Dvesto petdeset gostov je konec slavnostne akademije ob 90-letnici NK Mure in organiziranega nogometa v Murski Soboti pričakalo na nogah in z glasnim petjem Murine himne legendarne zasedbe Ten High, ki je nastopila na prireditvi. Na akademiji je bil premierno prikazan dokumentarni film, ki je bil kot sprehod po pestri zgodovini kluba iz Fazanerije z zanimivimi sogovorniki. Film je pripravil zvesti navijač Mure, Zvonko Žekš. Polurni dokumentarec z arhivskimi posnetki in pronicljivim besedilom je marsikomu na lice zvabil solze.


Akademijo so pripravili navijači Mure v sodelovanju z Nogometno šolo Mura, ki je zdajšnja naslednica organiziranega nogometa v Murski Soboti in Mestno občino Murska Sobota. Levji delež, da se je letos obeležil spomin na 90. let Mure, pa so nosili navijači Mure Andrej Bedek, Zlatan Cerić – Jaro, Aleš Cipot, Simon Horvat, Aleš Ščančar, Drago Škaper in Zvonko Žekš. Damir Banfi, predsednik NŠ Mure, je povedal, da bi bila zgodovina Mure skoraj zagotovo drugačna, če bi ti, ki so v preteklosti delali v klubu, imeli energijo teh nekaj navijačev, ki so pripravili akademijo. Prav dejstvo, da nekateri še vedno nosijo Muro v srcu, je dokaz, da ta klub še diha in živi, kljub vsemu, kar je dal skozi. Banfi je še povedal, da je Mura na dobri poti, vendar jo čaka še veliko dela.

NŠ Mura zdaj v 3. SNL vzhod nadaljuje z organiziranim nogometom v Murski Soboti. Danilo Kacijan, predsednik Medobčinske nogometne zveze (MNZ) Murska Sobota in član Izvršnega odbora Nogometne zveze (NZS) Slovenije, je dejal, da je Mura na vrhu piramide nogometa v Pomurju in da še vedno ob Mariboru in Olimpiji pomeni največ v slovenskem nogometu. Kacijan je še dejal, da se Mura mora vrniti tja, kamor sodil, to je v prvo ligo.

Predsednik MNZ je predsedniku NŠ Mure izročil priznanje in dodal, da so prihodnost nogometa v Pomurju mladi, zato je usmeritev NŠ pravilna. Slavnostni govornik na akademiji murskosoboški župan Anton Štihec je povedal, da je lokalna skupnost vedno podpirala in stala ob strani nogometu v Murski Soboti, zato si želijo, da bi se klub vrnil na pota stare slave. Sami bodo klub še naprej podpirali, kolikor je v njihovi moči. Štihec je dejal, da ima Mura velik simbolni pomen ne le za Mursko Soboto, ampak vso Pomurje in še širše, zato je prav, da se tradicija nadaljuje.

Župan Murske Sobote je po nagovoru podelil priznanje NŠ Muri, ki ob 90. letnici Mure nadaljuje z organiziranim nogometom v Murski Soboti. Organizatorji akademije in spomina na 90 let nogometa v Murski Soboti so tudi sami podelili zahvale. Prejeli so jih MNZ Murska Sobota, NZS in Mestna občina Murska Sobota. Kot zahvalo za vse nogometaše, funkcionarje in delavce, ki so bili vpeti v Muro, je zahvalo prejel Ljubomir Deškovič, letnik 1923, najstarejši še živeči nogometaš in funkcionar Mure. Predstavnik navijaške skupine Black Gringos, ki so prav tako bili gosti akademije, Aleš Horvat, je prejel zahvalo, ki gre vsem navijačem Mure, ki so ponos iz Fazanerije spremljali in podpirali, bodisi na Olimpijskem stadionu v Rimu bodisi na igriščih v domačih ligah. Horvat se je imenu prejemnikov zahvalil in dejal, da je prepričan, da se bodo še srečali ob prihodnjih obletnicah. Sklenil je: »Mura – že 90 let si Prekmurje cel svet!« Akademijo so ob skupini Ten High popestrili tudi mladi nogometaši NŠ Mure, ki so pod vodstvom trenerja Erika Vičiča prikazali svoje spretnosti.

Začetki nogometa sicer v Murski Soboti segajo že v čas prve svetovne vojne. Po besedah enega prvih nogometašev Kolomana Janše iz Brezovec je prvo usnjeno žogo v Mursko Soboto prinesel Laci Kardoš leta 1918. Dve leti kasneje je bila na Živinskem trgu v Murski Soboti odigrana nogometna tekma med Dolnjo Lendavo in Mursko Soboto. Prvi športni klub v Murski Soboti je bil ustanovljen 16. avgusta 1924 v hotelu Dobray. Prvi predsednik kluba je postal bančni ravnatelj Franjo Košir, nogometnemu odseku pa je načeloval Franc Ramovž. 31. avgusta 1924 so nogometaši Mure odigrali prvo prijateljsko tekmo s SK Maribor. Igrali so: Čenar, Bencik, Hočevar, Gregorič, Čiček, Norčič, Peterka, Hegedüš, Keresturi, Perkič in Šimon.

Slavnostna akademija je bila zaključek spomina na 90. let Mure. Tretjega avgusta je bila namreč v čast praznovanja rojstnega dneva Mure odigrana nogometna tekma z Udinesejem iz Italije, klubom, ki ima prav tako kot Mura za simbol črno-belo barvo. Desetega junija je bila še v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu (MIKK) Murska Sobota otvoritev priložnostne razstave ob 90-letnici Mure. Razstava je bila na ogled vse do 21. junija, prikazano pa je bilo arhivsko slikovno gradivo in pisni zapisi ter kosi športne opreme, seveda črno-bele barve. Začetek spomina na 90 let murskosoboškega nogometa in Mure se je sicer najprej začel 7. in 8. junija 2014, ko je v Fazaneriji potekal že tradicionalni mednarodni turnir mladih selekcij Ford Open Avto Rajh, kjer je igralo okrog 1000 mladih nogometašev iz Slovenije ter tujine.

Povzeto po sporočilu organizatorjev za javnost

Foto: Aleš Cipot

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od A. C.
Naloži več novic iz 3. liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

FOTO: Ptujska najstnika potopila Dravinjo

Na umetni zelenici stadiona v Slovenskih Konjicah je Dravinja prvič po petih krogih igrišč…