Prvo nogometno prvenstvo v samostojni Sloveniji je bilo odigrano v sezoni 1991/92, takratno prvenstvo je štelo kar 21 nogometnih klubov. Odigranih je bilo 42 tekmovalnih kol, vsako moštvo je odigralo 40 tekem, naslova pa so se veselili nogometaši takratne SCT Olimpije.

Zeleno-beli so v tisti sezoni vpisali 30 zmag in na koncu osvojili 66 točk (takrat je zmaga štela 2 točki) ter imeli pred drugouvrščenimi Mariborčani sedem točk prednosti. Vijoličasti so bili v tisti sezoni vodilni petnajst krogov, prvič so na vrh stopili v enajstem, nato pa kraljevali od 15. – 28. kroga. Sledil je prevzem vodstva s strani Ljubljančanov, ki priložnosti za osvojitev naslova niso izpustili iz rok.

Odlično so v takratno sezono krenili Izolani, ki so do 14. kroga večino časa preživeli na prvem mestu, končali pa so na tretjem, z desetimi točkami zaostanka. Na domači zelenici so bili Primorci suvereni, saj so sezono končali brez poraza, tako kot Olimpija in Maribor.

Najvišjo zmago v sezoni je vpisala Olimpija, ko je kar z 12:0 v 40. krogu ugnala Jadran Lamo iz Dekanov, to je bilo tudi srečanje z največ doseženimi zadetki. Na tem srečanju se je petkrat med strelce vpisal Zoran Ubavič, največkrat na eni tekmi v tej sezoni, ob koncu pa je bil proglašen za najboljšega strelca, z 29-imi doseženimi zadetki. Nogometaši Olimpije so na štiridesetih tekmah dosegli kar 102 zadetka in kot edini presegli stotico, ob tem so imeli gol razliko +84.

Takrat je iz prvoligaške druščine izpadlo pet klubov, med njimi Primorje, Rudar Trbovlje, Domžale, Medvode in Jadran.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Davor Mađerić
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Bo kapetan Mure že kmalu nared za igro?

Za klubsko spletno stran je spregovoril kapetan Mure Alen Kozar, ki danes tudi praznu…