V popoldanskem času srede smo ujeli športnega direktorja Teleing Pomurja, ki je tudi član komisije za ženski nogomet na Hrvaškem. Alen Moharić je oseba, ki se je v slovenskem ženskem nogometu prvič pojavila pred zadnjo prvenstveno tekmo minulega prvenstva. Takrat so v Pomurju predstavili novega športnega direktorja, ki ima z ženskim nogomet veliko povezavo. Sam je namreč v komisiji ženskega nogometa na Hrvaškem in ima med drugim tudi velik vpliv na sam ženski nogomet pri naših sosedih. Tokrat smo ga pred sobotnim srečanjem povprašali o sami tekmi. Brez dlake na jeziku nam je povedal par pikrih na račun reprezentance in krovne organizacije, več o vsem skupaj pa v spodnjem krajšem pogovoru.


V soboto je ob 15.00 uri na sporedu obračun ženskih članskih reprezentanc Hrvaške in Slovenije. Kako sami gledate na omenjeno srečanje?
Najprej bi rad omenil, da sam nisem bil nikoli diplomatski v odgovorih, zato tudi tokrat ne bom. Na samo tekmo gledam bolj ali manj zaskrbljeno, saj me skrbijo določeni konflikti znotraj same slovenske reprezentance, ki močno vplivajo tudi na klubski nogomet v Sloveniji. Težko je videti, da v reprezentanci Slovenije ne moremo sestaviti najboljšega moštva, ker znova in znova manjkajo nekatere ključne igralke, ki same ne želijo nastopati za člansko reprezentanco. To je jasen znak, da nekaj v reprezentanci močno ne “štima”. Težko je določiti favorita v takšnih tekmah, a mislim, da je tokrat samozavest in ekipni duh na strani hrvaške reprezentance. To menim zaradi tega, ker hrvaško okostje reprezentance tvori vsaj polovica igralk iz Osijeka. Tako obrambna, kot tudi vezna linija Hrvaške je zelo uigrana, sam vidim malce več problema v samem napadu, a menim, da bo selektorica Marija Margareta Damjanović na zelenico poslala najboljšo enajsterico, ki jo trenutno Hrvaška premore. Predvidevam, da bodo reprezentantke Hrvaške v prve pol ure tekme pritisnile in želele doseči zadetek ali več, nekaj podobnega, kot se je zgodilo na prvi tekmi na Ptuju.

Kako sami gledate na Slovenijo v tem kvalifikacijskem ciklusu za svetovno prvenstvo 2015?
Glede na to, da še ne vemo kako se bosta razpletli zadnji dve srečanji (upam na pozitivne rezultate v dobrobit slovenskega nogometa), bi rad poudaril, da je celotni kvalifikacijski ciklus do sedaj prava katastrofa. Slovenija zaseda trenutno zadnje mesto v kvalifikacijski skupini in posledično zadnje mesto s seboj prinese kritike in negodovanja, zato morejo vodilni v reprezentanci prevzeti tudi odgovornosti. Mene osebno motijo tri stvari, katere sem opazil skozi polletno vodenje kot športni direktor pri Teleing Pomurju. Prva stvar je ta, da je premalo komunikacije med reprezentančnimi selekcijami in klubi, oziroma te komunikacije ni. Sam osebno še nisem doživel, da bi kdaj na trening prišel kdo iz reprezentančnih selekcij, poklical po telefonu trenerja in se pozanimal za nastope določenih igralk. Je res, da na določenih tekmah lahko opazimo ljudi iz reprezentančnih selekcij, a vseeno menim, da to ni dovolj. Rad bi v tem primeru omenil naš kvalifikacijski nastop za Ligo Prvakinj v Črni Gori…

Po prihodu v Slovenijo se ni odzval noben, da bi povprašal o nastopih nekaterih igralk zato menim, da je iz strani reprezentance popolna nezainteresiranost. Kot drugo stvar bi rad omenil neinformiranost strokovnega vodstva. To pomeni, da nekatere igralke v reprezentanci igrajo povsem drugo pozicijo, kot jo igra v klubu, kar posledično pomeni, da ne prihajajo do izraza kvalitete določenih igralk. Vsekakor razumem, da poškodbe igralk botrujejo k rotiranju, a ne morem mimo dejstva, da igralka, ki igra v napadu, na koncu pristane v obrambni liniji. Kot tretje bi rad izpostavil še spletkarjenja okoli in v sami reprezentanci. Ne razumem zakaj se ne najdejo določeni kompromisi z igralkami katere krvavo potrebujemo. Nočem širiti negativne energije, a sam poznam vsaj 4-5 takšnih igralk, ki bi z veseljem zastopale barve Slovenije, a zaradi že omenjenih konfliktov ne želijo in to je potrebno čimprej rešiti.

Potrebno bo spoštovati želje in predloge klubov ter izboljšati komunikacijo na relaciji reprezentanca - klubi. (Foto: osebni arhiv Alena Mohariča)
Potrebno bo spoštovati želje in predloge klubov ter izboljšati komunikacijo na relaciji reprezentanca – klubi. (Foto: Boštjan Rous)

Kolikšen vpliv ima reprezentanca na klubski nogomet?
Nikakeršen! Vprašanje bi moralo biti, kakšen vpliv ima klubski nogomet na reprezentanco. V tem primeru ima velik vpliv. Še enkrat poudarjam, da je pomembno spremeniti odnose in komunikacijo na relaciji reprezentanca – klubi. Ko bo prišlo do tega, bodo dekleta na reprezentančne akcije odhajala bolj energična, polna optimizma in navsezadnje bodo uživala v tem.

Za konec bi še kaj dodali…
Dodal bi rad, da bo potrebno pred naslednjimi kvalifikacijskimi ciklusi spremeniti marsikatero stvar. Potrebno se bo sestati s klubi, z vsemi, ki nekaj pomenijo in so prispevali k ženskemu nogometu, postaviti cilje in vzpostaviti določeno komunikacijo med reprezentanco in trenerji, ki svoje igralke poznajo. Predvsem pa, da se začne spoštovati želje in predloge klubov… Če bomo uspešni pri vsem tem, vam osebno zagotovim, da bo slovenski ženski nogomet doživel razcvet in velik napredek. To govorim tako za reprezentančni nogomet, kot tudi klubski. To bo tudi močan temelj za prihodnost reprezentančnih selekcij in navsezadnje, za boljše rezultate. 

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Ženski nogomet
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Rumenosrčne v drugem polčasu kaznovane za neizkoriščene priložnosti

Članska ekipa ŽNK Radomlje Medex je redni del ŽNL Triglav Zdravje sklenila s porazom v Šiš…