnost, da si izborijo minutažo in izkušnje, s katerimi se lahko razvijejo v dobrega nogometaša.”

Analizirali smo situacijo v Novi Gorici ter prišli do kristalno jasnega spoznanja, da je lahko Gorica še vedno lahko samostojna." (Foto: Jure Banfi)
Analizirali smo situacijo v Novi Gorici ter prišli do kristalno jasnega spoznanja, da je lahko Gorica še vedno lahko samostojna.” (Foto: Jure Banfi)

V nadaljevanju pogovora smo se dotaknili tudi povečanega obiska. V primerjavi z lansko sezono, ko se je na domačih tekmah Gorice zbiralo najmanj gledalcev v ligi, jeseni klub beleži precejšnjo rast. S 315 gledalcev na tekmo je številka poskočila na 791, a Arčon poudarja, da bi lahko bila situacija še boljša. V prihodnje bodo v klubu še več pozornosti namenjali tudi temu, da na tekme privabijo celotne družine. “Tudi ta plat ima dva obraza. Z rezultati smo ustvarili evforijo in publiko dvignili na noge. Res je, da smo, glede na prejšnje sezone, precej povečali obisk. Druga analiza pa kaže, da je trenutna publika predvsem starejša. Obisk je približno enak, ne glede na to, če igramo v sredo popoldne ali v soboto zvečer. To je na nek način dobro, saj vidimo, da imamo toliko zveste publike, vseeno pa si želimo v klubu nogomet približati tudi družinam. S tem bi lahko na nogometno tekmo gledali tudi kot na praznik, za nameček pa bi to najmlajše motiviralo k ukvarjanju s športom,” v širših okvirjih razmišlja Arčon.

[pullquote]“Javnosti želimo sporočiti, da nogomet ni zgolj posel in šola, ampak tudi sestavni del okolja,” o obisku domačih tekem.[/pullquote]

“Letos smo otrokom ponudili ugodnejše vstopnice. Ne glede na težko finančno situacijo, ko bi nam vsak evro prišel prav, verjamemo, da bomo ljudi motivirali k obisku tekem. Javnosti želimo sporočiti, da nogomet ni zgolj posel in šola, ampak tudi sestavni del okolja,” glede potencialnega občinstva poudarja mož iz Vitovelj, ki ga veseli tudi dejstvo, da se na tribuno novogoriškega Športnega parka vračajo tudi goriški podporniki z bližnjih in tudi nekoliko oddaljenejših krajev: “Pomemben faktor, ki ga ne smemo zanemariti, je, da se na tekmi v Gorico vračajo tudi gledalci s sosednjih krajev. Prihajajo iz Hrasta, Posočja, Tolmina, Cerknega, Idrije in od drugod. To je za nas pomemben podatek. Čaka nas še dolga in trnova pot, ampak začetni obrisi so pozitivni.”

DSC_5464
“V klubu želimo nogomet približati tudi družinam.” (Foto: Lado Vavpetič)

[pullquote]“Nimamo rezultatskih ciljev, trenutno je naš edini imperativ sanacija in preživetje kluba, pridobi tekmovalno licenco in uveljavi čim več mladih igralcev,” o ciljih za nadaljevanje letošnje sezone.[/pullquote]

V zaključku pogovora se nismo izognili niti vprašanju o rezultatskih pričakovanjih za pomladanski del sezone. Trener Miran Srebrnič bo izgubil Blessinga Elekeja, zaradi strganih kolenskih vezi je s sezono zaključil tudi Amel Džuzdanović, ob tem pa bi lahko moštvo zapustil še kateri od starejših posameznikov. Kot poudarja Arčon, prvi cilj ostaja preživetje kluba: “Nimamo rezultatskih ciljev, trenutno je naš edini imperativ sanacija in preživetje kluba, pridobiti tekmovalno licenco in uveljaviti čim več mladih igralcev. Če gledam kot predsednik … moje razmišljanje je takšno, da v drugem delu sezone tudi za ceno kakšnega poraza uveljavimo mlado ekipo ter pripravimo dobro okostje, ogrodje in osnovo za prihodnjo sezono. V svojih vrstah imamo tudi nekaj starejših igralcev, ki bi lahko v prestopnem roku našli novo in boljšo sredino, saj nismo klub, ki bi ponujal bajne plače. So sicer dobre, vendar verjetno niso to, kar si fantje želijo, še posebej ambicioznejši,” realno razmišlja Arčon.

S prestopom Elekeja se bo napolnila tudi klubska blagajna, a Arčon poudarja, da bodo pridobljena denarna sredstva usmerili v dva namena. “Del finančnih prilivov bomo porabili za sanacijo, drugi del pa bomo investirali v mladinsko šolo in mlade igralce. Na tem bomo delali, za to pot smo se odločili tudi po posvetu s trenerji,” je zaključil prvi mož četrtouvrščenega kluba Prve lige Telekom Slovenije.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Intervjuji

Dodaj odgovor

Poglejte še

VIDEO: Kouterjev evrogol s sredine igrišča!

Mura se je včeraj v Fazaneriji merila z Dobom, izjemen zadetek pa je dosegel vezist N…